De ‘Waarom?’ fase

waarom fase

‘Waarom?’ ‘Waarom dan?’ ‘Wat is dat dan?’. We zijn duidelijk in de ‘waarom-fase’ beland. Nomi heeft opeens heel veel vragen en ze is een stuk nieuwsgieriger geworden. Een erg leuke fase, en vandaag vertel ik jullie er wat meer over.

De waarom-fase

‘Waarom geeft Sinterklaas dan cadeautjes?’ ‘Waarom gaat hij dan weer weg?’ ‘Waarom heeft hij dan een hoed op?’ ‘Is Sinterklaas nu dan jarig?’ ‘Wanneer is Piet dan jarig?’ Deze fase begon in de Sinterklaastijd, toen wilde ze opeens van alles weten. En voor het eerst vraagt ze dingen waar ik geen antwoord op weet. Ik heb bijvoorbeeld geen idee wanneer Piet jarig is…

‘Waarom sneeuwt het dan?’ ‘Waarom gaat de sneeuw dan weer weg?’ ‘Wat is sneeuw dan?’ ‘En wat is water?’. Ze weet natuurlijk wel wat water is, maar toen ik vertelde dat de sneeuw smelt en dat het dan water wordt, werd het begrip water opeens heel interessant.

Soms is het ook wel een beetje vermoeiend

Als ze om 3 uur ’s nachts vraagt waarom ze dan weer terug naar bed moet en waarom ze moet slapen, ben ik even niet zo heel blij met deze fase. ‘Omdat ik het zeg’ ligt op het puntje van mijn tong, maar ik besluit haar maar te vertellen dat je groeit als je slaapt. En ze wil heel graag groot worden, dus gelukkig werkte dat.

Goed voor de ontwikkeling

De waarom-fase is heel goed voor de ontwikkeling, en daarom is het belangrijk om er als ouder in mee te gaan. Je kind leert verbanden leggen, de taalontwikkeling neemt een sprongetje en door het stellen van vragen leert hij of zij heel erg veel.

Hoe ga je ermee om?

Omdat je kind in deze fase heel veel leert, is het belangrijk om er goed mee om te gaan. Daarom deel ik vandaag een paar tips met jullie:

1. Neem de vragen van je kind serieus

Soms denk je, wat is dit nou voor rare vraag? Maar je kind kan het bloedserieus bedoelen, dus het is het beste om het toch maar serieus te nemen.

2. Leg het simpel uit

Dit is wel een struikelblokje voor mij. Als Nomi iets vraagt, ben ik geneigd om het tot in detail uit te leggen. Maar dan snapt ze er waarschijnlijk niks meer van, dus daarom kun je het beter wat simpeler en korter uitleggen.

3. Blijf eerlijk en duidelijk

Weet je het antwoord niet? Zeg dat dan gewoon. Nomi vindt dat maar gek en zegt dan vaak ‘dat weet jij wel’, maar soms weet ik dingen gewoon echt niet.

4. Draai de rollen eens om

Door zelf vragen aan je kind te stellen, leert hij of zij nog meer. De ontwikkeling wordt zo extra gestimuleerd.

5. Laat je niet gek maken

Ook niet onbelangrijk; laat je niet gek maken! Als je kind aan één stuk door waarom-vragen stelt is het wel een beetje veel.

Zijn jullie kinderen al in de waarom-fase beland?

Bron: Mamaenzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.