Als introverte moeder een extraverte dochter hebben

introvert

Ik vind het totaal niet erg om alleen te zijn. Sterker nog, ik vind het heerlijk om soms even een paar uurtjes voor mezelf te hebben. Lekker thuis, muziekje aan, en mijn eigen ding doen. Naast dat ik het fijn vind, heb ik het soms ook echt even nodig. Even rust na de dagelijkse drukte.

Extraverte dochter

Nomi niet. Zij houdt niet van alleen zijn. Het liefst gaat ze iedere dag ergens naartoe en is ze continu onder de mensen. Ze praat echt letterlijk de hele dag door en ik hoor regelmatig dat ze ‘zo’n lekkere kletskous’ is. Vaak vind ik haar geklets ook heel leuk hoor, maar soms ook gewoon even niet. En hoewel we in veel dingen best op elkaar lijken, zijn we op sommige vlakken echt tegenpolen.

Even rust

Als Nomi thuis is, is het nooit stil in huis. Ze is continu aan het spelen, rennen, praten en zingen. Soms lijkt het wel alsof ze geluid maakt om de stilte maar op te vullen. Rustmomentjes kent ze niet. Ze gaat door van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat en ik vraag me wel eens af waar ze die energie vandaan haalt.

Na zo’n dag ben ik wel toe aan even rust. Als Nomi en Lenn in bed liggen, kruip ik achter mijn laptop of ga ik lekker even bankhangen. Bart doet dan ook vaak even zijn eigen ding (oftewel, hij is dan even in de schuur). Wat dat betreft zijn we een topteam. We hebben even een uurtje of 2 voor onszelf en dan gaan we lekker samen op de bank zitten. Want ik vind tijd voor elkaar ook heel erg belangrijk.

Lang leve de peuterspeelzaal en oma!

Nomi gaat sinds ze 2 jaar was op maandag- en donderdagochtend naar de peuterspeelzaal en op woensdag naar mijn schoonmoeder. Ik ben in de week dus een aantal uurtjes thuis zonder haar. Tot nu toe was Lenn dan wel bij me, maar hij gaat nu ook naar de peuterspeelzaal. Dan heb ik tijd om te bloggen en even op te laden. Want na een paar uurtjes alleen te zijn geweest, heb ik mijn energie weer terug. En dan kan ik weer extra genieten van mijn kinderen!

En Lenn dan?

Soms lijken Lenn en ik wel dezelfde persoon. Niet op alle vlakken (want terwijl ik een angsthaas ben, durft hij bijna alles). Maar qua persoonlijkheid lijken we heel erg op elkaar. Hij is rustig en hij kan genieten van tijd voor zichzelf, wat volgens mij best bijzonder is voor een peuter. Soms wil hij nog niet uit bed omdat hij gewoon nog even zelf rustig wil spelen. Of hij komt me aan het einde van de dag vragen om even te knuffelen. Dan wil hij bij me liggen, hij doet zijn duimpje in zijn mond, en dan rust hij even uit.

Soms kan hij ook druk zijn hoor. Hij kan ook lekker rennen en schreeuwen. Maar terwijl ik na een dag met twee kinderen vaak best moe ben, ben ik dat veel minder als ik alleen met hem ben. Nadat hij even druk is geweest, wil hij weer even rust. Ook als we bij andere mensen zijn geweest heeft hij even behoefte aan rust. Het liefst zit hij dan met zijn duim in zijn mond televisie te kijken of te spelen. Nomi moet dan ook niet te druk tegen hem doen, want hij duwt haar dan gewoon weg. Wat Nomi vervolgens niet snapt, maar ik zelf maar al te goed…

Me time en genieten van de kinderen

Als ik continu de drukte van de kinderen om me heen heb, ben ik echt even toe aan tijd voor mezelf. Gelukkig heb ik dat regelmatig. ’s Avonds natuurlijk (als Nomi een beetje meewerkt, want soms staat ze op een avond een keer of 5 weer in de kamer) en Bart gaat ook regelmatig even iets met de kinderen doen. Als Bart vrij is, vragen Nomi en Lenn al snel of ze nog gaan fietsen. Dan blijf ik lekker thuis, en kan ik weer even opladen.

Daarna ben ik een veel leukere moeder. Ik heb weer meer energie en dan kan ik ontzettend genieten van Nomi en Lenn. En als ze lang weg zijn, begin ik ze ook wel snel te missen hoor. Na een uurtje of twee ben ik wel weer klaar voor ze.

Herkennen jullie dit? En zijn jullie zelf introvert of extravert?

3 gedachten over “Als introverte moeder een extraverte dochter hebben

 1. Esther schreef:

  Mijn dochter is vergelijkbaar met Nomi kwa energie!
  Ze is enorm druk en zit geen minuut stil.
  Niet altijd op een leuke manier, ze is erg de grenzen aan het opzoeken en dat maakt het wel vermoeiender en lastiger.. zeker voor een moeder die juist snel verprikkeld is haha!
  Doordeweek opladen is er niet bij maar als mijn man vrij is gaat hij soms ook even een paar uurtjes op pad met haar om mij te ontlasten.

 2. Carmen schreef:

  Leuk om te lezen! Ik ben introvert, net als mijn oudste zoon.We voelen elkaar heel goed aan. Mijn jongste is tot nu toe drukker en liever onder de mensen, maar hij is net 1 dus ik kan er nog niet heel veel over zeggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.