‘GEEF JE NOU NOG STEEDS BORSTVOEDING?’

Die vraag krijg ik steeds vaker. Laatst al bij het consultatiebureau, maar ook van mensen in mijn omgeving en via social media krijg ik dit soort vragen. Lang niet iedereen bedoelt dat negatief hoor, maar veel mensen gaan ervan uit dat je na zes maanden toch wel een keer stopt met het geven van borstvoeding. Nou, ik dus niet.

Sommige mensen vinden het vies dat Nomi ‘nog steeds’ bij me drinkt, anderen vragen of ik het zelf niet een keer zat ben. Het lijkt wel alsof iedereen er een mening over heeft. Gelukkig krijg ik ook nog wel eens hele leuke reacties, maar ik merk wel dat flesvoeding de norm is voor baby’s van zes maanden.

Ik ben het zelf dus nog lang niet zat. Borstvoeding is sowieso totdat je kindje twee jaar is de beste voeding, en tot een jaar de hoofdvoeding. Prima dat andere moeders hun kindje flesvoeding geven, daar worden ze ook groot van. Ik heb echt niks tegen flesvoeding, maar ik wordt er wel een beetje moe van dat ik steeds vaker gepusht word om flesvoeding te gaan geven.

Maar hoe lang wil je dan borstvoeding blijven geven?
Mijn doel is nu om Nomi te blijven voeden totdat ze een jaar is. De World Health Organisation adviseert om minimaal twee jaar te voeden en misschien doe ik dat ook wel, maar dat is nog te ver weg om er uitspraken over te doen. Voorlopig ben ik in ieder geval zeker nog niet van plan om te stoppen.

Ik vind het ook nog steeds heel fijn om borstvoeding te geven. Het zijn hele knusse momentjes, Nomi ligt lekker bij me en ondertussen ben ik vaak een serie aan het kijken. Soms valt ze na het drinken in slaap en dat is voor mij dan een goed excuus om nog even een aflevering te kijken, haha. En borstvoeding is veel meer dan alleen voeding. Als Nomi aan het huilen is en ik krijg haar niet stil, leg ik haar even aan. 9 van de 10 keer helpt dat en wordt ze er rustig van. Ook als ze moe is en niet wil slapen, helpt het heel goed om haar even aan te leggen. Vaak valt ze na een paar slokjes in slaap.

Wil je dan niet dat Nomi wat minder afhankelijk van je is? En weer een keer een paar wijntjes kunnen drinken?
Nomi is sowieso afhankelijk van mij (en Bart), of ik nou wel of geen borstvoeding geef. Een wijntje drinken doe ik ook wel eens. Soms meteen na het voeden, zodat ik de volgende voeding gewoon ‘live’ kan geven. Als ik meer dan een glaasje wil drinken, dan haal ik een flesje melk uit de vriezer en drinkt Nomi dat. Gelukkig drinkt ze heel goed uit een flesje, dus dat is nooit een probleem.

Eigenlijk vind ik best raar dat mensen er vanuit gaan dat ik geen borstvoeding meer geef. Moeders die flesvoeding geven, krijgen vast niet de vraag wanneer ze stoppen met flesjes. En aangezien een flesje een alternatief is voor een borst, snap ik het niet helemaal.
Geven jullie borstvoeding? Of hebben jullie het gegeven? En voor de niet-mama’s, zouden jullie borstvoeding willen geven?
Gerelateerde artikelen:

15 gedachten over “‘GEEF JE NOU NOG STEEDS BORSTVOEDING?’

 1. Thea Van Galen schreef:

  Lekker blijven voeden voor zolang als jij dat wilt!
  Het is in ieder geval niet vies!

  Ik zelf wil tzt ook borstvoeding geven. Als het lukt minimaal een jaar ook. Maar misschien wel langer.

 2. alexvdd20 schreef:

  Had ik ook! Ik heb tot 7 maand en half borstvoeding gegeven en vanaf maand 3 kreeg ik al die opmerking dat ik nog steeds borstvoeding gaf en al helemaal op maand 6. Toen ik zei dat ik tot 1 jaar borstvoeding wou geven, vond echt iedereen dat vreemd en onnatuurlijk. Jammer genoeg ben ik 2 weken geleden moeten stoppen door medische redenen.

  • Annelies schreef:

   Borstvoeding is iets heel natuurlijk. Jammer dat dit tegenwoordig als vreemd wordt beschouwd eens je de 3 maanden borstvoeding gepasseerd bent.
   Ik wou eerst gewoon borstvoeding proberen, daarna wou ik 3 maanden borstvoeding geven tot ik weer zou gaan werken, daarna had ik mijn grens verlegd naar 6 maanden en momenteel wil ik er geen datum meer opplakken. Ik heb zelfs nooit moeten afkolven om mijn borstvoeding op peil te houden, alles is relatief vlot omgeschakeld toen ik ging gaan werken.
   Inmiddels is mijn dochtertje 7,5 maanden oud en we genieten beide nog te veel van borst voeding om het te stoppen, dus ja…
   De vraag is waarom we zouden moeten stoppen? Het is altijd dicht bij de hand en op temperatuur, lekker gezellig onder ons twee, gezond, goedkoop…
   Nogmaals jammer dat je deze argumenten steeds weer moeten boven halen aan buitenstaanders.
   Ik ben er dan ook mee gestopt…met de discussies…:p)

 3. Pink it schreef:

  Zelf vind ik het altijd zo'n "gezeur" over borstvoeding/fles voeding en tot hoelang mensen dit doen. Vind gewoon dat iedereen dat lekker zelf moet weten en andere zich bezig moeten houden met hun zelf 🙂 Dus gewoon doen wat jij en Nomi het fijnste vinden x

 4. Daniëlle schreef:

  Heel herkenbaar hoor! Ik word ook zo knettergek van dat gezeur altijd om borstvoeding! Het is de beste voeding die je kan geven, dus gewoon lekker doorgaan 🙂

 5. Jennifer schreef:

  Ik denk ook dat je jezelf er niet zoveel van aan moet trekken wat een ander ervan vindt. Je moet je ook bedenken dat sommigen niet weten wat borstvoeding inhoudt en er daarom anders over denken dan jij, nu jij wel de ervaring hebt. Of, mensen waarbij het niet gelukt is, of mensen voor wie het niets is.
  Ik heb een enkele keer een opmerking gehad, maar ik merk eigenlijk niet dat flesvoeding een standaard zou zijn. Ik merk wel dat veel mensen het knap vinden dat ik bv geef, maar niet per se omdat het 'raar' is of 'een grote opoffering'. En bedenk je dat zolang je kinderen hebt je daarop bekritiseerd gaat worden, dus leef en laat leven.

 6. Marit schreef:

  Mijn vriend heeft vroeger ook tot zijn tweede borstvoeding gehad. Ik heb zelf bijna geen borstvoeding gehad doordat dit niet goed lukte bij mn moeder. Vriendlief wil heel graag dat ik ook zo'n twee jaar borstvoeding ga geven als het even kan. Zolang het kan, wil ik dit wel doen. Het lijkt me ook goed om op een gegeven moment over te gaan op meer vaste voeding en borstvoeding ter aanvulling te blijven geven. Hoe dit precies uit gaat pakken, ik laat me verrassen!
  Wel herken ik de reacties die je krijgt. Ik hoorde ze ook wel eens en dacht dan vooral: waar bemoei je je mee? Dus: lekker doen waar jij je het beste bij voelt! 🙂

 7. Divine Vitalityy schreef:

  Vind het super goed van je! Mij lijkt het echt niks alleen zou het dan waarschijnlijk wel doen voor de gezondheid van mijn baby. Het lijkt me echt fijn als je het als moeder ook nog eens helemaal geweldig vind om te doen, wie weet heb ik dat ooit toch nog hihi :).. Maar meid je mag trots zijn op jezelf als moeder, als je je baby zo'n basis mee kan geven is echt heel erg knap van je!

 8. Melanie Bastiaans schreef:

  Misschien moet je je niet zo druk maken om wat een ander vind ;). IK gaf Luuk GEEN borstvoeding, omdat IK het niet prettig vond. Ik vond het een verschrikking. Ik heb Luuk wel aangelegd, maar ik vond het een grote hell. Mensen denken dan vast 'wat een aansteller' of iets in die trant. Maar dat moeten ze zelf weten, ik heb genoeg commentaar gehad ook dat ik Luuk een flesje gaf met KV. Tja, mijn eigen keuze toch? En jou eigen keuze borstvoeding te geven. Snap dat die opmerkingen niet leuk zijn, maar ene oor in andere oor uit…

 9. maaike schreef:

  Snap helemaal wat je bedoel. Heb zelf een tweeling en van 9,5 maand. Ik geef een combi. Fles en borst. Gelukkig krijg ik ook leuke reacties, kolf s' avonds af, zolang ik het heb en kan ga ik zeker Door tot een jaar. Maar idd die reacties van wanneer ga je stoppen, geef je nu nog de borst , word je het niet zat zal wel pijn doen met tandjes. zo frustrerend. En ja ene oor in andere uit is soms best moeilijk als je op een dag meerdere vreemde blikken krijg. Dat maakt zeker wel goed als ik mijn hummeltjes die vertederde blikken zie geven.

 10. Anoniem schreef:

  Ik herken me helemaal. Had ook mijn blog kunnen zijn. Wat mij het meest dwars zit, zijn de adviezen van consultatiebureau en vrouwen die geen borstvoeding gaven. Achteraf gezien allemaal om borstvoeding de das om te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.