Het eetschema van mijn slechte eter

slechte eter

Lenn eet al slecht sinds hij een dreumes is. Hij heeft fases gehad waarbij hij echt nauwelijks wilde eten, maar gelukkig gaat dat nu iets beter. Nog steeds niet geweldig, en hij blijft gewoon een slechte eter. Naast dat hij weinig eet, drinkt hij ook ontzettend slecht en ik moet hem er iedere keer aan herinneren dat hij even iets moet gaan drinken. Vandaag laat ik jullie zien hoe zijn eetschema er ongeveer uitziet op een gemiddelde dag.

7.00 uur: ontbijt

Lenn is meestal wel op tijd wakker en rond 7 uur begint hij aan zijn ontbijt. Na twee happen gaat hij spelen en moet ik hem er altijd aan herinneren dat hij eerst zijn broodje moet eten. Hij neemt nog een hap en dan zit hij vol, zegt hij. ‘Drink je nog even wat?’, vraag ik hem. Hij pakt zijn beker en neemt een heel klein slokje. Ik vertel hem iedere dag dat hij meer moet drinken, maar het is altijd een uitdaging om hem ’s ochtends zijn beker leeg te laten drinken.

8.00 uur: klaar om naar school te gaan

Om 8 uur gaan Nomi en Lenn hun schoenen en jas aandoen om naar school te gaan. Regelmatig hoor ik Lenn dan zeggen ‘Maar ik heb nog honger!’. En nou hoor ik je denken ‘waarom vraag je dan niet 10 minuten van tevoren of hij nog iets wil eten?’. Nou, dat doe ik wel. Maar dan krijg ik te horen dat hij niks meer wil eten. Dus om 8 uur neemt Lenn nog een paar happen van zijn brood en dan gaan we naar school.

Eten en drinken op school

Op school krijgen ze 3 dagen in de week schoolfruit en op de andere dagen nemen de kinderen zelf fruit mee. Lenn wil het schoolfruit altijd wel proeven en meestal vindt hij het lekker. Ook zijn eigen fruit gaat meestal wel op. Zijn brood daarentegen… Er zit vaak nog brood in zijn broodtrommel, terwijl we er maar anderhalve boterham indoen. Zijn drinkbekers moeten leeg van zijn juf, en dat doet hij meestal wel.

14.15 uur: weer thuis

‘Mogen we wat lekkers?’, vragen Nomi en Lenn altijd als ze thuis zijn. Ze krijgen dan een koekje of iets anders en vervolgens moet ik Lenn er weer aan herinneren dat hij ook even iets moet drinken. Als ik niks zeg, drinkt hij  de hele middag hooguit een paar slokjes. Het maakt niet uit wat voor drinken ik voor hem neerzet en er staat altijd drinken op tafel, maar hij blijft slecht drinken.

14.30 uur: ‘We hebben nog meer honger’

‘Willen jullie dan fruit? Of een boterham?’, vraag ik ze. ‘Nee, nog een koekje.’. Nou vooruit, nog een koekje dan. ‘Hierna is het klaar hoor!’

15.00 uur: ‘Mogen we nog iets lekkers?’

‘We hebben zoveel honger mama!’ Als ik ze vertel dat ze mogen kiezen uit een boterham, een cracker of fruit, kijken ze me raar aan. Lenn besluit maar weer te gaan spelen, want eigenlijk heeft hij alleen zin in koek of snoep.

15.30 uur: ‘Mag ik een banan?’

Even later komt Lenn naar me toe omdat hij toch echt heel veel honger heeft, zegt hij. ‘Mag ik een banaan?’. Fruit mogen ze in principe altijd wel, dus ik geef hem een banaan. Elena wil ook een banaan en Nomi kijkt me aan alsof ik gek ben geworden als ik vraag of ze ook fruit wil. ‘Nee, ik pak wel een cracker’.

16.00 uur: Lenn pakt een appel

Van die banaan zat hij nog niet vol en Lenn komt eerst weer vragen om een koekje. Ik vertel hem weer dat hij geen koek en snoep meer krijgt. Ik ben met de kinderen buiten en ik zie Lenn naar binnen lopen. Even later komt hij terug met een appel in zijn hand. Nadat hij de helft heeft opgegeten, zit hij vol, zegt hij.

16.30 uur: ‘Mogen we een lolly?’

Nomi en Lenn zitten samen ergens over te praten en even later komen ze om een lolly vragen. ‘Wat heb ik ook alweer gezegd?’ ‘Dat we gaan snoep en koek meer mogen. Maar mag ik dan ook geen aardbeienlolly?’ ‘Eh, nee.’ ‘Maar ik heb zo’n honger dat mijn buik er pijn van doet!’, zegt Lenn. Ik herinner hem aan de halve appel die hij op het aanrecht heeft gelegd, maar daar heeft hij geen interesse meer in.

18.00 uur: Avondeten

‘Wat gaan we eten?’, vraagt Lenn. Ik vertel hem dat we macaroni eten. Lenn gaat aan tafel zitten en zegt dat hij geen honger heeft. Het maakt niet uit wat er op tafel staat en hoeveel hij ’s middags heeft gegeten, hij heeft standaard geen honger als het avondeten op tafel staat. Behalve als we pannenkoeken of patat eten, dan heeft hij opeens wel zin in eten. Lenn kijkt vies naar zijn bord met eten en na een tijdje besluit hij drie hapjes te nemen. Daarna beweert hij vol te zitten. ‘Maar je had net toch zo’n honger?’, vraag ik hem. ‘Ja, maar nu zit ik vol’…

Zijn jullie kinderen goede eters?

2 gedachten over “Het eetschema van mijn slechte eter

  1. Angelique schreef:

    Ontbijt 1 boterham met half bekertje melk moet op. Daarna naar school en daar dus fruit met drinjen. Lunch, ik doe 2 boterhammen en wat komkommer mee maar q.5 boterham en 1 stukje komkommer gaat op. Beker melk gaat wel leeg omdat dat inderdaad van juf moet. Op mijn werkdagen weet ik het niet maar op woensdag, vrijdag en in het weekend krijgt Lotte om 14.15 een koekje en drinken. Beker gaat niet leeg. Daarna vraagt ze nergens meer om. Diner is weinig maar daar maak ik geen drama van en doe het weg als ze niet meer wil. Daarna voor 19.00 uur geen koekjes enz. 19.00 koekje en drinken. Ook deze beker gaat niet leeg en om half 8 naar bed. Fruit mag ze ook gewoon pakken. Ik maak geen drama en eet ze weinig dan is dat pech maar let ik er wel op dat ze op mijn tijden lekkers krijgt en ze zelf niet gaat beslissen wanneer ze daar zin in heeft.

  2. Carmen schreef:

    Mijn zoons zijn beide goede eters. De jongste wordt bijna vier. Hij ontbijt meestal 1,soms 2 boterhammen en drinkt een vol glas melk. Rond half elf een bakje fruit. Tussen de middag meestal 2 boterhammen en een vol glas water. Tussendoor een cracker met iets erop of wat snoepgroente. Bij het avondeten vrijwel altijd z’n bordje leeg en weer een vol glas water. Voor het slapen gaan nog een paar slokjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.