Je Instagram laten groeien? Deze dingen kun je beter níet doen!

instagram

Instagram is hot, en zelf ben ik vrij verslaafd. Ik plaats regelmatig foto’s en ik vind het natuurlijk erg leuk om er volgers bij te krijgen. Ik denk dat bijna iedereen wel blij is met nieuwe volgers. Maar ik zie regelmatig dat mensen het niet helemaal aanpakken zoals ik het zou doen.. Daarom deel ik vandaag wat dingetjes die je beter niet kunt doen als je je Instagram account wil laten groeien.

1. Volgen en weer ontvolgen

Dit is echt zó irritant! Veel van mijn nieuwe volgers ontvolgen me een paar dagen later weer. Als iemand me volgt en dat account spreekt me aan, volg ik wel eens terug. Maar als diegene me de volgende dag dan weer ontvolgt, dan doe ik dat ook. Dus ik denk niet dat je hier veel aan hebt.

2. Automatische comments plaatsen

Dit schijnt te kunnen via een app. Het klinkt misschien aantrekkelijk, maar hierdoor komen er soms hele ongepaste comments bij foto’s te staan. Laatst las ik de reactie ‘great!’ onder een foto waarin iemand vertelde dat een familielid was overleden. Dat is wel heel erg not done… En ik denk dat het dan alleen maar averechts werkt.

3. Spammen

Reageren op anderen is natuurlijk goed, maar ga niet spammen. Er zijn mensen die op iedere foto ‘nice’, ‘great pic’, of iets in die trant reageren. Dat komt niet echt betrokken over, en daarnaast ziet Instagram het als spam als je vaak dezelfde reacties plaatst.

4. Andere apps die automatisch likes of reacties plaatsen

Dat schijnt namelijk heel slecht te zijn voor je account, want Instagram houdt hier niet zo van. Nou weet ik er het fijne niet van, maar ik zou het risico in ieder geval niet nemen. Het schijnt dat Instagram hierdoor zelfs je account kan blokkeren.

instagram groeien

5. Slechte foto’s plaatsen

Nou zijn mijn fotografiekunsten ook niet echt om over naar huis te schrijven, echt niet iedere foto is ragscherp. Maar als je je account wil laten groeien, is het verstandig om toch een beetje te letten op de kwaliteit van je foto’s.

6. Onregelmatig plaatsen

De ene dag 10 foto’s plaatsen, en vervolgens een week niks is niet zo verstandig. De kans om te groeien is het grootst als je regelmatig foto’s plaats, maar ook weer niet te veel.

7. Hashtags in de comments plaatsen

Veel mensen vinden het mooier om de hashtags in de comments te plaatsen in plaats van meteen onder de foto. Heel begrijpelijk. Maar wist je dat Instagram dat als spam kan zien, waardoor je foto minder zichtbaar wordt?

instagram influencer

8. Volgers kopen

Ik weet niet of er nog steeds mensen zijn die dat doen, maar het is echt weggegooid geld. Je engagement (oftewel, het percentage van je volgers dat liket en reageert) gaat erdoor omlaag, en dat is niet wat je wil. Daardoor kunnen mensen ook snel zien dat je je volgers hebt gekocht.

9. Je account op privé zetten

Als mensen je foto’s niet meteen kunnen zien, is de kans een stuk kleiner dat ze je gaan volgen.

10. Gebruikt niet te veel filters

Want mensen zien het liefst échte foto’s.

Deel jij regelmatig foto’s op Instagram? Oh, en volg je mij al?

17 gedachten over “Je Instagram laten groeien? Deze dingen kun je beter níet doen!

 1. Kimberly schreef:

  Nou al deze dingen doe ik niet maar het is sinds de laatste update in december bar en boos. Weinig groei en gezien worden is ook behoorlijk omlaag gegaan. Lijkt verdorie Facebook wel. Frustrerend!

 2. Dionne schreef:

  Er staan goede tips tussen. Ik ben zo slecht in het regelmatig posten. Heb wel 3 instagram accounts ??? Vind het namelijk niet fijn dat de fotos van mijn kids openbaar zijn. Die heb ik dus op een account alleen bestemd voor f&f. Verder zijj mijn zakelijke accounts vrij stoffig helaas. Ik kom er maar niet in. Hahah

 3. Cindy | Sleutel in de Tuin schreef:

  Volgen – ontvolgen vind ik ook heel irritant?
  Ik denk er vaak niet aan om foto’s te maken of plaats ze veel te laat #latergram wordt dan zo afgezaagd?
  En over die hashtags: ik zet ze inderdaad in de comments, omdat ik het niet mooi vind staan onder de foto. Heb je een tip hoe je ze ‘netjes’ onder een foto kan zetten?

 4. Charlotte schreef:

  Met al je punten eens, ik doe dan ook geen van allen. Alleen nummer 6 is nog wel een ding, daar moet ik nog iets op bedenken. En mooie foto’s heb ik vaak geen tijd voor haha. Daar kan ik ook nog wel vooruitgang op boeken.

  • Malou schreef:

   Haha ja ik ook… Daarom nam ik laatst mijn camera mee toen we naar de speeltuin gingen. Die maakt toch wel echt mooiere foto’s dan mijn telefoon 🙂

 5. Femke schreef:

  Ik ben het met ieder punt eens! Vooral #1 vind ik vreselijk irritant. Vaak zijn dit van die spam accounts. En waarom zou je volgers kopen? Je wilt toch gewoon een account met trouwe volgers, échte mensen die jouw foto’s waarderen? Het enige wat je kunt doen is geduld hebben, mooie foto’s posten en hopen dat je daardoor (eerlijk) groeit. Maar dat duurt wel lang! 😉

 6. saskia schreef:

  Dat zijn waardevolle tips!!
  Hashtags in de comments, dat dat niet zo goed is, wist ik niet. Ik doe dat wel eens als ik de foto doorzet naar faceboek. Dat laten we in het vervolg wel weg.

 7. Lenna DuFin schreef:

  Verschrikkelijk inderdaad, dat mensen je gaan volgen, om je dan daags nadien weer te ontvolgen. Vind ik ook verschrikkelijk en geeft zo een vertekend beeld van je groei op Instagram. Lijkt wel de processie van Echternach…
  Mooi geschreven wel. Heel vaak lees je wat je allemaal kan doen om je volgers te doen groeien, maar zelden vind je een artikel over wat je net niet mag doen.

 8. M0N13k schreef:

  Volgen en ontvolgen is mij ook een doorn in het oog. Als mensen mij volgen, volg ik eigenlijk altijd wel terug. Maar als ik zie dat ze mij binnen een paar dagen weer ontvolgen, houdt het bij mij ook een beetje op. Op die manier volgers winnen, vind ik echt een beetje triest.

  Volgers kopen heb ik nog nooit bij stil gestaan. Hoe verzinnen ze het???

  Het beter verdelen van de posts vind ik wel een goeie tip. Bij mij gebeurd het nogal eens dat ik een week lang elke dag een foto plaats en vervolgens weken niet.

  Bedankt voor de tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.