Je kind vergelijken met andere kinderen

vergelijken

Regelmatig zie ik foto’s van kindjes van Nomi’s leeftijd voorbij komen die al kunnen staan en soms zelfs al lopen. Nomi doet dat nog niet. Ze kan staan met een steuntje, maar alleen als ze er zin in heeft en ze staat ook nog niet bepaald stevig. Als ik dan kindjes van 6 maanden zie die zich al optrekken aan de box, vraag ik me wel eens af of Nomi dat nu niet een keer moet gaan doen.

Vergelijken

Natuurlijk is dat niet goed, dat vergelijken. Maar toch doe ik het. Nomi loopt absoluut niet achter en daarom maakt het me over het algemeen niet onzeker, hoewel ik vaak wel even Google wat een normale leeftijd is om bepaalde dingen te kunnen.

Met sommige dingen is Nomi dan juist weer snel, zoals met ‘praten‘. Maar dat zie je natuurlijk niet op foto’s. Ze zegt nu ‘mama’, ‘papa’, ‘op’ (als ze klaar is met eten of drinken, het hoeft niet perse op te zijn) en ‘baw’ waar ze niet alleen een bal mee bedoelt, maar al het speelgoed. Of nou ja, alles waar ze mee kan spelen. Haar tuitbeker is ook een ‘baw’.

tuitbeker

Ontwikkeling

Haar groei vind ik soms ook wel een puntje. Het lijkt wel alsof alle andere kinderen voor lopen qua groei, en Nomi blijft net onder het middelste lijntje hangen. Ik hoor regelmatig dat andere baby’s van Nomi’s leeftijd (of zelfs nog jonger) zo’n twee kilo zwaarder zijn dan zij.

Aangezien Nomi borstvoeding krijgt, was het vooral in de eerste maanden soms best lastig om te weten of ze genoeg binnenkreeg. Als je kindje goed groeit, zul je je daar niet snel druk over maken, maar ik vond het soms best lastig. Nu eet Nomi best veel vaste voeding en daar eet ze echt veel van, dus ik weet nu wel zeker dat ze genoeg binnenkrijgt. Ik ga er dus maar vanuit dat ze qua gewicht de genen van haar vader heeft.

Vergelijk jij je kindje wel eens met andere kinderen?

13 gedachten over “Je kind vergelijken met andere kinderen

 1. Stephanie schreef:

  Ik heb geen kinderen, maar ik kan mij voorstellen dat je je kind vergelijkt met andere kinderen. Ik ken iemand die een kindje heeft met een handicap en zij vindt het ook moeilijk om te zien hoe andere kindjes naar school gaan en haar kindje dat niet kan. Lijkt me onwijs lastig. Aan de andere kant is er het voordeel dat ze altijd bij haar kindje kan zijn en zo zijn hele ontwikkeling dagelijks meemaakt. Dat is ook wel weer heel wat waard.

  Denk dat vergelijken menselijk is, zolang je jezelf er maar niet gek mee maakt :). Lieve foto's trouwens!

 2. Ester schreef:

  Vergelijken is nergens goed voor. Elk kind ontwikkelt zich anders en terwijl de ene vroeger is met wandelen, zal de andere dan weer motorisch sterker zijn. Mijn zoontje van pas 2j praat enorm goed. Volledige zinnen, moeilijke woorden, zelfs vervoegingen. Hji heeft een vriendje van dezelfde leeftijd die amper een woord zegt. Veel verder dan mama en papa geraakt hij niet. Maar hij staat wel véél verder in grove motoriek (springen, torens maken, mes en vork eten, … ) .

 3. Desiree Wanders schreef:

  Zelf heb ik geen kinderen, maar ik kan me maar al te goed voorstellen dat je je zo voelt. Zolang je geen spoken gaat zien, is het menselijk om te vergelijken. Gelukkig is niemand hetzelfde en dus ook niet het ontwikkeling van een kind.. Mooi artikel

 4. Channah schreef:

  Het ene kind uit gewoon sneller in dingen dan de ander. En de ander is weer met andere dingen sneller, zo gaat dat gewoon. Ik vind het wel vervelend als moeders het er zo in proberen te peperen. Dat snap ik echt niet.

 5. Marleen schreef:

  Don't worry! Ik kon pas heel laat lopen; ik was al anderhalf ofzo. Het hele dorp had het er al over: "ooooh, dat kind kan nog niet lopen!!" M'n ouders trokken zich er niets van aan en ja hoor, ik ging vanzelf ook lopen. Ik was een fanatieke kruiper. Schijnbaar zit het in de familie, want mijn opa kon ook pas heel laat lopen.

  Misschien eens informeren bij je ouders wanneer jij begon te lopen en je ouders/grootouders? En Nomi is nog zo jong, dat komt nog wel. Ik zou me vooral niets van anderen aantrekken. Ik weet wel, dat is heel moeilijk, maar ieder kind is anders en Nomi lijkt juist een voorsprong te hebben met praten, wat ook heel leuk is! 🙂 x Marleen

  • admin schreef:

   Bij mij was het net zo, ik was ook meer een denker dan een doener. Mijn moeder heeft een boek bijgehouden toen ik klein was, daar staat precies in wanneer ik bepaalde dingen ging doen. Veel dingen doet Nomi rond dezelfde leeftijd als ik, dat is wel grappig om te zien 🙂

 6. Nicoline schreef:

  Ik doe helaas hetzelfde met Elisa. Ze is nu 7 maanden en zit nog niet zelfstandig, wel heel goed me steun. Ik zie dan kindjes van 6 maanden al zittend spelen. Elisa is en blijft een heel klein tenger meisje en loopt ook net onder de marge bij het CB. Ik heb besloten me er niet druk meer over te maken. Ieder kindje is anders en Elisa doet het geweldig!

 7. Jennifer schreef:

  Vergelijken met andere kinderen is onzin. Bovendien, die curve, weg ermee. Zolang Nomi groeit, groeit ze en inmiddels kan ze echt wel aangeven of ze meer honger heeft of niet. Je merkt vanzelf wanneer ze niet genoeg krijgt aan haar gedrag, niks om onzeker over te zijn of om over in te zitten. En dat ze nog niet zoveel dingen kan als andere, ze is wel al aan het brabbelen en is qua taal zo te horen wel al ver. Je kunt niet alles tegelijk, Nomi ook niet. 😉

 8. mommysworld schreef:

  Ik deed dit bij de eerste sneller dan nu bij Luca, maar inderdaad Luca liep met 18 maand nog niet terwijl Jay dit met 13 maand al deed en ik me toen wel zorgen begon te maken. Nu loopt hij nog maar 1 maand of wat? Rent!! hihi zo snel kan het gaan!

 9. Nova schreef:

  Iedereen doet het op zijn/haar eigen tempo! Ik zou er juist van genieten dat ze er lekker de tijd voor neemt. Ik heb misschien 'makkelijk' praten, omdat mijn zoon even oud is en al wel stapjes zet.. Maar het gaat al zo enorm snel en dan nu nòg sneller! Jullie hebben een prachtig en gezond meissie, daar gaat het om!
  Vergelijken zul je denk ik altijd wel blijven doen, bewust of onbewust.. Maar voel je er niet onzeker door als ouder! Jullie doen het super!

 10. Robust Posch schreef:

  In het begin deed ik het inderdaad ook, maar je hebt alleen maar jezelf mee dus ik heb besloten dat ik het niet doe. Ieder kindje heeft zijn eigen tempo en de een kan inderdaad eerder lopen terwijl de ander al meer brabbelt. Iedereen deelt alleen wat een kind wél kan, maar misschien kan jouw kindje wel iets wat de ander niet kan! 😉

 11. Josan GoodGirlsCompany schreef:

  Ik heb mijzelf voorgenomen omdat niet te doen. Misschien scheelt het ook wel dat ik al 2 kinderen heb en er nu een stuk relaxter in ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.