Leuk uitje: het Kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug (Nijverdal)

kabouterpad sallandse heuvelrug

Afgelopen weekend wilden we iets leuks gaan doen met de kinderen. Maar toen kwam de vraag; ‘wat gaan we dan doen?’. Want op dit moment heb je niet zo heel veel keuze qua uitjes. Dierentuinen, kinderboerderijen, binnenspeeltuinen en zwembaden zijn allemaal gesloten. We gaan regelmatig wandelen, maar de kinderen hebben er lang niet altijd zin in. Toen bedacht ik me opeens dat we nog nooit naar het kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug zijn geweest, terwijl dat helemaal niet ver bij ons vandaan is. Ik keek op de website en ik las dat je er gewoon naartoe kunt, maar de horeca is momenteel natuurlijk gesloten. Wel kun je een pakketje kopen met onder andere een rode puntmuts en wat opdrachten, zodat je als kaboutertje het kabouterpad kunt gaan lopen.

Het Kabouterpad op de Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

Toen we de kinderen vertelden dat we naar het kabouterpad zouden gaan, waren ze meteen enthousiast. We stapten in de auto en na een klein halfuurtje rijden kwamen we aan bij het Buitencentrum. Het Buitencentrum is momenteel gesloten door de coronaregels, maar je kunt wel eten, drinken, ijsjes en pakketjes voor het kabouterpad afhalen. Nomi vond de puntmuts te kinderachtig, dus we kochten twee pakketjes. Lenn en Elena wilden hun puntmutsen graag op en we liepen met onze twee kabouters en een zesjarige die de kabouters toch eigenlijk wel heel interessant vond, richting het kabouterpad.

Wandelen maar

kabouterpad nijverdal

De route van het kabouterpad wordt aangegeven door middel van paaltjes waar kabouters op zijn geschilderd. Mijn peutertje was helemaal onder de indruk en gaf het eerste paaltje een dikke knuffel.

Paddenstoelen, kabouterhuisjes en meer

Binnen een paar seconden was Lenn er al vandoor, want hij had al iets gezien wat hij interessant vond. We troffen hem aan bij de paddenstoelen, die hij uitgebreid aan het bekijken was. ‘Ik zie geen kabouters bij deze paddenstoel!’. ‘Nee Lenn, want kabouters bestaan helemaal niet’, was Nomi’s reactie. Daar trok Lenn zich weinig van aan, hij besloot gewoon verder te zoeken naar kabouters.

kabouterbos

Ook dit kabouterhuisje viel goed in de smaak. ‘Deze is van een boom gemaakt hè?’. Ondertussen las ik de opdrachten en de informatie en vertelde ik de kinderen wat dingetjes over kabouters. Ze vonden het hartstikke interessant en Lenn besloot meteen al dat hij alleen nog maar naar dit bos wilde, en niet meer naar ‘het stomme rot bos waar jullie altijd naartoe willen’.

Nomi gelooft dus niet in kabouters, maar ze doet wel haar best om het leuk te maken voor Lenn en Elena. ‘Kom Lenn en Elena, we gaan even aankloppen, misschien komen de kabouters dan wel!’.

Speelbos

speelbos sallandse heuvelrug

Na een ruim half uur waren we weer terug bij het buitencentrum en het speelbos. En daar moest natuurlijk nog even gespeeld worden!

Het kabouterpad was een groot succes en we komen zeker nog terug. Het is geen uitje waar je een hele dag zoet mee bent, maar als je het bezoekje aan het kabouterpad combineert met het speelbos, kunnen kinderen zich een hele tijd vermaken. Als de horeca weer open gaat, kun je het ook combineren met een hapje en een drankje, maar dat was nu helaas niet mogelijk.

Praktische informatie

  • Het kabouterpad is vooral geschikt voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar
  • Je kunt het kabouterpad gratis bezoeken, en voor € 3,50 krijg je een puntmuts, een speldje, een kleurplaat en opdrachten om in het bos uit te voeren.
  • Het adres van het Buitencentrum is: Grotestraat 281, 7441 GS Nijverdal
  • Het is mogelijk om de route te lopen met een buggy of kinderwagen, maar een draagzak of draagdoek is handiger.

Meer informatie vind je op Staatsbosbeheer.nl.

Heb jij al eens een bezoekje gebracht aan een kabouterpad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.