Nomi is 16 maand

nomi 16 maand

Gisteren was Nomi precies 16 maand. De vorige update is al van 2 maand geleden, en daarom besloot ik weer een stukje over Nomi te schrijven. Ze is ontzettend druk met dingen ontdekken en ook qua praten is ze heel erg vooruit gegaan. En dat vind ik echt leuke ontwikkelingen.

‘Mama! Ete!’. Dit hoor ik regelmatig. Nomi houdt echt van eten en ze lust bijna alles. Ik ben heel blij dat we zo’n makkelijke eter hebben en ze vindt het ook echt leuk om zelf te eten. Dat levert natuurlijk heel veel gesmeer op, maar ach. Dingen die ze ook heel vaak zegt zijn ‘mmm’ (als ze iets lekkers ziet of als ze iets lekkers aan het eten is), ‘koekje’ en ‘naan’ (banaan).

Wat ik ook echt heel lief vind, is dat ze de laatste tijd heel veel kusjes geeft. Aan mensen die ze goed kent, maar ook haar poppen en haar knuffels krijgen veel kusjes. Als ze door de kamer kruipt en ze ziet een knuffel, krijgt die vaak een kusje. Ook foto’s krijgen trouwens kusjes. Laatst zag ze foto’s van andere kindjes op mijn telefoon en mijn hele beeldscherm was nat van de kusjes.

Ze kan steeds beter zelf spelen, hoewel ze nog wel vaak om aandacht vraagt. Maar dat mag natuurlijk ook. Ze vindt het heel leuk om bijvoorbeeld met een boekje of met stapelbekers te spelen en daar kan ze echt druk mee zijn. Ook Duplo is nog steeds favoriet, maar vooral als ik (of Bart) daar samen met haar mee speel. Afbreken is trouwens nog steeds leuker dan bouwen. Oh en de Duplo dieren vallen ook goed in de smaak, die worden overal mee naartoe genomen en ook die worden overladen met kusjes.

16 maand

Lopen doet ze nog niet en los staan wil ze ook niet echt. Tenzij het haar beter uitkomt. Als ze bijvoorbeeld haar handen vol heeft met speelgoed, kan ze opeens wel los staan. Ze vindt het trouwens wel heel leuk om aan de hand te lopen en dan loopt ze al best goed, maar als ik haar hand loslaat, gaat ze meteen zitten. Ik heb dus het idee dat ze het nog een beetje eng vindt.

Ik denk dat ik de volgende update weer over 2 maanden schrijf, dus dan is Nomi al anderhalf!

12 gedachten over “Nomi is 16 maand

  1. Manon schreef:

    Leuk om te lezen hoe verschillend die kindjes zijn! Nilo loopt echt al best wel lang los maar zegt geen enkel woord nog, en Nomi juist net andersom. Het gaat zo snel he!

  2. Susan schreef:

    Mijn dochter is 15 maanden en ze loopt sinds vandaag aan de hand mee. Voorheen durfde ze dat nog niet. Ze oefent ook echt met los staan, steeds even los laten en kijken hoe lang ze het volhoudt.
    Praten doet ze niet echt. Zs snapt wel heel veel. We kunnen echt al ‘opdrachtjes’ geven. Ze probeert steeds ‘koe’ te zeggen.
    Leuk om die ontwikkelingen te lezen. Ik kan niet wachten tot mn dochtertje loopt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.