Non-binair zijn; de reacties

non-binair

Een tijdje geleden vertelde ik jullie dat Lenn non-binair is. Daar werd erg positief op gereageerd en ik kreeg een paar keer de vraag hoe mensen in onze omgeving daarop reageren, dus vandaag vertel ik jullie daar wat meer over.

Op school

Toen Lenn begon in groep 1, zei hij dat hij een meisje was. Zo werd hij in de klas ook behandeld en dat ging prima. Sommige kinderen kenden hem al als ‘het broertje van Nomi’ en daarom werd er wel eens gevraagd of hij een jongen of een meisje was, maar dat vond Lenn meestal niet erg. Het is natuurlijk ook logisch dat kinderen daar vragen over stellen en over het algemeen vond Lenn het geen probleem om daar antwoord op te geven.

Even later ging Lenn zich toch wat jongensachtiger kleden, hij droeg bijna nooit meer jurken en rokken. Ook daar kwamen natuurlijk weer vragen over en even vond Lenn het moeilijk om daar antwoord op te geven. Hij vond op dat moment dat hij geen jongen was, maar ook geen meisje. Hij voelde zich ‘gewoon Lenn’ en dat vertelde hij ook vaak aan mensen.

Non-binair

Een tijdje geleden kwam hij met heel veel vragen en hij was bang dat hij een keer moest gaan kiezen of hij een man of een vrouw wilde worden. Ik vertelde hem dat dat niet hoefde en dat er ook grote mensen zijn die geen man en geen vrouw zijn, of juist allebei. Nomi vertelde hem dat hij dan non-binair is en daar wilde Lenn graag meer over weten. Uiteindelijk zei hij ‘dan ben ik dus non-binair!’. Daar is hij misschien een beetje jong voor, maar hij voelt zich er fijn bij, en dat is het belangrijkste.

Op school vertelt hij nu ook dat hij non-binair is, en hij legt dan ook uit wat dat (in zijn geval) betekent. De meeste kinderen vinden dat prima, maar er zijn wel eens kinderen die hem er een beetje mee plagen. Gelukkig kan Lenn prima voor zichzelf opkomen, en dat stopt het plagen al snel.

Nieuwe juffen

Eén van Lenns juffen is al een tijdje niet op school en daardoor zijn er nu vaak invallers in zijn klas. En die weten niet altijd dat Lenn non-binair is. Als een juf dan denkt dat Lenn een jongen of meisje is, vertelt Lenn dat hij non-binair is. Lenn zegt zelf dat hij dan meteen vertelt wat betekent, ‘want dat weten de nieuwe juffen toch niet.’

Reacties van anderen

Ik weet dat ouders van kinderen uit Lenns klas wel eens negatieve dingen hebben gezegd over Lenn. Vooral toen hij net op school zat hadden een aantal ouders daar een bepaalde mening over. Dat kan me eigenlijk vrij weinig schelen, want mijn kind is gewoon gelukkig zoals hij is, en dat is het belangrijkste. Lenn krijgt zelf gelukkig niks mee van dat soort opmerkingen.

Uitleggen

Laatst ging Lenn naar de kapper en toen dacht de kapper dat Lenn een meisje was. Lenn zei ‘maar eigenlijk ben ik non-binair. Weet je wat dat is?’. De kapper wist het niet, en Lenn legde het haar uit.

Daar heeft Lenn trouwens niet altijd zin in. Laatst waren we bij de opticien en daar zat een oudere mevrouw, die tegen Lenn zei dat Lenn zo’n mooi meisje was. ‘Ja.’ zei Lenn, en hij liep verder. Ook dat is wat mij betreft prima, want ik snap wel dat hij niet altijd zin heeft om het uit te leggen. En dan vindt hij het helemaal niet erg om een meisje genoemd te worden.

Positieve reacties

Naar Lenn toe zijn de reacties dus bijna altijd positief en daar ben ik heel blij mee. Zelf krijg ik wel eens negatieve reacties, vooral online. Meestal reageer ik helemaal niet op, want ik heb geen zin in dat negativisme. Als mensen me vragen stellen over Lenn vind ik dat trouwens helemaal niet erg, dat mag altijd. Maar ik steek geen energie meer in mensen die dingen zeggen als ‘Wat belachelijk dat jij je zoon meisjeskleding laat dragen.’ Daar heb ik geen tijd voor, en ook gewoon geen zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.