Oké, ik doe het toch. Mijn mening over de (Zwarte) Pietendiscussie

pietendiscussie

Ik kan me goed voorstellen dat je deze discussie helemaal zat bent, en totaal geen zin hebt om dit artikel te lezen. Eigenlijk ben ik het ook zat, maar toch wil ik mijn mening graag met jullie delen.

Traditie

Zwarte Pieten horen bij onze traditie. We zijn er allemaal mee groot geworden en ik denk niet dat iemand het als kind zag als iets discriminerends. Althans, zo heb ik er nooit naar gekeken. Het was gewoon een onderdeel van de traditie, niks meer en niks minder. Daarom vond ik het in eerste instantie belachelijk dat er zoveel heisa over was.

Mensen voelen zich beledigd

Maar blijkbaar zijn er mensen die zich erdoor beledigd voelen. En als ik luister naar hun argumenten, snap ik dat wel. Dit is natuurlijk nooit de bedoeling geweest van het feest, want het is gewoon een leuk kinderfeest.

Maar er zijn ook kinderen die zich hier niet prettig bij voelen. Donkere kinderen (en volwassenen) vinden het niet leuk om ‘Zwarte Piet’ genoemd te worden omdat ze een donkere huidskleur hebben. Waarschijnlijk zijn de kinderen die dit zeggen zich van geen kwaad bewust. Maar ik snap heel goed dat het niet fijn is om het te horen. En zo zijn er natuurlijk nog meer manieren waarop het beledigend voelt voor donkere mensen. Zwarte Piet is immers het ‘domme hulpje’ van de oude, blanke, alleswetende Sinterklaas.

De oplossing is zo simpel

Het enige wat we hoeven te doen, is onze traditie een beetje aanpassen. Blijkbaar ligt dit heel gevoelig. Maar alles wordt toch gemoderniseerd? Niemand zeurt erover dat je tegenwoordig meer kunstkerstbomen ziet dan echte, en dat er geen echte kaarsjes meer instaan. Die traditie is ook gemoderniseerd, dus waarom mag ons Sinterklaasfeest niet een beetje veranderd worden?

Ik kan me niet voorstellen dat kinderen het erg vinden dat Pieten nu ook andere kleuren hebben, of roetvegen. Het zijn de volwassenen die erover zeuren, en eerlijk gezegd komen de woorden ‘onze traditie’ een beetje mijn strot uit.

Mijn kinderen groeien op met Pieten in allerlei kleuren. En daar denken ze helemaal niet bij na. Ze vinden het geweldig, het feest blijft voor hen net zo leuk. Ik heb Nomi nog nooit ‘Zwarte Piet’ horen zeggen, zij noemt ze ‘Pieten’. En is het echt zo erg dat dat ene woordje nu weggelaten wordt?

16 gedachten over “Oké, ik doe het toch. Mijn mening over de (Zwarte) Pietendiscussie

 1. Tine schreef:

  Ik heb vroeger zelf de Sint en Zwarte Piet nooit als iets racistisch gezien, of als het domme hulpje – ik snap de commotie wel maar vind het ook een beetje overdreven. De roetvegen lijken mij echt de ideale oplossing en als je er inderdaad gewoon Pieten van maakt, zie ik helemaal geen problemen meer!

 2. Babs schreef:

  Ik lig er eigenlijk niet zo wakker van. Maar ik vind wel dat er eenduidig moet gehandeld worden of die kinderen weten echt niet meer hoe het zit. Nu in België zijn de pieten wel nog zwart en dat vind ik net zo gemakkelijk

 3. Cindy schreef:

  In België word er keihard naar Nederland gekeken rond dit topic. Ik vond jullie oplossing van Amsterdam wel goed. DAt is ongeveer wat wij gedaan hebben vorige jaar: de roetveegpiet. Vond ik een mooie tussenoplossing. Want piet is zwart van roet…

 4. Ester schreef:

  Ik snap beide kanten van het verhaal.
  Er is door de jaren indd veel verandert in het verhaal. Het enige wat ik wil toevoegen is dat ik als kind Zwarte Piet NOOIT als een Afrikaan gezien heb. Als kind werd ons altijd aangeleerd dat hij zwart is door het roet. Wij hebben hem overigens ook nooit als het ‘domme slaafje’ gezien, maar eerder als de grappige lolbroek die Sinterklaar regelmatig eens een loer lapt.

  De roetvegen zijn indd een goede oplossing. Maar een ‘groene’ piet of ‘regenboog’ piet .. Nee sorry, dat vind ik te belachelijk voor woorden.

 5. Sarah schreef:

  Ik word er zelf echt moe van dat volwassenen zonder enige kennis van dit onderwerp maar van alles gaan roepen. Het hoort bij onze traditie, schreeuwt menig Nederlander, niet wetende dat een groot deel van onze tradities bedacht is. Kerst bijvoorbeeld is bedacht om een christelijk tintje te geven aan een al bestaand feest. Het verhaal dat zwarte piet zwart is van de roetvegen is lariekoek, want A) niemand krijgt een zwarte huis van roetvegen, dus roetvegen zou hier een juiste uitbeelding zijn, niet iemand compleet zwart schilderen en B) in combinatie met de andere kenmerken van zwarte piet, namelijk kroeshaar en gouden ringen, twee elementen van de Afrikaanse cultuur, is het duidelijk dat hier een slaaf wordt uitgebeeld.

  Ik heb hier als kind nooit bij stil gestaan, maar dat je je ergens niet bewust van bent, betekent niet dat dit er niet is. Zoals jij ook al zegt, zijn het nooit de kinderen die bezwaar maken tegen Regenboogpiet of Roetveegpiet, maar de volwassenen die vast willen blijven aan een verouderde traditie. Het zijn bijna alleen maar de blanke volwassenen die roepen dat niemand gekwetst wordt door zwarte piet – tsja, dat lijkt me nogal makkelijk te zeggen als jij diegene bent die niet onder de gediscrimineerde groep valt…dat is mijn ogen net zoals als man zeggen dat er voor vrouwen geen glazen plafond is, of als niet-aziaat zeggen dat je geen last hebt van Aziatische stereotypering.

  Kortom, laten we inderdaad zoeken naar een oplossing waar de kern van Sinterklaas, namelijk een vrolijk kinderfeest, ook een vrolijk kinderfeest blijft, maar dan zonder uitbeelding van slavernij en zonder het kwetsen van mensen met een andere huidskleur.

 6. Natalie schreef:

  Ik vind dat iedereen voor zich moet uitmaken hoe het gevierd wordt, hier blijven het gewoon de zwarte, roet, pieten, gewoon omdat we dat het leukst vinden en ook bij het verhaal hoort 🙂

 7. julia schreef:

  zwarte piet was voor mij geweldig. een voorbeeld, een acrobaat, een elite baan bij sinterklaas. Nooit negatief. Raar dat er nu wel zo naar gekeken moet worden. ik doe er niet aan mee.

 8. kim schreef:

  Heel eerlijk. Mijn kinderen vonden de gekleurde pieten helemaal niks. En nee dat kwam niet vanuit ons. De oudste heeft toen nachtmerries gehad van de clownspiet. Ik ben pro zwart of roetveegpiet. Ik deel de mening van de kinderen, die kleuren pieten zien er eng uit. (En nogmaals mijn kinderen zijn 5 en 7 (toen 4 en 6) die hebben daar zelf echt wel een mening over. Bij ons thuis gaat het er alleen over als zij er over praten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.