Tot wanneer geef je een late fles?

tot wanneer late fles

Er zijn kindjes die al vrij snel van 7 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends slapen, maar dat zijn toch wel uitzonderingen. Nomi en Lenn sliepen vanaf dat ze ongeveer een jaar oud waren het klokje rond, of nou ja, meestal dan. Bij Elena is het een ander verhaal, zij is namelijk nog steeds niet helemaal van haar late fles af, terwijl ze deze maand anderhalf wordt…

Borstvoeding

Elena heeft borstvoeding gehad totdat ze ongeveer een jaar oud was. De maanden daarvoor kreeg ze zowel borstvoeding als kunstvoeding, mede doordat ze niet meer genoeg leek te hebben aan alleen borstvoeding. Vooral de laatste voeding, rond 11 uur ’s avonds, leek niet genoeg voor haar te zijn. Ze dronk ontzettend lang en ze raakte er gefrustreerd van. Daarom besloten we haar ’s avonds laat een fles te geven. Daar werd ze heerlijk tevreden van en vervolgens viel ze meteen als een blok in slaap.

Over op kunstvoeding

Veel kindjes die al langer kunstvoeding kregen, kregen al lang geen late fles meer. Elena liet duidelijk merken dat ze daar nog niet aan toe was. En ach, ze was nog maar net een jaar, en ik vond het wel prima. ‘Dat komt vanzelf wel’, dacht ik. Kunstvoeding is natuurlijk anders dan borstvoeding en ik dacht; misschien moet ze er nog een beetje aan wennen.

Wakker worden voor de fles

Maar tot een paar weken geleden, bleef ze uit zichzelf wakker worden voor haar late fles. Vervolgens dronk ze de fles leeg, maar ik had niet het idee dat ze echt wakker werd van de honger. Volgens mij zat het gewoon in haar ritme om wakker te worden voor die fles. En als ze niet wakker werd, maakten we haar toch maar wakker omdat we dachten dat ze anders waarschijnlijk wakker zou worden als wij net zouden slapen.

Blijven slapen

Een tijdje geleden werd ze opeens veel minder vaak wakker voor die late fles. Manlief wilde haar laten liggen en ik zei ‘Prima, maar als ze straks wakker wordt, is ze voor jou’. Hij wilde het er wel op gokken en ja hoor, ze sliep door. Ook de avonden daarna bleef ze slapen, maar na een tijdje was ze toch rond 11 uur weer wakker. We gaven haar een fles, ze ging weer slapen, en daarna sliep ze weer een paar nachten door.

‘Geef haar maar een slokje water’

Toen ze nog niet eens een jaar oud was, zeiden ze op het consultatiebureau al dat we haar wel een slokje water mochten geven als ze wakker werd voor een late voeding. Dat heb ik een keer geprobeerd, maar daar was Elena het totaal niet mee eens. Nou moet ik zeggen dat we dat daarna ook niet meer geprobeerd hebben, maar ik had niet het idee dat dat ging werken.

De baby volgen

Ik probeer mijn kinderen zoveel mogelijk te volgen in dit soort dingen, zeker als ze nog heel klein zijn. Dus ik dacht; Elena wil die late fles, dus dat zal ze nog wel nodig hebben. Of misschien vond ze het fijn om ’s avonds nog eventjes bij ons te zijn. Ze kreeg niet meer voeding dan wat ze maximaal mag hebben, dus ik vond het helemaal niet erg om haar ’s avonds nog een fles te geven. Stiekem vond ik het nog wel gezellig ook, om haar ’s avonds nog eventjes te zien.

Toch van de late fles af

Maar goed, inmiddels krijgt ze niet meer zo vaak een late fles. Ze slaapt 9 van de 10 keer door en als ze toch graag een flesje wil, krijgt ze die. En dat houdt uiteindelijk echt wel op, ze zal vast niet tot haar zestiende ’s avonds een fles melk willen 😉

Tot wanneer kregen jullie kinderen een late fles?

3 gedachten over “Tot wanneer geef je een late fles?

 1. Anouk schreef:

  Onze oudste had dit ook en die werd woest als je met water oid aan kwam. Ben steeds wat minder in de fles gaan doen en op een gegeven moment was het niet meer nodig. Volgens mij was ze toen bijna 2

  • Nienke schreef:

   Onze oudste twee hadden we er ook rond het jaar vanaf. Onze jongste wil zo echt nog graag een fles aan het einde van de avond/begin van de nacht. Ik zet hem eigenlijk altijd in haar bedje als ik zelf naar bed ga. Meestal pakt ze hem meteen, soms hoor ik haar een half uurtje later rommelen en drinken. Ik maak hem nu steeds wat kleiner en verder verdund (nu nog 90 met 2 schepjes) ze groeit prima, is tevreden en slaapt eigenlijk echt heel goed. Ik vind het wel prima.

 2. Saskia schreef:

  Wij zijn er inderdaad ook pas geleden mee gestopt. Noa heeft er zelf geen last van en vind het allemaal prima, maar ik mis die laatste fles wel. Even een gezellig momentje samen en het is nu toch meer ‘baby-af’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.