Voorlezen: dit is waarom het zo belangrijk is

voorlezen

Vandaag beginnen de Nationale Voorleesdagen en daarom besteed ik vandaag wat extra aandacht aan het voorlezen. Mijn kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden en de laatste tijd komt vooral Elena heel vaak naar me toe met een boekje in haar hand, die ze dan samen wil lezen. En als Nomi en Lenn thuis zijn wanneer ik Elena voorlees, komen ze er vaak gezellig bij zitten. Want ook zij vinden voorlezen nog steeds hartstikke leuk.

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Voorlezen is niet alleen leuk, maar het is ook heel erg goed voor de ontwikkeling van je kind. Het enige wat je nodig hebt is een leuk kinderboek. Bruna heeft hier een hele ruime keuze in, daar kan ieder kind wel een leuk prentenboek vinden.

Woordenschat

De woordenschat van je kind ontwikkelt zich doordat je kind jou en andere mensen hoort praten. Je kind onthoudt deze woorden en op die manier leert een kind steeds beter praten. Bij voorlezen werkt dit hetzelfde, maar in een boek staan vaak net wat andere woorden dan de woorden die je in het dagelijks leven gebruikt. Daardoor leert je kind weer nieuwe woorden door het voorlezen.

Concentratie

Vooral jonge kinderen hebben nog niet zo’n goede concentratie en dat zal tijdens het voorlezen vast ook wel te merken zijn. Je kind wil het boek uit je handen trekken, verder bladeren terwijl je nog aan het lezen bent, door je heen praten… Dat is allemaal heel normaal, en hoe vaker je voorleest, hoe meer je kind zich zal concentreren op het boek. Op die manier wordt de concentratie van je kind steeds een beetje beter.

Plezier in lezen

Wanneer je kind naar groep 3 gaat, zal hij of zij zelf gaan lezen. Een kind dat gek is op voorlezen zal het erg leuk vinden om zelf te kunnen gaan lezen. En hoe meer plezier je kind heeft in het lezen, hoe beter dat zal gaan. Nomi zit inmiddels in groep 4 en zij leest nu regelmatig voor aan Lenn en Elena, en dat vinden ze alle drie erg leuk!

Fijne momentjes samen

Voorlezen is een heerlijk rustmomentje waarbij je de band met je kind versterkt. Voorlezen kan natuurlijk op ieder moment, maar ik vind het erg gezellig om na een drukke dag samen op de bank of op bed te gaan zitten en de kinderen voor te lezen.

Genoeg redenen om voor te lezen, toch? En mocht je zelf niet zoveel voorlezen, dan is dit het perfecte moment om daar wat meer tijd in te gaan steken, je zult er zeker geen spijt van krijgen. Wij zijn momenteel bezig met het boek ‘Hoi hoi wat fijn – Het dikke voorleesboek voor peuters’. In dit boek vind je verhaaltjes van Nijntje, Jip en Janneke, Kikker, Kleine Beer, Superguppie en Vos en Haas. Dit boek is bij Bruna te koop en het is mij betreft echt een aanrader!

Lees jij je kinderen vaak voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.