Wanneer is je kind toe aan zijn of haar eerste eigen telefoon?

wanneer eigen telefoon

Er zijn veel moment in het leven van je kind waarop jij als ouder moet beslissen of het ‘tijd’ is voor je kind om iets nieuws te mogen. Eventjes alleen thuisblijven bijvoorbeeld, of alleen naar de speeltuin. En er zijn natuurlijk nog een hoop andere momenten. In deze tijd hoort daar ook de overweging bij wanneer je kind toe is aan zijn of haar eerste telefoon. Welke overwegingen moet je daarin meenemen? Vind je dat jouw kind toe is aan zijn of haar eerste eigen telefoon met abonnement en heb je daar een toestel voor, doe dan online een sim only prijsvergelijk om het beste goedkope telefoonabonnement te vinden.

Peer pressure

Het element ‘peer pressure’ is, hoe vervelend ook, iets wat je wel mee moet nemen in je overweging. Nomi wil heel graag een eigen telefoon, maar ik vind haar daar nog wel erg jong voor. Ze vertelde me dat heel veel klasgenootjes al een eigen telefoon hebben en ik wil er eigenlijk nog wel even mee wachten. Maar aan de andere kant is het ook niet wenselijk om van je kind een buitenbeentje te maken door hem of haar iets niet te gunnen wat de meerderheid van diens klasgenoten op school wél hebben. Dat wil niet zeggen dat je meteen moet volgen wanneer de eerste klasgenoot een eigen smartphone krijgt, maar het is wel aan te raden enigszins gevoelig te zijn voor hoe je kind zich voelt als hij of zij enige iets niet mag.

Middelbare school

Zelf kreeg ik een mobiele telefoon toen ik naar de middelbare school ging. Ik moest een flink stuk fietsen en dan is het wel fijn om naar huis te kunnen bellen als er iets is. Mijn kinderen zullen waarschijnlijk al wat eerder een mobiele telefoon krijgen, want tijden zijn natuurlijk veranderd. Maar persoonlijk vind ik dat een mobiele telefoon wel een must have is als je naar de middelbare gaat. Dan is het wel erg prettig dat je gedurende de dag kunt communiceren met je kind en dat hij of zij je kan bellen als er iets is en hulp nodig is. Ook is het prettig voor je kind om buiten schooltijden om makkelijk direct te kunnen communiceren met klasgenoten.

Gemiddelde leeftijd

Laten we ook de statistieken er even bij halen. Die tonen aan begrijpelijkerwijs aan dat tijden veranderen. In 2014 was bijvoorbeeld de gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste eigen telefoon krijgen nog 13,2 jaar, dus in het eerste jaar op de middelbare school. In 2018 was die gemiddelde leeftijd al gezakt naar 11,7 jaar, dus in groep 7 of 8 van de basisschool. In 2019 had het overgrote deel van de kinderen al met 10 jaar een eigen smartphone. Andere tijden, dus, en een duidelijk generatieverschil met wat ouders gewend zijn uit hun eigen jeugd.

Toestel

Dan is er natuurlijk nog de kwestie van het toestel zelf. Het is zeker niet nodig om je kind een gloednieuwe high-end smartphone te geven. Je kunt er vergif op innemen dat het toestel regelmatig op de grond valt, omdat kinderen nu eenmaal wat minder voorzichtig zijn en zich ook niet zo bewust zijn van de waarde van zo’n smartphone. Heb je nog een vorige smartphone van jezelf die het nog doet, dan kan dat de eerste eigen telefoon van je kind worden. Anders is investeren in een nieuwe budget smartphone een goed alternatief.

Uiteindelijk ben je als ouder in the lead. De kans is aanzienlijk dat je zoon of dochter eerder om een eigen telefoon vraagt dan jij bereid bent om daaraan toe te geven. Maar stap wel over het generatieverschil heen en kijk ook naar zowel de praktische kant van een eigen mobiele telefoon als de trend onder klas- en leeftijdsgenoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.