Wat niemand je vertelt over het kopen van een huis

huis kopen

Toen we voor het eerst een huis gingen bezichtigen, wisten we eigenlijk helemaal niet wat we konden verwachten en hoe het kopen van een huis precies gaat. Toen we serieuze interesse hadden in een huis, gingen we ons wat meer verdiepen en uiteindelijk kwamen we toch nog heel veel dingen tegen die we niet wisten.

Wat niemand je vertelt over het kopen van een huis:

 • Hoe lastig het is om te bedenken wat voor bod je wilt doen.
  Op internet lees je dat 20% onder de vraagprijs bieden heel normaal is, maar volgens de makelaar zijn de kopers niet bereid om veel te zakken.. Dus dan is het best lastig om te bedenken wat je wilt gaan bieden.
 • Makelaars zijn niet zo heel eerlijk.
  We hebben meerdere keren gehoord dat er al serieuze geïnteresseerden zijn en dat ze al biedingen hebben ontvangen toen we een huis gingen bekijken. Volgens de makelaar moesten we heel snel zijn, want die huizen waren al zo goed als verkocht. En wat denk je? Die huizen staan nog steeds te koop. Ook werd ons bij één van de huizen verteld dat ze al heel veel bezichtigingen hadden gehad. Volgens de verkoper zelf waren we de tweede die kwamen kijken.
 • Voorlopig koopcontract is helemaal niet voorlopig.
  Als je je bod is geaccepteerd, teken je een voorlopig koopcontract. Maar daar is eigenlijk niks voorlopigs aan. Je hebt wel drie dagen bedenktijd, maar daarna zit je er in principe gewoon aan vast (tenzij de financiering bijvoorbeeld niet rond komt).
 • Dat die economielessen toch nog ergens goed voor zijn geweest.
  Een lineaire hypotheek? Een annuïteitenhypotheek? Opeens herinnerde ik me die economielessen van jaren geleden weer, en dat kwam best goed uit.
 • Makelaars maken veel fouten
  Ze kunnen geen tijden onthouden, ze plannen dubbele afspraken, ze vergeten de sleutels, ze vergeten de brochure.. En ook in het koopcontract stonden een aantal fouten, zo klopte de datum niet en mijn naam was op drie verschillende manieren geschreven.
 • Hoeveel er moet gebeuren.
  Natuurlijk moet je de financiering regelen, maar dat duurt allemaal best lang en je moet er behoorlijk wat voor doen. Gelukkig deed onze hypotheekadviseur het meeste, maar alsnog zijn we er een hele tijd mee bezig geweest.
 • En hoeveel papieren je daarvoor nodig hebt.
  Je wilt niet weten hoe vaak ik in de kast heb gezocht naar bepaalde papieren. En net als je denkt dat je alles hebt opgestuurd, hoor je dat de hypotheekadviseur toch nog iets was vergeten..

Maar gelukkig is alles uiteindelijk goed gekomen 🙂

14 gedachten over “Wat niemand je vertelt over het kopen van een huis

 1. Drie schreef:

  Wij hebben 1,5 jaar geleden een huis gekocht en ik herken je punten goed. Wat een gedoe was het. Gelukkig waren we er qua prijs wel snel uit, al had het sneller gekund als de makelaar wat sneller zou reageren. Ook hebben we besloten dat bij een eventuele verkoop ooit, wij nooit een verkoopmakelaar willen. Wat een onzin. Veel praatjes maar uiteindelijk doen ze (vinden wij) weinig en verdienen wel de hoofdprijs.
  Drie onlangs geplaatst…1 week bloggen… Hoe bevalt het?My Profile

 2. Jennifer schreef:

  De makelaar is ook aan het werk voor zijn eigen brood, en ja dat zijn verkooptechnieken, hij wil dat jullie zo snel mogelijk een huis kopen en dat andere mensen zo snel mogelijk hun huis verkopen om zoveel mogelijk verkopen te kunnen realiseren in een jaar. Zo gaat dat eenmaal, en dan is het aan jou als koper om je eigen gezonde verstand te gebruiken en je niet op te laten naaien door de makelaar. Maar gelukkig hebben jullie een huis gevonden en gekocht, dus van die makelaar zijn jullie binnenkort af.
  Jennifer onlangs geplaatst…Een Sinterklaascadeautje van … (+ WIN!)My Profile

 3. Marijke schreef:

  En ze verdienen een hoop geld aan je met al die fouten die ze dus maken en hun net niet helemaal eerlijke gedrag. Want eerlijk, daar gaat het ze uiteindelijk om he! En jij merkt niet hoeveel je betaald, want dat zit in je hypotheek bedrag erbij…..
  Marijke onlangs geplaatst…Hallo! Eh…Ken ik u?My Profile

 4. Vandaagismooi.nl schreef:

  Ik heb gelukkig een vader die makelaar is geweest… mochten wij ooit gaan kopen dan moet hij mee, al moet ik hem aan z’n stropdas meesleuren *ziet het voor zich* hahaha! Al gaat hij waarschijnlijk op eigen uitnodiging al mee, hem kennende.

  Maar goed dat je die punten benoemd, het is echt zo…!
  Vandaagismooi.nl onlangs geplaatst…Kort maar krachtig TAGMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.