‘We kunnen je tijdens de keizersnede meteen steriliseren’

steriliseren keizersnede

‘Gaat je voorkeur uit naar een natuurlijke bevalling of een geplande keizersnede?’ Na twee keizersnedes mag ik nog steeds kiezen voor een natuurlijke bevalling, maar dat doe ik niet. De risico’s zijn me te groot en de kans dat het lukt is vrij klein. ‘Ik heb liever een geplande keizersnede’. ‘Dan heb ik nog iets voor je om over na te denken, we kunnen je dan namelijk meteen steriliseren’.

Steriliseren tijdens de keizersnede

De gynaecoloog legt me uit dat ze een vierde zwangerschap na drie keizersnedes niet aanraadt. De kans op verklevingen en op het scheuren van de baarmoeder is dan een stuk groter. Tijdens de keizersnede kunnen ze me steriliseren, dat is maar een paar minuten extra werk. Dan hoef ik nooit meer na te denken over anticonceptie en omdat ik toch al open lig, is er geen extra ingreep nodig.

Niet meer nadenken over anticonceptie

In principe willen we geen vierde kindje. Dus het stukje ‘niet meer nadenken over anticonceptie’ klonk wel erg goed. Ik weet namelijk niet precies wat ik zou willen qua anticonceptie. Het liefst zo min mogelijk hormonen, en als ik me laat steriliseren hoef ik geen hormonen meer in mijn lichaam te stoppen.

Het is wel heel definitief

Maar het is natuurlijk wel heel erg definitief. Ik had er wel eens over nagedacht, maar ik had niet verwacht dat de gynaecoloog er zelf over zou beginnen. Ik ben (nog maar) 29, dus in principe ben ik nog heel wat jaren vruchtbaar. Als de natuur een beetje meewerkt, zou ik over 10 jaar nog zwanger kunnen raken.

Maar we willen geen vierde

Een vierde kindje staat absoluut niet op de planning. We hebben geen slaapkamers meer over en verder is het ook totaal niet praktisch. En de wens is er momenteel ook gewoon niet. Toen ik zwanger was van Lenn, sloot ik een derde nog niet uit. Nu heb ik wel het gevoel dat we straks compleet zijn.

‘Maar dat zei je vorig jaar ook al eens’

Weten jullie nog dat ik 99% zeker was dat er geen derde kindje zou komen? Nou ja, dat veranderde dus nogal. Toen liet ik me leiden door angst voor een huilbaby, angst voor een zware zwangerschap, et cetera. Nu sta ik er een stuk nuchterder in en ik zie het niet gebeuren dat ik zwanger raak van een vierde kindje.

Maar…

Maar wat nou als ik weer van gedachte verander? Wat als Bart en ik ooit uit elkaar gaan en ik een nieuwe relatie krijg? Ik zie het niet zo snel gebeuren, maar ik kan natuurlijk niet in de toekomst kijken. Ook merk ik dat ik verder niet zeker genoeg ben dat we compleet zijn. Ik ben voor 99% zeker, maar dat vind ik niet genoeg.

Een vierde keizersnede kan wel

Er zijn zelfs vrouwen die 5, 6, of nog meer keizersnedes hebben gehad, zonder problemen. Toen Lenn door middel van een keizersnede werd geboren, zei de gynaecoloog dat mijn baarmoeder in hele goede staat is. Ze kon bijna niet zien dat ik al eerder een keizersnede had gehad en daarom kreeg ik meteen groen licht voor een derde zwangerschap. De kans is dus vrij groot dat een vierde ook zou kunnen, maar dat weten we pas tijdens de keizersnede.

Als het wordt afgeraden, komt er sowieso geen vierde

Als nu blijkt dat ik van binnen een slagveld ben en dat een vierde zwangerschap veel risico’s met zich mee brengt, zal er absoluut geen vierde kindje komen. Met drie kinderen in huis ga ik dat soort risico’s niet nemen. Wat mij betreft mogen ze me steriliseren als een vierde zwangerschap veel risico’s zou hebben, maar op die manier doen ze dat niet. Ze willen me namelijk alleen steriliseren als ik er zelf voor de volle 100% achter sta.

5 gedachten over “‘We kunnen je tijdens de keizersnede meteen steriliseren’

 1. Tineke schreef:

  Oef dat zou mij ook te definitief lijken hoor. Ik twijfel ook of wij ooit wel een derde willen, mijn vriend zou zich dan laten steriliseren. Maar de komende jaren gaan we dit nog niet doen, niet totdat wij zeker weten dat wij echt compleet zijn.

 2. Jantine schreef:

  Ben erg benieuwd wat je gaat kiezen. Heb je ook gevraagd of er een rectificatie mogelijk is? Ik geloof dat dat bij mannen eenvoudiger is dan bij vrouwen maar misschien maakt dat je keuze makkelijker

 3. Kirsten schreef:

  Wat een moeilijke keuze! Ik zou echt niet weten wat ik zelf zou willen.. Al vind ik de gedachte van anticonceptie nu al lastig als ik straks bevallen ben. Ik ben benieuwd wat je uiteindelijk gaat doen.

 4. Elsa schreef:

  Lastige keuze. Ik zat afgelopen augustus in hetzelfde schuitje en heb me uiteindelijk wel laten sterriliseren. Ook omdat ik 3 keizersneden gehad heb en ik toch zogenaamd open lag. Heerlijk om niet meer stil te hoeben staan bij anticonceptie. Ik wist en weet dan ook zeker dat ons gezin compleet is. Goed is goed. Het lot is met 3 gezonde kinderen voor mij genoeg getart en op de proef gesteld.
  Maar… is en blijft een lastige keuze die ieder voor zich zal moeten maken.
  Geniet van de laatste loodjes!

 5. Linda Meester schreef:

  De sterilisatie duurde in 2012 drie kwartier extra. Dat hield in dat mijn man alleen was met de pasgeboren baby. De kans van slagen van de sterilisatie schijnt wel lager te zijn dan bij een aparte ingreep, maar bij mij lijkt het gelukt te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.