Komkommers zijn helemaal trending dankzij Tiktok en ook ik ben influenced, want een komkommersalade is op dit moment mijn favoriete lunch. Ik heb het nu een aantal keer gemaakt en vandaag deel ik mijn favoriete versie met jullie. En geloof me, dit wil je proberen!
De ingrediënten
Naast een bakje met deksel en iets om je komkommer mee te raspen (of te snijden) heb je de volgende ingrediënten nodig;
- een komkommer (natuurlijk)
- eventueel een (halve) avocado (daardoor vult deze salade een stuk meer)
- sojasaus
- Paturain (of iets vergelijkbaars)
- een teentje knoflook
- een klein beetje mayonaise
- een beetje citroensap
- chilipoeder
- zout
- MSG, obviously
MSG in Nederland kopen
Het duurde even voordat ik MSG had gevonden, want onder die naam kun je het in Nederland heel moeilijk vinden. MSG staat voor mononatriumglutamaat en het is een smaakversterker die veel wordt gebruikt in de Asiatische keuken. In Nederland wordt het meestal Vetsin genoemd, en dat vond ik bij de Jumbo.
Hoe maak je het?
Ik heb niet zo’n leuk rond bakje als wat je vaak ziet op social media, maar ik gebruik gewoon een voorraadbakje van Action. Eerst rasp (of snijd) je de komkommer (voorzichtig, want je wil je hand niet openhalen aan de rasp) en vervolgens snijd je de avocado, als je die toe wil voegen. Pers een teentje knoflook, doe er wat sojasaus, Paturain, mayonaise, citroensap, chilipoeder en zout bij. Als laatste voeg je een klein beetje vetsin toe, dan doe je de deksel op het bakje en schud je alles heel goed door elkaar. En dan is je salade al klaar!
Hoe verwijder je de avocadopit?
Er belanden regelmatig mensen op de eerste hulp doordat ze de pit van een avocado eruit willen halen met een mes. Doe dat dus vooral niet! Je kunt een avocadopit namelijk heel makkelijk verwijderen door op de schil van de avocado te duwen nadat je hem hebt gehalveerd. Als je achter de pit duwt, valt je pit er vrij makkelijk uit zonder dat je het risico loopt op een snijwond.
Favoriete lunch!
Op dit moment is dit echt mijn favoriete lunch. Als ik veel trek heb voeg ik een avocado toe, maar ik eet hem ook vaak zonder. Deze salade blijkt ook erg kindvriendelijk te zijn, want mijn kinderen vinden het ook heerlijk. Als ik het voor hen maak, voeg ik maar een klein beetje chilipoeder toe, zodat het niet te pittig is. En dan vinden ze het heerlijk!
Eet jij wel eens een hele komkommer?
Dat wist ik niet dat het zo trending was op TikTok, maar ik lust het ook wel graag een komkommersla
Ik heb het idee op t.v voorbij zien komen, maar het recept nog nietvthuis uitgeprobeerd. Maar het klinkt als een aanrader voor het hele gezin.
Ik moet het ook nog proberen. Al zou ik het wel zonder Vetsin maken. Dit wordt vaak gebruikt in de Aziatische keuken om het langer houdbaar te maken.
Je zegt favoriete lunch, eet je er dan verder helemaal niks bij? Zelf maak ik komkommersalade met wat magere yoghurt, augurkenblokjes/nat, snufje peper, dille en peterselie.
Als ik er avocado in doe vult het heel erg, dus dan eet ik er verder niks bij. Met alleen komkommer is het wel echt een lichte lunch
Ziet er verrukkelijk uit! Ik ken een soortgelijk recept uit de Indische keuken. Altijd lekker ook bij een pittig gerecht.
IK ben dol op komkommers. Ga dit recept zeker een keertje maken. Perfect om mee te namen naar werk als lunch