Bellenblaasvlekken; zo krijg je ze uit je kleren!

bellenblaasvlekken

Toen ik terugkwam van de supermarkt, zag ik mijn man en kinderen in de tuin spelen. ‘Ah, gezellig!’, dacht ik. Totdat ik zag dat Nomi bellen aan het blazen was. Nadat ik vorig jaar meerdere kledingstukken weg heb kunnen gooien omdat ik de bellenblaasvlekken er niet meer uit kreeg, was ik het zat. Zeker nu ze net een splinternieuw jurkje aanhad. Ik ging op zoek naar een oplossing en die vond ik! Vandaag deel ik hem met jullie.

Waardoor ontstaan Bellenblaasvlekken?

In bellenblaas zit glycerine. Dit is een organische verbinding wat in veel producten voorkomt. Het zit bijvoorbeeld in tandpasta en shampoo en het wordt ook in voeding gebruikt. Het wordt gebruikt in bellenblaas om de oppervlaktespanning van water te verkleinen, zodat je er grotere bellen mee kunt blazen.

Vlekken: eerst zie je ze nog niet

Bijna ieder kind knoeit wel wat bellenblaas op zijn of haar kleding tijdens het bellenblazen. En eerste zie je nog helemaal geen vlekken. Pas als je de kleding hebt gewassen, komen de vlekken tevoorschijn. Vaak zijn het bruinige vlekken waarvan je helemaal niet weet hoe ze in de kleding zijn gekomen. Nou, dat zijn dus bellenblaasvlekken!

Reactie met wasmiddel

Dat komt doordat ze glycerine reageert op de zeep in je wasmiddel. Daardoor ontstaan er vlekken en dat verklaart waardoor je de vlekken pas ná het wassen ziet. Het is makkelijk op te lossen, maar dan moet je wel in actie komen voordat je de kleding gaat wassen.

Eerst uitspoelen, dan pas wassen

Eigenlijk is het heel simpel; spoel de kleding waar bellenblaas in is gekomen grondig uit met koud water, voordat je het in de was doet. Zo spoel je de glycerine eruit en ontstaan er geen vlekken tijdens het wassen!

Nog veel makkelijker; kleren uit!

De allermakkelijkste manier om bellenblaasvlekken te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat er geen bellenblaas in de kleding van je kinderen komt. Hoe? Nou, laat ze gewoon zonder kleding bellenblazen. Laatst, toen het buiten lekker warm was, liet ik mijn kinderen lekker in hun ondergoed buiten spelen met bellenblaas. Let er wel op dat je kinderen geen bellenblaas meer aan hun handen of lichaam hebben als ze zich weer aankleden, want dan heb je het probleem alsnog.

Toch bellenblaasvlekken; en nu?

Maar goed, nu heb je nog steeds geen oplossing voor de bellenblaasvlekken die al in de kleding van je kinderen zitten. Het is niet makkelijk om ze eruit te krijgen, maar soms lukt het toch.

Bellenblaasvlekken in witte kleding

Als er bellenblaasvlekken in witte kleding zijn gekomen, kun je ze er meestal wel uitkrijgen. Leg de kleding na het wassen in de zon, en de kans is groot dat ze vlekken gebleekt worden en verdwijnen. Als de kleding helemaal wit is, kun je ook een beetje bleekmiddel bij de was doen.

Bellenblaasvlekken op andere kleuren

Ook kleding in andere kleuren kun je in de zon hangen en vaak worden de vlekken dan wel iets minder. Een andere optie is om de kleding te laten weken in een emmer met een oxi vlekkenmiddel (zoals Vanish). Laat de kleding er een nachtje in weken en hopelijk verdwijnen de vlekken dan.

Conclusie: voorkomen is beter dan genezen

Bellenblaas in je kleding krijgen is dus helemaal niet zo erg, als je het maar weet. Dan kun je de kleding meteen uitspoelen en als je de glycerine er helemaal uitspoelt, is er niks aan de hand. Zo kunnen je kinderen lekker met bellenblaas spelen, en hoef jij je niet druk te maken over de vlekken!

Heb jij wel eens kleding weg moeten gooien doordat er bellenblaasvlekken in zaten?

6 gedachten over “Bellenblaasvlekken; zo krijg je ze uit je kleren!

 1. Amber schreef:

  Bij mij gaan de vlakker er helaas niet uit met wat dan ook, zelfs al zet ik het een hele week in de week :p Ik heb nu dan ook een hele sterke aversie tegen bellenblaas! Stom vies spul… beter voorkomen dan genezen in dit geval, want het gaat er echt nooit meer uit.

 2. Albert schreef:

  Insmeren met quick and brite en met oxi
  Even laten intrekken en daarna in wasmachine
  Zonodig herhalen
  Te lang erin laten zitten bleekt
  Als het een wit t shirt is vlek bleken met hg schimmelreiniger niet te lang laten zitten en zonodig herhalen en indien dit geel wordt behandelen met waterstof peroxide
  Werkt beide maar wit is makelijker ivm mogelijke bleekvlekken

 3. Loedermoeder schreef:

  In een witte broek en shirtje zaten ook allemaal vlekken. Alles geprobeerd wat op het internet te vinden was. Ik heb schimmelreiniger van HG geprobeerd, en alle vlekken zijn eruit.
  Kleding eerst goed natgemaakt, op de vlekken gespoten, 5 min in laten werken en daarna in een wat water een nacht laten weken….
  Wel een chemisch goedje hierna dus goed uitwassen….

 4. Evelyn schreef:

  Mijn tip is ouderwetse ossengalzeep, zo’n blok. Natmaken, de vlek ermee inwrijven en met je nagel over de vlek krabben. Evt paar keer herhalen en de vlek is weg! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.