Over ongevraagde adviezen, babybjorns en mommy wars

De meesten van jullie zullen mijn artikel over de Babybjorn en de reacties daaronder wel hebben gelezen. Ik kreeg een paar vreemde anonieme reacties waar ik nogal van stond te kijken. Een paar lezers reageerden daar trouwens heel lief op, waarvoor nog bedankt. Die comments zijn wel ergens goed voor geweest, ik kreeg namelijk spontaan inspiratie voor een nieuw artikel.

De Babybjorn

Goed, de Babybjorn is niet ergonomisch. Prima dat mensen hun kennis willen delen, maar dat kan ook op een normale manier toch? Het grappige is trouwens, dat mensen die er echt verstand van hebben juist wel normaal reageren, zonder verwijten te maken en boos te worden. Zo kreeg ik bijvoorbeeld een mailtje van een draagconsulente die me wat meer heeft verteld over hoe het precies zit met ergonomische dragers. Gewoon op een vriendelijke manier.

Inmiddels ben ik er wel achter dat moeders niet het leukste soort mensen zijn. Kijk maar eens op een Facebookpagina die over het moederschap gaat en je zult je echt verbazen over hoe moeders daar tegen elkaar praten. Babybjorns zijn kindermishandeling, Olvaritpotjes zijn vergif en kunstvoeding is helemaal uit den boze. Borstvoeding ook trouwens, want dat ga je jezelf toch niet aandoen? En al die hapjes zelf maken, kom zeg, je hebt toch wel wat beters te doen? En waarom zou je je kindje überhaupt dragen, gedragen kindjes leren namelijk nooit lopen.

Kortom; het is toch nooit goed. Hoe je het ook doet, er is altijd wel iemand (en vaak hele hordes moeders) die het niet met je eens zijn. Ik heb me laatst afgemeld bij een aantal Facebookpagina’s omdat ik dat geruzie nogal zat was en ik maakte zelf een nieuwe aan: Moeders die elkaar respecteren. Jullie zijn daar natuurlijk van harte welkom.

Respect

Respect vind ik sowieso erg belangrijk en ook online. Helaas is dat vaak ver te zoeken omdat veel moeders denken dat hun manier van opvoeden de enige goede is. En weet je; dat is niet zo. Er zijn honderden manieren om je kindje op te voeden en een heel groot deel daarvan is prima. Dus zullen we elkaar gewoon wat meer in onze waarde laten?

25 gedachten over “Over ongevraagde adviezen, babybjorns en mommy wars

 1. Josan Jongbloed schreef:

  Dit is heel herkenbaar. Mijn ervaring leert dat moeders vooral de eerste levensjaren bloedfanatiek naar elkaar zijn. Naar mate je kinderen ouder worden sterft die neiging om elkaar te beskritseren of openlijk ongevraagd advies te geven vanzelf af,

 2. Meisje Eigenwijsje schreef:

  Ja ik word er ook gek van, vandaag ook mijn ongezouten mening over die stomme discussies in mijn 'oorbellen' artikel 😉 Had t artikel nog niet gelezen, ga hem zo wel even opzoeken ben nu nieuwsgierig!

 3. Nicky schreef:

  Zo is het ook niet leuk. Voor niemand hé. Je zou toch net gewoon je kennis op een respectvolle manier moeten kunnen delen zodat alle kindjes de juiste verzorging krijgen die ze verdienen? En maakt het jou dan echt zo'n slechte moeder als je de Babybjorn gebruikt? Of als je je kind wat meer draagt? Niet ieder kind is hetzelfde!

 4. Nesrin schreef:

  Ik sluit mij aan bij Josan, het wordt minder. Inmiddels leef ik niet meer in de zwanger- of net moeder periode ( kids van 7 en 3 jaar) maar weet nog wel heel goed hoe fel het eraan toe kon gaan.

  Voeding, opvoeding, slapen….Maar om een draagzak kindermishandeling te noemen en potjes eten vergif vind ik te ver gaan.

  Ik zal echter niet ontkennen dat ik toch een bepaalde reactie krijg (die ik tot mij zelf houd) als een moeder ervoor kiest om direct de fles te geven en BV niet eens een kans wilt geven. Toch zal ik dit niet snel uitspreken want het is haar kind en haar ding.

  • admin schreef:

   Ik moet zeggen dat ik dat ook wel heb, dat laatste. Tenzij er een goede reden voor is natuurlijk. Maar als ik vrouwen hoor zeggen 'ik ga geen borstvoeding geven want dan krijg ik hangborsten' dan vind ik dat toch wel erg jammer.

 5. mommysworld schreef:

  Ik merk inderdaad net als wat Josan zegt het hier zelfsa nu al minder wordt (3,5 en 1,5 jaar zijn ze) In de baby-baby tijd krijg je ontzettend veel mensen die wel iets willen zeggen. Soms goed bedoeld en soms gewoon zwaar irritant 😉

 6. Lisanne schreef:

  Ik heb ook met open mond zitten lezen. Niet om de goed onderbouwde reacties, maar inderdaad om die felle 'nietszeggende' comments die een aantal – ook nog anoniem – plaatsten… Ik heb gelukkig nog geen rare of ongevraagde adviezen gekregen, maar goed… Ik zit in nog in die 'pas geboren bel' en heb nog niet al te veel (direct) contact met andere moeders. Dus ik houd mijn hart vast… 😉 Mooi artikel trouwens, ik vind de FB groep ook erg prettig!

 7. Susanne schreef:

  Heel herkenbaar! Vreselijk die ongevraagde adviezen of de mening die andere moeders steeds maar willen uiten over jou manier van doen of opvoeden.

  Heel goed dat je hier aandacht aan besteed.
  Susanne – Stijlvol Mama blog

 8. Sonja Ohmymacushla schreef:

  Helemaal mee eens en heel herkenbaar. Hoe je het ook doet, JIJ bent de moeder en weet het het beste. Het zou mooi zijn als moeders elkaar wat meer zouden waarderen in plaats van bekritiseren. Lekker blijven doen zoals jij denkt dat goed is.

 9. Nanouk van Gennip schreef:

  Ja heel herkenbaar! Ik heb stage gelopen bij Ouders van Nu, nou het is echt geen lolletje om daar te schrijven voor de website. Ieder woordje moet heel precies afgewogen worden en altijd zijn er zoveel lelijke reacties op gewoon prima berichten. Zoals hier al wordt genoemd: zal door de onzekerheid komen. Heb me aangemeld bij je FB-groep, ben benieuwd. Had me gister ook bij een andere groep aangemeld, maar het eerste bericht dat ik las ging al over een ruzie en scheldpartijen, dus heb me snel weer afgemeld…

 10. jansyluvzu schreef:

  Pfff zo vermoeiend hè…al die beterweters…en zeikerds die alleen maar zeiken om het afzeiken…get a life echt…Ik had er laatst ook mee te maken…hele rellen op internet veroorzaken omdat ik een artikel schrijf over de nadelen die je kunt tegenkomen tijdens het geven van bv, waarna ik ook de voordelen schreef, maar dat deed er niet meer toe…nee…door mijn stuk gingen er minstens 100 mama's geen bv meer geven…geloof je het zelf….

  Ik ben meteen lid geworden van je FB, eindelijk plek waar iedereen op haar eigen manier mama mag zijn…Top idee!

 11. Mathiske schreef:

  Wij hebben gewoon een baby Björn draagzak, ik gebruik hem alleen als ik een klein rondje de hond ga uitlaten niet voor uren te dragen. Ze worden niet voor niks verkocht lijkt me. Als het echt slecht zou zijn zouden ze uit de winkel gehaald worden, toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.