Help, mijn kind is toe aan de basisschool (en mama ook!)

basisschool

Nog twee maandjes, dan wordt Nomi vier. Al maanden heeft ze het over de basisschool. Vooral toen hij vriendinnetje van de peuterspeelzaal begon met wennen op de basisschool, wilde zij ook. Nomi was toen 3 en een half, dus ze moest nog even geduld hebben. Inmiddels begint haar geduld wel echt op te raken, en van mij mag het ook snel november worden.

Een ‘basisschool houding’ op de peuterspeelzaal

Laatst had ik het erover met de leidster van de peuterspeelzaal. Daar zegt Nomi ook vaak dat ze naar de basisschool wil en volgens de leidsters is ze er wel echt aan toe. Op de peuterspeelzaal laat ze blijkbaar al een basisschool houding zien. Ze wil heel graag nieuwe dingen leren, ze vindt dingen vaak te makkelijk en ze gaat heel erg op zoek naar uitdaging. Ze is nauwelijks meer in de speelhoeken te vinden, ze zit nu veel liever aan tafel met een werkje.

‘Waar ga ik vandaag naartoe?’

Iedere ochtend vraagt ze waar ze vandaag naartoe gaat. Vaak weet ze het antwoord zelf wel, maar soms hoopt ze op iets anders. Op dinsdag en vrijdag is ze gewoon thuis en dan begint ze zich snel te vervelen. Natuurlijk doen we ook wel leuke dingen, we gaan bijvoorbeeld regelmatig even naar de kinderboerderij. Maar ik kan haar niet iedere dag van 7 tot 7 vermaken, dus soms moet ze toch echt even zelf gaan spelen.

Uitdaging zoeken

Nomi wordt graag uitgedaagd en ze wil graag nieuwe dingen leren. Ze is bijvoorbeeld gek op oefenboekjes en daar zijn we regelmatig samen mee bezig. Ook als ze zelf aan het spelen is, zoekt ze de uitdaging. Ze bedenkt iets om te doen en daar doet ze dan heel erg haar best voor. Een huis bouwen met blokken, een gymparcours maken voor haar en Lenn, of iets knutselen.

Verveling

Toch begint ze zich snel te vervelen. Ik kan niet alles wat we doen aanpassen op haar niveau, want ze heeft natuurlijk ook nog een broertje van net twee jaar. Als ik Nomi even niet vermaak en ze weet zelf ook niks om te doen, begint ze zich vrij snel te vervelen. En dan is ze totaal niet te genieten!

Tijd voor de basisschool!

Ze vraagt regelmatig wanneer ze ‘nou eindelijk’ naar de basisschool mag. In november begint ze officieel, maar daarvoor heeft ze een paar wendagen. Het zal nu dus niet zo heel lang meer duren. Nomi heeft er heel veel zin in, maar ze vindt het ook spannend. En dat zal waarschijnlijk ook wel meespelen qua gedragen. Daarnaast vindt ze het ook best spannend dat ik zwanger ben, en alles bij elkaar maakt haar momenteel niet het makkelijkste kind.

Zelf ben ik er ook wel aan toe. Vooral doordat ze zoveel aandacht vraagt en zich zo snel verveelt, ben ik stiekem wel blij dat ze bijna naar de basisschool gaat. Vooral voor haar hoor, want ze wil het echt heel graag. Maar voor mezelf is het ook best fijn.

Een gedachte over “Help, mijn kind is toe aan de basisschool (en mama ook!)

  1. Michelle schreef:

    Fijn dat ze binnenkort mag beginnen, kan mij er helemaal iets bij voorstellen! Onze dreumes mag over minder dan twee maandjes naar de peuterspeelzaal en dat lijkt mij zo fijn voor haar. En natuurlijk ook voor mijzelf. Soms zijn ze gewoon klaar voor de volgende stap he?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.