Ga je samenwonen? Ik heb wat tips voor je!

samenwonen

Via de app Timehop kwam ik erachter dat Bart en ik alweer 7 jaar samenwonen. We begonnen heel klein, daarna zijn we verhuisd naar een wat grotere huurwoning (want tja, kinderwens enzo) en twee jaar geleden hebben we het huis waar we nu wonen gekocht. Vandaag geef ik je wat tips voor als je gaat samenwonen.

1. Kan het financieel?

Maak goede rekensommetjes om erachter te komen of het haalbaar is om te gaan wonen in het huis wat je op het oog hebt. Hoe hoog is de huur of hypotheek? Wat geef je maandelijks uit? Wil je daarnaast nog kunnen sparen? Zelf begonnen we in een appartementje waar we destijds per maand € 325 huur voor betaalden. Daardoor konden we lekker sparen en konden we twee jaar geleden het huis kopen wat we graag wilden.

2. Zoek de beste hypotheek

Kijk welke hypotheek het beste bij je past. Heb je er zelf niet veel verstand van? Laat je dan goed voorlichten. Dat hebben wij gedaan en daarom hebben we nu een hypotheek die perfect is voor ons. Een deel daarvan is lineair, een deel is een annuïteitenhypotheek, bij een deel staat de rente voor kortere tijd vast een een groter deel staat voor langere tijd vast. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Kijk dan eens in dit stappenplan hypotheek afsluiten.

3. De inrichting

Misschien heb je zelf wel helemaal in je hoofd hoe je je huis wil inrichten. Maar… Je partner heeft daar vast ook een mening over. Bij ons ging dat vrij makkelijk, Bart vond bijna alles wel prima. Maar het is wel iets om even bij stil te staan.

4. Het huishouden

Wat wordt de taakverdeling? Zitten jullie daarover op één lijn? Als je dit niet bespreekt, kan het nogal tegenvallen en kun je je aan elkaar gaan ergeren. En dat is natuurlijk geen goed begin van het samenwonen.

5. Wie betaalt wat?

Ook niet onbelangrijk; de financiën. Open je een gezamenlijke rekening of niet? Hoeveel zetten jullie erop? Of hou je gewoon je eigen rekening en overleg je wie wat betaalt?

6. Blijf leuke dingen doen

Toen wij net samenwoonden zaten we bijna iedere avond op de bank televisie te kijken. In het begin vond ik het heerlijk, maar later wilde ik toch ook wel eens ergens anders naartoe.

7. Tijd voor jezelf

Het is misschien best even wennen om zoveel met je partner in één huis te zijn. Zorg daarom dat je ook wat tijd hebt voor jezelf. Teveel op elkaars lip zitten is namelijk ook niet goed.

8. Spreek je ergernissen uit

Heeft je partner beloofd dat hij het vuilnis buiten zou zitten, maar zit de prullenbak inmiddels al twee dagen vol? Spreek het uit, anders ga je je nog veel meer ergeren. Misschien heeft je partner het helemaal niet gezien…

Heb jij nog tips qua samenwonen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.