Kuikens uitbroeden van Huureenkip.nl

Heb jij wel eens overwogen om zelf kuikens uit te broeden? Zelf had ik er nog nooit aan gedacht, totdat ik in aanraking kwam met de website Huureenkip.nl. Daar kun je een broedpakket huren met daarin alles wat je nodig hebt om zelf kuikentjes uit te broeden met behulp van een broedmachine. Vandaag vertel ik je er meer over!

De broedmachine

In het eerste pakket dat je ontvangt zitten 10 eitjes en de broedmachine. De broedmachine moet eerst even opwarmen en de luchtvochtigheid hoog genoeg krijgen en dan kunnen de eitjes erin. Iedere dag check je de temperatuur en de luchtvochtigheid en verder hoef je niks te doen, de eitjes worden namelijk vanzelf gedraaid.

Bevruchte eitjes

Vanaf dag 5 kun je zien of de eitjes bevrucht zijn door ze op de schouwlamp te leggen. Zie je het zwarte stipje onderin het ei? Dat is het kuikentje! Als je de eieren in het donker schouwt kun je ook de bloedvaten al zien, maar het lukte me niet om dat op de foto te krijgen.

De kuikens komen uit het ei

Op dag 19 stopt de broedmachine met het draaien van de eieren en de kuikens komen meestal op dag 21 uit het ei. ’s Ochtends hoorden we de kuikentjes al piepen in de eieren en in sommige eitjes zaten barstjes. Je snapt vast wel dat ik zo ongeveer de hele dag naar de eitjes heb zitten kijken. Het eerste eitje kwam ’s ochtends uit en het kuikentje lag behoorlijk versuft in de broedmachine.

In de loop van de dag kwamen er nog 4 kuikentjes uit de eieren en een paar uur later liepen ze al door de broedmachine. Ze mogen er dan nog niet uit, je moet namelijk wachten totdat het laatste kuiken helemaal is opgedroogd. Dan mogen de kuikens naar het kuikenhok. In de nacht erna is het laatste kuikentje uit het ei gekomen.

In het kuikenhok

Vervolgens hebben we het kuikenhok klaargemaakt. We deden er bodembedekking, voer en water in en we zetten de warmteplaat aan, waar ze lekker warm onder kunnen gaan zitten. Helaas is het kuikentje dat als laatste uit het ei kwam overleden. Daar waren we al bang voor, want het kuikentje leek een stuk zwakker dan de rest.

De andere 5 kuikens deden het heel erg goed en ze groeiden als kool. Nomi, Lenn en Elena vonden het hartstikke leuk om kuikentjes in huis te hebben. Lenn en Elena wilden ze telkens op schoot nemen, maar dat was voor Nomi een beetje te spannend. Zij keek liever naar ze wanneer ze lekker in het hok zaten.

Lenn was echt een geboren kuikenvadertje. Hij pakte de kuikens regelmatig op, maar hij wist ook heel goed wanneer een kuiken het niet meer fijn vond en liever weer in het hok wilde. Eén keer heeft hij een kuiken meegenomen naar Nomi’s slaapkamer om haar te laten schrikken, maar verder zat hij gewoon lekker in de woonkamer met de kuikentjes te spelen. Elena vond het helemaal geweldig, maar ik moest wel echt opletten of ze niet te lomp omging met de kuikens. Dat is natuurlijk wel logisch op die leeftijd.

Ze groeiden echt bizar snel en toen ze een week of 5 waren, wilden ze de rest van het huis ook wel ontdekken. Als ik het hok opendeed sprongen ze eruit en dat vond ik niet altijd zo’n goed plan. Wat wel grappig was, was dat ze bijna altijd alle vijf bij elkaar bleven. Ze liepen een keertje door de woonkamer toen we het hok aan het verschonen waren en ze bleven continu bij elkaar, heel schattig!

Toen ze 6 weken oud waren, werden ze weer opgehaald en gingen ze terug naar de boerderij. Vooral Lenn en Elena vonden het wel heel jammer dat ze weer weggingen, maar ze snapten gelukkig wel dat de kipjes nu meer ruimte nodig hadden.

Een broedpakket huren is wat mij dus absoluut een aanrader, zeker als je kinderen hebt. Ik denk dat het ook erg leuk is voor op school of een kinderdagverblijf, want het is hartstikke leerzaam voor kinderen.

Meer informatie vind je op Huureenkip.nl.

2 gedachten over “Kuikens uitbroeden van Huureenkip.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.