Je kind leren schaken; wanneer en hoe?

schaken kinderen

Ik vind schaken heel leuk, maar ik ken maar weinig mensen die het ook leuk vinden. Dus toen Nomi een tijdje geleden telkens samen spelletjes wilde doen, vroeg ik haar of ze wilde leren schaken. Dat wilde ze wel, maar het duurt natuurlijk wel een tijdje om alle regels te leren. Stap voor stap leerde ik haar schaken en vandaag vertel ik je hoe ik dat heb aangepakt.

Vanaf welke leeftijd?

Schaken is een denksport en dat is voor hele jonge kinderen nog niet geschikt. Je kunt je kind vanaf een jaar of 6 leren schaken, maar hou er wel rekening mee dat het echt een tijdje duurt totdat je kind alle regels kent.

Stap 1; Welke stukken zijn er en wat mogen ze?

Zelf heb ik leren schaken door oneindig vaak de film ‘Lang Leve de Koningin’ te kijken. Die film huurden we vroeger in de videotheek en toen ik de film voor de eerste keer had gezien dacht ik, ik wil leren schaken! Daarna heb ik de film nog heel vaak gezien en ik begon het spel steeds beter te snappen. Je leert door de film niet alle regels, maar je leert wel welke stukken er zijn en wat ze mogen.

Deze film staat nu op YouTube en ook bij Nomi en Lenn heeft het geholpen om de regels een beetje te leren kennen. Zij zijn niet zulke fans van de film als ik was, dus ze hoefden hem niet perse nog een keer te zien.

Vervolgens pakte ik het schaakbord erbij en legde ik uit hoe de verschillende stukken heten, waar ze moeten staan en wat ze mogen. Dat is best veel om te onthouden, dus daar moet je echt even de tijd voor nemen.

Stap 2; Proberen te spelen

Vervolgens besloten we het gewoon te proberen. Natuurlijk heeft je kind in het begin wel hulp nodig en je moet het ze ook niet te moeilijk maken, maar door het gewoon te gaan spelen, leer je het spel het snelst.

Stap 3; Zelf laten spelen

Hoe vaker je met je kind geschaakt hebt, hoe beter ze het snappen. En dan worden ze er natuurlijk ook steeds beter in. Ik wil niet te hard mijn best doen als ik tegen Nomi speel, want het lukt haar nog niet om zover vooruit te kijken als ik. Maar toen we laatst aan het schaken waren, wist ze me al vrij snel schaak te zetten.

Stap 4; extra regels

Als je alleen weet welke schaakstukken er zijn en wat ze mogen, ken je nog niet alle regels. Ik besloot de extra regels eerst nog niet te gebruiken, zodat het niet te ingewikkeld zou worden. Daarom hebben we het spel heel lang met alleen de basisregels gespeeld, maar laatst heb ik Nomi de promotie-regel geleerd. Rokade is nog een beetje te ingewikkeld voor haar, dus dat laten we nog even achterwege.

Andere tips

Op YouTube zijn heel veel filmpjes te vinden waarin het schaken wordt uitgelegd. Mocht je zelf niet kunnen schaken en het samen met je kind willen leren, dan is het heel handig. Ook zijn er heel veel schaak apps te downloaden, waardoor je kind het nog wat meer kan oefenen en het wat sneller leert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.