Kinderen en internet; hoe ga je ermee om?

kinderen internet

Als je kinderen wat groter worden, krijgen ze steeds meer interesse in mobiele telefoons, tablets en dat soort dingen. Nomi heeft al een tijdje een mobiele telefoon en daar wil ze natuurlijk spelletjes op spelen en filmpjes op kijken. Dat mag ze natuurlijk, maar daar hebben we wel bepaalde afspraken over gemaakt waar ze zich aan moet houden. Vandaag vertel ik jullie daar wat meer over.

Een mobiele telefoon voor haar verjaardag

Nomi wilde al heel lang een eigen mobiele telefoon, want veel kinderen in haar klas hadden dat ook. In eerste instantie stond ik er nog niet helemaal achter, want ik vond haar nog wel erg jong. Maar ik snapte ook wel dat het niet leuk is dat veel klasgenootjes wel een eigen telefoon hebben, en zij niet. Dus besloot ik dat ze mijn oude telefoon mocht hebben.

Ze kan er niet mee bellen en ze kan alleen via wifi op internet, maar dat vindt ze niet erg. Daardoor gebruikt ze haar telefoon vooral thuis, en zo nu en dan neemt ze hem mee naar haar opa’s en oma’s, waar ze ook weer via glasvezel op de wifi kan. En dan kan ze zich ontzettend lang vermaken met haar telefoon, want dankzij het glasvezelinternet is het internet natuurlijk lekker snel!

Welke apps?

‘Mag ik Tiktok?’ vroeg ze me een tijdje geleden. We kijken op mijn telefoon wel eens samen Tiktokfilmpjes, en ik snap wel dat ze het leuk vindt. Maar nee, zij krijgt voorlopig echt nog geen Tiktok. Zelf zie ik daar regelmatig filmpjes die ik echt niet geschikt vindt voor kinderen. Als we samen Tiktokfilmpjes kijken kan ik dat snel weg swipen, maar dat gaat natuurlijk niet als ze zelf op Tiktok zit te kijken.

In eerste instantie downloadde ik een paar leerzame spelletjes voor haar, waarmee ze bijvoorbeeld kan oefenen met rekenen. Iedere keer dat ze op haar telefoon wil, moet ze eerst twee keer de tafel oefenen waar ze op school mee bezig is. En dat werkt erg goed!

Verder heeft ze er een paar apps op die ze zelf leuk vindt. Een dierentuinspelletje, YouTube Kids, één of ander ‘bubbelspelletje’ wat blijkbaar helemaal geweldig is, en sinds kort heeft ze Roblox. Blijkbaar spelen heel veel kinderen uit haar klas dat, en zij wilde dat ook. Ik had er wel eens van gehoord, maar eigenlijk wist ik er bijna niks over. Volgens Roblox zelf is de app geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en je kunt instellen dat ze alleen maar spelletjes kan spelen die geschikt zijn voor alle leeftijden.

En echt, het is niet normaal hoe snel ze snapte wat ze allemaal kan met Roblox. Laatst was ze samen met Lenn Roblox aan het spelen en ik hoorde haar zeggen ‘Maakt niet uit Lenn, dan breken we gewoon in’. Ik besloot maar even mee te kijken, maar dat schijnt allemaal heel normaal te zijn.

Berichtjes sturen

Wat ik wel een dingetje vindt, is dat je via veel apps berichtjes kunt sturen naar andere spelers. Dat kan bijvoorbeeld bij haar dierentuinspelletje en ik heb haar verteld dat ze het me meteen moet vertellen als ze een berichtje heeft gekregen. Volgens mij kan dat ook bij Roblox, maar tot nu toe heeft ze nog geen berichtjes gekregen. Het is natuurlijk leuk om berichtjes te kunnen sturen naar klasgenootjes, maar ik zal er niet blij mee zijn als ze berichtjes krijgt van andere mensen.

Verder doet ze eigenlijk nog niet zoveel met internet. Ze weet nog weinig over het world wide web en van mij mag dat voorlopig wel zo blijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.