Oeps, inschattingsfoutje! Ze zat om 1 uur ’s nachts nog op de bank…

inschattingsfoutje

Nomi keek ontzettend uit naar oudejaarsavond. Mijn ouders, tante en zusje kwamen bij ons en dat vindt Nomi altijd heel erg gezellig. Verder wilde ze graag vuurwerk kijken, dus ik vond dat ze best op mocht blijven. Want met al het lawaai van het vuurwerk zou ze toch niet vroeg gaan slapen. Net als vorig jaar, zeiden we tegen haar dat ze zelf mocht kiezen hoe laat ze naar bed zou gaan. Toen vroeg ze om 20.00 uur aan Bart of hij haar naar bed wilde brengen. Nu ging dat ietsje anders…

Bedtijd

Over het algemeen liggen Nomi en Lenn om 19.00 uur in bed. Ik denk dat die regelmaat wel goed voor ze is, zeker nu Nomi naar de basisschool gaat. Maar soms mogen ze wat langer opblijven. Nomi mocht nu voor de derde keer zelf beslissen hoe laat ze naar bed ging en ik was wel benieuwd hoe laat dat zou worden.

Lenn

Ook Lenn mocht het zelf beslissen. Ik had eigenlijk verwacht dat hij het langer vol zou houden dan Nomi, maar dat bleek toch niet helemaal zo te zijn. Om half 10 was zijn energie op. Ik vroeg of hij naar bed wilde en zijn antwoord was ‘flesje drinken, dan bed toe’. Prima!

En Nomi

‘Nomi, wil je ook naar bed?’ ‘Nee, ik ga nog lang niet naar bed! Ik mag toch zelf beslissen wanneer ik naar bed ga?’ Tja, dat hadden we gezegd, dus dat konden we niet meer gaan veranderen. Op dat moment was ik al verbaasd dat ze het zo lang had volgehouden.

Vervolgens deden we een spelletje, nog een spelletje, en we waren weer een uur verder. Nomi stuiterde nog steeds door de kamer. ‘Nomi ben je nog niet moe?’ ‘Nee, ik ga nog lang niet naar bed! Ik ga pas naar bed als jullie ook naar bed gaan!’

Kinderen horen op tijd naar bed te gaan

Niet helemaal wat ik had verwacht en het was ook niet echt de bedoeling. Eigenlijk ben ik er helemaal geen voorstander van om kinderen tot heel laat op te laten blijven. Een keertje iets later dan anders vind ik geen probleem, maar het werd nu wel belachelijk laat. Maar ja, wat moet je dan?

Toch naar bed brengen?

Nomi had het er al dagen over dat ze op mocht blijven met oud en nieuw. Dat hadden we haar beloofd. En hoewel mijn gevoel zei dat ze allang in bed had moeten liggen, kon ik het niet maken om haar naar bed te brengen. Belofte maakt schuld, en in dit geval betekende het dat mijn kleutertje om 23.00 uur nog in de woonkamer speelde dat ze Mia was, en mijn moeder was omgedoopt tot Onchao, haar eenhoorn.

Toch wel een beetje moe

Maar toen begon ze toch moe te worden. Ze ging bij mijn tante op schoot zitten, en ze was zogenaamd een baby die moe was. Maar Nomi was in het echt natuurlijk helemáál niet moe. Nee, alleen baby was moe, en die moest even op schoot liggen om te slapen.

23.30 uur

Nomi kon haar ogen amper openhouden, maar om haar om half 12 naar bed te brengen leek me niet verstandig. Ze wilde namelijk om middernacht beneden zijn om vuurwerk te kijken. We hadden afgesproken dat we haar iets voor middernacht uit bed zouden halen, zodat ze om twaalf uur beneden zou zijn. Nou ja, je snapt inmiddels wel dat dat dus iets anders liep.

Vervolgens ben ik Lenn uit bed gaan halen, want hij wilde ook graag ‘kukek kijken’. Toen Lenn beneden was, had Nomi haar energie opeens weer terug. Lenn was nog een beetje slaapdronken, maar Nomi was al druk met hem aan het spelen. Hij was nu namelijk haar eenhoorn.

0.00 uur

Ik vond het wel heel gezellig om Nomi en Lenn om middernacht allebei beneden te hebben. Ze keken hun ogen uit naar het vuurwerk en daarna was het toch echt bedtijd. Lenn wilde wel weer slapen. Maar Nomi? Nee, die wilde beneden blijven totdat iedereen weg was en wij ook naar bed zouden gaan. Zelfs om 1 uur, toen we de bende aan het opruimen waren, wilde ze eigenlijk niet naar bed. ‘Ik ben nog lang niet moe!’. Ja ja…. Toch brachten we haar naar bed en we kregen weinig commentaar. Vervolgens viel ze als een blok in slaap.

Hoe doen we dat volgend jaar?

Het liep dus niet helemaal zoals we hadden verwacht en eigenlijk is het best belachelijk om een vierjarige om 1 uur ’s nachts nog in de kamer te hebben zitten. Volgend jaar moeten we het toch maar iets anders aanpakken. Misschien spreken we dan toch een tijd af, tot wanneer ze op mag blijven.

Zijn jullie kinderen op oudejaarsdag wel op tijd gaan slapen?

2 gedachten over “Oeps, inschattingsfoutje! Ze zat om 1 uur ’s nachts nog op de bank…

  1. Patricia schreef:

    Had hier mij 2 oudste 14 en 11 en ook onze 4 jarige en een 2 jarige wakker gehad de hele avond. De 2 jarige dame wilde om 23.30 naar bedje, maar hebben dat toen niet gedaan, omdat ze dan idd net sliep en de vuurwerk los zou barsten. Om 00.45 lagen er 2 in bed te slapen. Wij hadden tasjes staan met tijden erop, en ieder uur mochten ze zo’n tasje pakken en daar zat een activiteit in… 18.00 buffet werd geopend, 19.00 iets knutselen, 20.00 ijsjes versieren, 21.00 spelletjes, 22.00 karaoke, 23.00 vuurwerk door de kids en natuurlijk opa en pappa, en 23.55 glazen klaar maken om te proosten, daarna vuurwerk kijken en naar bedje… bevalt prima iedereen heeft genoten.

  2. G.T. schreef:

    Mijn 3,5 jarige weigerde om te gaan slapen, dus die is wakker gebleven tot we hem in bed hebben gelegd om 1u. Was niet de bedoeling, we zouden hem wakker maken voor 12u, maar ja. Hij wilde kennelijk zo graag… Grappig dat ik dat van best wat jonge kinderen heb gehoord dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.