Een bevallingsplan voor een keizersnede?

bevallingsplan keizersnede

Over een paar weken krijg ik mijn derde keizersnede. Ik kijk er nu al ontzettend naar uit, want ik kan niet wachten om dit kleine meisje in mijn buik te ontmoeten. Ondanks dat de tijd hartstikke snel gaat deze zwangerschap, mag het van mij nog wel een beetje sneller gaan.

Heb je al een bevallingsplan geschreven?

Een tijdje geleden ging ik naar een bijeenkomst van Zwanger in Twente, over (onnodig) huilen bij baby’s. Zoals jullie misschien wel weten was Lenn best wel een huilbaby en daarom was ik erg benieuwd naar deze bijeenkomst. Ik leerde wat nieuwe dingen en voor het eerst hoorde ik dat het best zo kan zijn dat Lenn veel last heeft gehad van de bevalling. Ook vroeg ze of ik voor deze keizersnede al een bevallingsplan had geschreven.

Ik had daar eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht. Want wat moet ik dan opschrijven? Ik weet inmiddels hoe een keizersnede gaat en daar kan ik weinig aan veranderen. Toen ik zwanger was van Lenn heb ik wel een bevallingsplan geschreven, maar toen ging eigenlijk niks zoals ik het van tevoren wilde.

Een bevallingsplan voor een keizersnede

Eerst dacht ik, ‘het heeft helemaal geen zin om een bevallingsplan te schrijven voor een keizersnede’. Over veel dingen heb ik namelijk weinig te zeggen. De vorige keer schreef ik bijvoorbeeld over pijnbestrijdingen en houdingen tijdens de bevalling. Dat staat nu al vast. Ik krijg een ruggenprik en ik zal gewoon op mijn rug op de operatietafel liggen.

Maar er zijn toch wel dingen die ik graag wil

Ik vind het heel belangrijk dat de baby bij mij blijft na de keizersnede. Gelukkig is dat standaard zo in het ziekenhuis waar ik beval. Ook wil ik proberen om meteen borstvoeding te geven. Nomi was daar na de keizersnede nog niet helemaal aan toe, maar Lenn bleef huilen totdat ik hem voedde.

De navelstreng laten uitkloppen bij de keizersnede?

In mijn vorige bevallingsplan schreef ik dat ik de navelstreng wilde laten uitkloppen. Daar zitten namelijk veel voordelen aan. Er zit bijvoorbeeld nog 30% bloed van je kindje in de placenta. Ook krijgt je kindje zuurstof, ijzer en stamcellen binnen als je de navelstreng even laat uitkloppen.

Maar nu is de vraag, ‘kan dat wel na een keizersnede?’ In sommige ziekenhuizen doen ze het wel, maar in sommige ziekenhuizen ook niet. Dit is iets wat ik sowieso ga vragen als ik aan het einde van mijn zwangerschap word overgedragen aan de gynaecoloog.

Dingetjes voor na de bevalling

Na Nomi’s geboorte zijn er een paar dingen niet helemaal lekker gegaan. Daar heb ik van geleerd en dat heb ik bij Lenn anders aangepakt. Nomi werd namelijk bijgevoed met kunstvoeding omdat de borstvoeding volgens de verpleegkundige niet goed op gang kwam. In plaats dat er een lactatiekundige bij werd gehaald, kwam ze meteen aan met kunstvoeding. Achteraf hoorde ik van de lactatiekundige dat dat helemaal niet nodig was geweest en dat het zelfs slecht was voor mijn productie. Bij Lenn heb ik meteen aangegeven dat er niet wordt bijgevoed voordat ik een lactatiekundige heb gezien en dat zal deze keer ook weer zo zijn.

Ook qua kolven heb ik een duidelijk standpunt; dat ga ik niet doen. Volgens de verpleegkundige moest ik Nomi iedere 3 uur voeden en daarna kolven. Dat had als gevolg dat ik, toen ik thuis kwam, een ontzettende overproductie had. Bij Lenn kwam de borstvoeding ook niet heel snel op gang, maar toen heb ik dat opgelost door Lenn vaker te voeden. Deze keer wil ik het ook weer op die manier doen.

Dat is hoe ver ik nu ben met mijn bevallingsplan. Het is nog niet af en ik heb het ook nog niet echt goed op papier staan, maar dat komt allemaal nog wel. En als jullie tips voor me hebben, hoor ik het graag!

2 gedachten over “Een bevallingsplan voor een keizersnede?

  1. jantine schreef:

    Ik ben heel erg benieuwd na je ervaring van een geplande keizersnee met een onverwachtse keizersnee. Mijn 2 bevallingen zijn beide geëindigd in een keizersnee Mocht ik weer zwanger zijn dan wordt het op doktersadvies een keizersnee. Dit lijkt me ivm mijn vorige ervaringen zoveel ontspannender. Ik ben benieuwd hoe het bij jou vergaat.

  2. Kirsten schreef:

    Het lijkt me wel prettig dat je al ervaringen hebt uit eerdere bevallingen. Ik heb geen idee wat me te wachten staat en heb daarom ook nog geen bevallingsplan geschreven. Ik heb het daar ook nog niet over gehad met de verloskundige. Het enige wat ik graag zou willen is thuis bevallen maarja aangezien je eigenlijk niet in de hand hebt hoe het gaat verlopen probeer ik dit ook maar zoveel mogelijk los te laten. Nog 2 weken tot de uitgerekende datum (:!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.