Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen?

leeftijdsverschil

Nomi en Lenn schelen ruim anderhalf jaar, 20 maanden om precies te zijn. Lenn en Elena schelen 2,5 jaar en Nomi en Elena schelen dus iets meer dan 4 jaar. Het heeft allemaal zijn voor- en nadelen, maar het één is wel een stuk makkelijker dan het andere. Ik besloot het eens met elkaar te vergelijken, want het is allemaal een behoorlijk verschil!

Anderhalf jaar leeftijdsverschil

Nomi was bijna een jaar toen ik positief testte. Het leek me ontzettend leuk om weinig leeftijdsverschil tussen onze kinderen te hebben. Toen Nomi 9 of 10 maanden oud was, besloten we ervoor te gaan. Ik gaf nog borstvoeding en daarom had ik niet verwacht dat het zo snel zou lukken, maar ik was natuurlijk heel erg blij!

Aan het begin van de zwangerschap begreep Nomi nog niet dat ik zwanger was. Dat kwam pas aan het einde van mijn zwangerschap. Als ze dan bijvoorbeeld babykleertjes zag, vroeg ze ‘die, baby?’.

Toen Lenn eenmaal geboren was, snapte ze wel meteen dat hij haar broertje was en dat vond ze hartstikke leuk. Ze was heel lief voor Lenn en ze gaf hem de hele dag kusjes en knuffels. Ze deelde haar speelgoed met hem en wat was ze blij met haar broertje!

Zwaar

Zelf vond ik het best zwaar. Ik vond de overgang van 1 naar 2 kinderen een gigantisch verschil. Nomi was natuurlijk nog best klein en ik was best druk met haar. Lenn huilde veel en ik vond het een stuk zwaarder dan ik had verwacht. Doordat ze allebei overdag nog sliepen (en meestal niet op hetzelfde moment) was het een hele opgave om even ergens naartoe te gaan. En ook thuis kwam ik regelmatig handen te kort. Soms vroeg ik me af of het wel een goede keuze was geweest om ze zo snel achter elkaar te krijgen.

Hoe het nu gaat

Nu zijn ze 4,5 en bijna 3 en het kleine leeftijdsverschil is ontzettend leuk. Ze kunnen nu heel erg leuk met elkaar spelen en ze vinden vaak dezelfde dingen leuk. Natuurlijk merk ik dat Nomi ouder is, maar ze vinden het bijvoorbeeld allebei heel erg leuk om met de Duplo te spelen, te ‘koken’ in hun keukentje of om vadertje en moedertje te doen. Naast broer en zus zijn ze ook echt beste vriendjes!

Twee en een half jaar leeftijdsverschil

Nadat ik lang zei dat er geen derde kindje zou komen, veranderde ik toch opeens van gedachten. Toen Lenn bijna 2 jaar was, was ik zwanger van Elena. Toen ik 11 weken zwanger was vertelden we het aan Nomi en Lenn. We dachten eerst dat Lenn er nog niet zoveel van begreep, totdat hij er uit zichzelf dingen over begon te vertellen. In de loop van mijn zwangerschap begreep hij er steeds meer van en hij vond het allemaal hartstikke leuk.

Toen Elena geboren werd, was Lenn 2,5. Elena is gehaald met een geplande keizersnede en ’s ochtends brachten we Nomi en Lenn naar mijn schoonouders. Toen ik hem vroeg of hij wist wat er die dag zou gebeuren, zei hij ‘dokter baby uit de buik halen.’ Toch maakte het niet zo heel veel indruk op hem, hij was er niet zo heel veel mee bezig.

Een paar uur na haar geboorte zag Lenn Elena voor het eerst. Hij vond het meteen heel erg leuk en al snel werd ze overladen met kusjes en knuffels. Toen we weer thuis waren, kwam Lenn meteen speelgoed brengen naar Elena. Dat ze er nog niks mee kon, viel hem een beetje tegen.

Lenn is nog steeds gek op zijn zusje en Elena krijgt vaak spontaan een kus of een knuffel. Ook spelen ze soms samen op het boxkleed op de grond, maar Lenn is er meestal vrij snel weer klaar mee. Want tja, Elena kan natuurlijk nog niet zoveel!

Hoe ik het ervaar

Ik vind het leeftijdsverschil van 2,5 jaar een stuk makkelijker dan anderhalf jaar. Lenn kan veel meer zelf, hij snapt meer, hij vertelt nu duidelijk wat hij wil of wat er is, et cetera. Verder kan zijn middagslaapje best verschoven of een keer overgeslagen worden, zodat het beter uitkomt. Ik probeer Lenn en Elena vaak tegelijk een middagdutje te laten doen, zodat ik even zelf iets kan doen. Dit leeftijdsverschil ervaar ik totaal niet als zwaar, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat Elena geen moeilijke baby is.

4 jaar leeftijdsverschil

4 jaar leeftijdsverschil is echt een totaal ander verhaal. Al voordat ik zwanger was van Elena, vroeg ze of ze een broertje of zusje ‘mocht’. Toen we Nomi en Lenn vertelden dat ik zwanger was, vond Nomi het ontzettend leuk. Al snel vroeg ze of ze het aan opa en oma mocht vertellen, en de volgende dag, op Lenns verjaardag, maakte Nomi het bekend. We hadden er eigenlijk een wat specialer momentje van willen maken, maar Nomi kon niet meer wachten en vertelde het bijna meteen.

De hele zwangerschap was ze ontzettend betrokken. Zij en Lenn mochten mee naar de geslachtsbepaling en terwijl Lenn gewoon ging spelen, zat Nomi aandachtig te kijken. En wat was ze blij toen ze hoorde dat ze een zusje zou krijgen! Vervolgens shopten we samen, ze wilde telkens graag mee naar de verloskundige, ze vond het geweldig om schopjes te voelen. En ik vond het heel erg leuk om dat allemaal met haar te kunnen delen!

Samen met Nomi had ik een aftelkalender gemaakt, omdat ze telkens vroeg wanneer de baby nou zou komen. Doordat het een geplande keizersnede werd, wisten we de datum en konden we echt aftellen. Iedere dag mocht ze een hartje inkleuren, en zo kwamen we steeds dichter bij de datum van de keizersnede.

Toen ze het laatste hartje had ingekleurd, brachten we Nomi en Lenn naar mijn schoonouders en Nomi vond het ontzettend spannend. Ze hoefde die dag niet naar school, want daar was ze echt te zenuwachtig voor. Al vrij snel na de keizersnede belden we naar mijn schoonouders, want we wilden Nomi echt niet langer laten wachten.

De ontmoeting verliep een beetje stroef, doordat Nomi het nog steeds heel spannend vond. Toen Elena huilde, moest Nomi ook bijna huilen. Gelukkig ging het daarna al snel heel erg goed. Elena was nog geen dag oud en ze lag al bij Nomi op schoot, en wat was Nomi trots! In de kraamweek hielp ze overal mee en toen ze na een paar dagen weer naar school ging, vertelde ze vol trots dat ze een zusje had gekregen.

Een wereld van verschil

Als het leeftijdsverschil wat groter is, maakt een kind alles heel bewust mee. De zwangerschap, maar ook daarna is het heel anders. Nomi is al lekker zelfstandig en als we ergens naartoe gaan, hoef ik haar nauwelijks te helpen. Als ik even naar boven loop om bijvoorbeeld de was te doen, zegt Nomi ‘ik let wel op Elena!’. Terwijl dat natuurlijk helemaal niet nodig is, want ze kan prima even zelf in de box liggen.

Nomi was al snel helemaal verliefd op Elena, en nu nog. Ze liggen vaak samen op het boxkleed te spelen en ze vinden het allebei heel erg leuk. Ze bouwen ook echt een band op en als Elena Nomi hoort praten, begint ze al te lachen.

Wat is nou het ideale leeftijdsverschil?

Niet alles is te plannen, en zeker een zwangerschap niet. Zelf vond ik anderhalf jaar leeftijdsverschil in het begin pittig, maar nu vind ik het prachtig om te zien hoeveel te aan elkaar hebben. 2,5 en 4 jaar leeftijdsverschil is een stuk makkelijker. Bij een groot leeftijdsverschil krijgt de oudste alles heel bewust mee en je kunt veel delen. Maar als ze iets ouder zijn, hebben ze natuurlijk wat minder dezelfde interesses. Het heeft allemaal dus zijn voor- en nadelen!

Hoeveel schelen jouw kinderen?

3 gedachten over “Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen je kinderen?

 1. G.T. schreef:

  Wat een leuke foto!
  Ik heb 1 zoontje en daar blijft het waarschijnlijk bij. Onder andere omdat ik het leeftijdsverschil anders wel erg groot vind.

 2. Feicia schreef:

  Ik heb 2 oudste dochters van 10 en 12 jaar en mijn jongste dochtertje Jasmijn is 5 en mijn zoontje word in augustus 4 ze schelen 1jaar en 5 maanden met elkaar
  ik vind het nu even soms wel tropenjaren omdat mijn dochtertje Jasmijn vaak wel mijn aandacht wilt en boos word als ik dan bijvoorbeeld even met haar broertje bezig ben
  ook verschillen hun intresse in tekenfims dat komt toch omdat mijn zoontje graag kijkt naar spiderman en de hulk echte jongens dingen en Jasmijn liever naar ander soort tekenfims waar geen gevecht in voor komt
  omdat mijn zoontje dat altijd kijkt voor hij gaat slapen kan ik niet haar haar zin geven in wat zij wilt zien
  hij valt altijd in slaap tijdens het kijken dat vind zij dan oneerlijk en dan word ze verdrietig
  ik breng ze tegelijk naar bed we kijken dan tv bij mij op de slaapkamer uiteindelijk na wat gemekker valt ze dan wel in slaap maar ik vind dat wel sneu voor haar
  dus dat zijn wel lastige dingetjes was ze ouder geweest dan begreep ze het beter.
  ook als ik uit mijn werk kom vechten ze over wie mama het eerst een knuffel geeft
  dat soort dingetjes vind ik nu wel een beetje lastig aan dit leeftijdsverschil
  gelukkig heb ik veel hulp van mijn oudste dochters van 10 en 12 maar die hebben natuurlijk niet altijd zin om op te passen haha

 3. Eeke Nelemans schreef:

  Bij mij zit er 2 jaar tussen, ze zijn van 21 en 23 juni. Ik wist toen we de eerste kregen dat ik er maar 2 jaar tussen wilde en dat is ook bijna letterlijk gebeurt haha. Met 2 jaar verschil kunnen ze ook nog alles gezellig samen doen. Eerder wilde ik niet, want dat leek mij te zwaar en veel later ook niet, want was bang dat ze het misschien niet meer gezellig vinden om met elkaar te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.