Help, mijn peuter wordt 5 keer per nacht wakker!

peuter wakker

Drie maanden was ze, toen ze besloot dat ze ’s nachts prima door kon slapen. Zelf moest ik er toen nog een beetje aan wennen, want ik had het nog helemaal niet verwacht. Ik was voorbereid op flink wat nachtvoedingen in het eerste jaar, maar wat was Nomi een makkelijke baby zeg. Nu, drie jaar later, slaapt ze niet meer door. Zou het komen doordat de zijkant uit haar bed is? Mist ze haar speentje? Of zou er toch iets anders aan de hand zijn.

More Issues than vogue

Het shirtje op de foto hierboven past momenteel perfect bij haar. Iedere keer is er wel weer iets. Dan kan ze haar beker met water niet vinden (terwijl ze een nachtlampje heeft en hij naast haar staat), dan is haar sok uitgegaan (en ’s nachts kan ze die blijkbaar niet zelf aandoen), dan moet ze me vertellen dat haar nicht haar vinger tussen de deur heeft gekregen (wat ze me ’s middags ook al verteld had).

Huilen

Nomi wordt ’s nachts wakker, gaat huilen, en als ik bij haar kom en ik vraag wat er is, zegt ze niks meer. Even later vertelt ze wat er aan de hand is, maar meestal is het geen reden om wakker te worden en te gaan huilen. Laatst was ze volgens zichzelf wakker geworden omdat ze even wilde zeggen dat ze mij heel lief vindt. Dat maakt dan een hoop goed, maar het feit blijft dat ik de laatste tijd ontzettend slecht slaap.

Maar waarom wordt ze nou precies wakker? Ik heb werkelijk geen flauw idee. Als ik het de volgende dag aan Nomi vraag, zegt ze precies hetzelfde als ’s nachts. Ze weet dus nog wel dat ze wakker is geweest. Of ze zegt dat het een grapje is (nou, mij hoor je niet lachen!).

Omkopen

Ik dacht dat ze misschien haar speentje mist, maar daar heeft ze het zelf niet meer over. Dus ik durf er ook niet zo goed over te beginnen, want dan breng ik haar misschien op een idee. Of dat ze het koud had… Maar dan snap ik niet waarom ze zo gaat huilen. En het stomme is, als ik haar probeer om te kopen, is ze ’s nachts opeens stil. Laatst zei ik dat ze goed moest gaan slapen, zodat ze genoeg energie zou hebben om naar de intocht van Sinterklaas zou kunnen. Ik vertelde haar dat als ze niet goed zou slapen, ze te moe zou zijn en een middagdutje zou moeten doen. En guess what? Ze heeft de hele nacht niet gehuild!

Ook het ‘als je goed slaapt, groei je heel goed’ verhaaltje heeft één nacht gewerkt. Het kan natuurlijk toeval zijn, maar ook toen sliep ze door. Helaas waren dat ook meteen de enige keren dat ze de laatste tijd doorsliep. Daarna maakte dit verhaaltje niet meer zoveel indruk.

5 keer per nacht wakker

Ze wordt regelmatig zo’n 5 keer per nacht wakker. Laatst zijn we zelfs 7 keer in één nacht bij haar geweest. En geloof me, dat is behoorlijk frustrerend. Ik wilde eigenlijk niet boos worden, maar uit frustratie probeerde ik die aanpak toch maar eens. Dat werkte alleen maar averechts, daarna huilde ze ieder half uur. ‘Ik ben heel moe en ik ben heel blij als jij nu lekker gaat slapen en stil bent’ werkt tot nu toe het beste, maar het lijkt ook niet dé oplossing te zijn.

Dromen? Of toch bang?

Enge dromen klinken voor mij nu het meest logisch. Of misschien is ze ergens bang voor? Zelf zegt ze daar niet zoveel over, maar ik heb geen idee wat het anders kan zijn. Hopelijk gaat het vanzelf weer over en krijg ik mijn nachtrust binnenkort weer een beetje terug!

Hebben jullie ervaring met peuters die niet doorslapen?

Lees ook eens dit artikel over de redenen waarom peuters niet slapen.

14 gedachten over “Help, mijn peuter wordt 5 keer per nacht wakker!

 1. Annemieke schreef:

  Mijn dochter van precies dezelfde leeftijd wordt ook steeds wakker. Die staat soms 3x bovenaan de trap. Soms zegt ze niks. Maar pas als wij komen gaat ze terug naar bed. Soms is er niks, soms de knuffel kwijt die gewoon naast haar kussen gewoon ligt. Ik probeer zo weinig mogelijk te zeggen behalve ‘het is nog nacht, we moeten nog slapen.’ Want zodra ik iets ‘verkeerds’ zeg gaat de serine aan en wordt het een drama. Ik denk gewoon dat ze snachts veel aan het verwerken zijn, verjaardag, sinterklaas etc..

 2. Nicole Orriëns schreef:

  Hmm, gezien het feit dat ze twee keer heeft doorgeslapen kan ze het dus wel. Is het een oplossing om het te zoeken in een beloningssysteem? Een vel met stickers maken, en als dat vol is mag ze iets heel leuks?

 3. Marijke schreef:

  Ja!!! Hier ook gehad en nu weer. Hij is nu 4,5. Het enige dat hier helpt is toch boos worden. En elke avond voor het slapen opnieuw vertellen dat als hij wakker wordt hij zich moet omdraaien en verder slapen.
  Natuurlijk met uitleg, moe, papa en mama moe. Als er echt iets is, plassen dorst etc dan mag je gewoon naar de wc. Als je echt vang bent, mag je even bij mama liggen. Maar niet omdat je gewoon wakker bent geworden! sterkte!!

 4. Jantine schreef:

  Fases! Hier werd mijn makkelijke baby ook een horrorpeuter snachts. Steeds eruit komen, krijsen en gillen. Elke keer werkte wat anders. Blijf in ieder geval consequent. Belonen met stickers en zonder praten terug leggen e.d werkte hier het beste

 5. Belinda schreef:

  Hai, zou het kunnen zijn dat ze graag je aandacht wilt in de nacht ? Omdat ik las dat ze ook gewoon wil zeggen dat je lief bent, maar zoals je zelf al zegt dat kan ook overdag. Mij lijkt het slim om wel naar haar toe te gaan, maar direct te zeggen dat ‘Mama kan in de ochtend weer met je kletsen en de nacht is om te slapen en dat herhalen'(of verder iets in die trant). Soms zijn kinderen gewoon heel slim en hebben ze gelijk door als je vraagt ‘Wat is er?’. Dan hebben ze meer reden om te reageren.
  Als de kleinen woorden niet werken, zou ik ook een beloningssysteem voorstellen.

 6. Daisy Dingen schreef:

  Wat lastig! Ik heb niet echt tips verder… Onze dochter wordt ook vaak wakker maar dan kruipt ze bij ons in bed en dan slapen we samen verder. Bij ons dochtertje komt het omdat ze idd wel eens bang is.Niet iedereen prettig om samen te slapen, maar voor ons werkt het 🙂

 7. Mama van Dijk schreef:

  Heeeeeeel vreselijk herkenbaar (oke ze was nooit een heel goede slaper) maar afgelopen nacht ook na de 10 x gestopt met tellen. En dit was na weken eindelijk weer klaar… dachten we. Sterkte en ik hoop. Een goede nacht. -x- Mama van Dijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.