Wat niemand je vertelt over ontzwangeren

ontzwangeren2

Je bent 9 maand zwanger, en vervolgens heeft je lichaam 9 maand nodig om te ontzwangeren. Die 9 maanden zijn allang voorbij (Nomi is inmiddels 13 maand) en ik heb het idee dat ik nog steeds niet helemaal ontzwangerd ben. En tijdens dat ontzwangeren ben ik een aantal dingen tegen gekomen die ik van tevoren niet wist.

Ontzwangeren

 • Ik zei het net al, maar het ontzwangeren is niet altijd na 9 maand over. Ik had verwacht dat ik er allang vanaf zou zijn, maar helaas.
 • Toen ik na een half jaar nog steeds geen last had van haaruitval, hoopte ik dat dat niet meer zou gebeuren. Nou, jammer joh, want in de maanden daarna verloor ik hele plukken haar. Wist ik veel dat dat zo laat pas zou beginnen.
 • En het ging maar door, en het ging maar door.. Iedere ochtend zat mijn borstel vol en ik was heel blij dat ik een dikke bos haar had, anders was ik zo ongeveer kaal geweest.
 • Door dat haaruitval heb ik nu hele lelijke korte plukjes haar, die altijd de verkeerde kant op staan als ik mijn haar vast heb.
 • Zwangerschapsdementie gaat echt niet meer over. Eerlijk gezegd dacht ik dat vrouwen dat als excuus gebruikten, maar ik heb er zelf ook nog steeds last van.
 • Mijn maandelijkse cyclus is niet meer zo maandelijks. Ondanks de borstvoeding werd ik na drie maand weer ongesteld, maar wel ontzettend onregelmatig. De ene keer ben ik na 4 weken weer ongesteld, de andere keer pas na 7 weken.
 • Dit heeft misschien niet helemaal met ontzwangeren te maken en ik weet ook niet hoe het zit bij een litteken na een natuurlijke bevalling (als je ingeknipt bent bijvoorbeeld), maar mijn litteken voelt nog steeds gek. Het deed al heel snel geen pijn meer, maar soms begint hij opeens te jeuken. Ook voelt mijn huid er omheen nog steeds doof.
 • Toen ik zwanger was, had ik het continu warm. Ik liep in november, toen ik bijna uitgerekend was, nog steeds regelmatig in een t-shirtje en ik had echt zweetaanvallen. En het heeft een hele tijd geduurd voordat ik dat niet meer had.

Wat wist jij van tevoren niet over ontzwangeren?

10 gedachten over “Wat niemand je vertelt over ontzwangeren

 1. Lilian schreef:

  Dat haar uitval is echt een vervelend probleem. Ik wist ook niet dat ik zoveel haar kon verliezen en nog een hele ons overhield. Elke keer dacht ik als het zo door gaat ben ik binnen de kortste keren nog kaal. Hahaha Leuk artikel!

 2. sabrina schreef:

  Mijn litteken van de keizersnede voelt na bijna 16 jaar nog steeds dof en anders aan. Niet vervelend, maar wel raar. Raar als je tegen een tafel aan komt ofzo…

 3. Japke schreef:

  Ik wist helemaal niet dat ‘ontzwangeren’ bestond! Daarnaast duurde het bij mij niet 9 maanden, maar ik geloof dat het wel 6 jaar duurde. Volgens mij is het omdat iedere vrouw anders is, daarom kun je niet zo’n aantal-maanden-regel toepassen..

 4. Linda schreef:

  Zo herkenbaar! Vanaf 5 maanden haaruitval en nu nog steeds met momenten (Elaiza is bijna 1)
  Cyclus is gelukkig wel redelijk regelmatig.
  Litteken (knip) heb ik ook nog regelmatig last van. Zal wel minder worden.
  Een jaar geleden liep ik ook met T-shirt en slippers buiten, veel te warm had ik het (en paste geen schoenen)

 5. Linda schreef:

  Oja, haaruitval! Vreselijk. Nu 7 mnd na bevalling. En ik heb boven bij m’n stui zeg maar, ook van die kleine korte plukjes ‘baby haartjes’ Zit verschrikkelijk als ik m’n haren in een staart heb šŸ˜›

 6. melanie schreef:

  Mijn zoontje is nu 7,5mnd en t enige was haaruitval maar merkte ik weinig van met zoveel haar? en ben ook ingeknipt maar ook nergens last van.. nou moet ik ook zeggen mijn bevalling was in 6u tijd en in me kraamtijd ook echt niet op bed gelegen alleen als t echt s’avonds bedtijd was? maar geld niet voor veel vrouwen helaas……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.