5 jaar en non-binair

non-binair

Het is alweer een hele tijd geleden dat ik jullie vertelde dat Lenn zegt dat hij geen jongen en geen meisje is, maar ‘gewoon Lenn’. Dat vonden we natuurlijk helemaal prima, en daar was hij zelf ook heel lang tevreden mee. Maar een tijdje geleden kwam hij toch met heel veel vragen en opmerkingen en daarom besloot ik er eens een serieus gesprek met hem over te hebben.

‘Ik wil niet kiezen’

We volgen Lenn hier volledig in en we laten hem lekker zijn wie hij wil zijn. Tot een tijdje geleden vonden we het niet nodig om labeltjes aan hem te gaan hangen. Hij was ‘gewoon Lenn’ en dat was prima, totdat ik merkte dat hij het zelf lastig begon te vinden. Een tijdje geleden kwam hij bij me en hij vertelde me dat hij niet wilde kiezen of hij een jongen of een meisje wilde zijn. Ik vertelde hem dat dat ook niet hoefde, maar hij was bang dat hij toch zou moeten kiezen als hij groot is.

Non-binair

Daarvoor had ik het nog niet met hem over gehad over de term non-binair. We hadden het altijd over ‘gewoon Lenn’ of ‘geen jongen en geen meisje, maar gewoon een kind’. Ik vertelde hem dat hij niet hoefde te kiezen, ook niet als hij groot is. Maar hij was ervan overtuigd dat hij dan een man of een vrouw moet zijn. Daarom vertelde ik dat er ook grote mensen zijn die geen man en geen vrouw zijn, of juist allebei. Nomi riep meteen ‘Ja, die zijn non-binair’.

‘Wat is dat?’, vroeg Lenn. Ik legde uit dat non-binair betekent dat je niet in het hokje ‘meisje of vouw’ en ‘jongen of man’ past. Sommige mensen zitten er tussenin, sommige mensen zijn het geen van beide, en sommige mensen zijn het allebei. ‘Dan ben ik non-binair!’ riep hij. Hij was er meteen heel erg nieuwsgierig naar en hij wilde grote mensen zien die ook non-binair zijn. Terwijl hij een paar minuten eerder nog een beetje verdrietig was omdat hij bang was dat hij moest kiezen of hij een man of vrouw wilde zijn, was hij nu helemaal vrolijk.

Sindsdien vertelt hij regelmatig dat hij non-binair is. Het is misschien jong voor zo’n label, maar hij voelt zich er prettig bij. En aan de andere kant; Nomi wist vanaf haar tweede al heel goed dat ze een meisje was en dat ook wilde zijn, dus dan is 5 helemaal niet zo jong. Inmiddels heeft hij besloten dat zijn knuffels ook bijna allemaal non-binair zijn. Laatst zat hij met een knuffel te spelen en hij zei tegen Nomi ‘dit is Roosje, zij is non-binair’.

Voornaamwoorden

Het is je misschien opgevallen dat ik nog steeds ‘hij’ zeg als ik over Lenn praat. Daar heb ik het wel eens met hem over gehad, en hij zegt dat het hem niet uitmaakt of ik hij of zij zeg. Ook bij anderen mensen maakt het hem niet uit. Jongen, meisje, hij, zij… Hij vindt het allemaal prima. Thuis gebruik ik meestal hij en hem, omdat ik dat gewend ben. Soms zeg ik zij en haar, maar als ik het op mijn blog door elkaar ga gebruiken, wordt het waarschijnlijk een beetje verwarrend. Dus zolang Lenn het nog goed vindt, noem ik hem nog hij en hem op mijn blog.

2 gedachten over “5 jaar en non-binair

  1. Moniek schreef:

    Zo mooi hoe jullie hiermee omgaan. Gewoon Lenn. Lenn die niet wil kiezen tussen jongen/man en meisje/vrouw! Ik vind het super dat hij daar nu al zo duidelijk over is.

    Gewoon Lenn is de meest bijzondere gewone Lenn die er is.

    En Nomi is een heel pienter meisje. šŸ˜‰

  2. Carmen schreef:

    Ik vind het ook mooi hoe jullie Lenn laten zijn wie hij is. Jongen, meisje, geen van beiden of allebei – zo lang hij zich goed voelt is het goed. Ik vind 5 jaar ook helemaal niet per se te jong voor zo’n label. Denk dat de meeste kinderen op zo’n leeftijd al wel vrij goed kunnen zeggen hoe ze zichzelf zien of wat ze willen zijn. En mocht dat in de toekomst toch weer veranderen, dan is dat natuurlijk ook helemaal prima. Ik denk dat een kind wel weerbaarder moet zijn als hij/zij/het op een of andere manier ‘anders’ is dan de rest, maar zo te horen is Lenn dat al redelijk van zichzelf (en dat komt ook weer door de opvoeding die jullie hem geven).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.