Het continurooster; onze ervaring

continurooster ervaring

Toen we op zoek gingen naar een geschikte basisschool, ging mijn voorkeur uit naar een basisschool met een continurooster. Het leek me niks om Nomi tussen de middag op te halen en te moeten haasten. Ook met Lenns middagslaapje leek me een continurooster een stuk makkelijker. Maar toen Nomi bijna vier jaar was, vond ik het toch niet niks, dat continurooster. Stiekem was ik een beetje bang dat het best heftig zou zijn voor haar, van 8.30 tot 14.00 uur naar school en daar moeten lunchen. Inmiddels hebben we ruim een half jaar ervaring met het continurooster en vandaag deel ik onze ervaringen met jullie.

Het begin – even halve dagen naar school

Helemaal in het begin vond Nomi het ontzettend leuk op school, maar even later ging het opeens niet meer zo goed. In overleg met de juf besloot ik Nomi om half 12, voordat de klas ging lunchen, op te halen. Nomi had even wat kortere dagen en dat leek goed te gaan. Totdat ze na een week vroeg of ze weer op school een broodje mocht eten, want dat vond ze zo gezellig!

Op school lunchen

Eerst dacht ik nog, ‘zou dat allemaal wel goed gaan?’. Een meisje van net 4 jaar oud die ’s middags op school blijft lunchen… Zou ze wel eten? Is vier jaar niet erg jong om tussen de middag op school te blijven? Vraagt ze wel om hulp als iets haar niet lukt? Later bleek dat ze dat niet altijd doet, bijvoorbeeld toen ze een hele pauze heeft gewacht tot de juf tijd voor haar had, omdat ze haar zakje pepernoten niet open kon krijgen. Vervolgens heeft ze dat zakje maar in haar tas gestopt en mee naar huis genomen. Dat was een moment waarop het me allemaal even niet lekker zat. Gelukkig had ze die dag een invaller en ik denk (en hoop) dat dat bij haar eigen juf niet zou gebeuren.

Gezellig!

Als ik Nomi vraag of ze het leuk vindt om op school haar broodje te eten, zegt ze altijd meteen ‘Ja!’. Ze vindt het vooral erg gezellig om samen met haar klasgenootjes aan tafel te zitten. Ze kan goed opschieten met haar klasgenootjes en ze voelt zich steeds meer op haar gemak in de klas.

Wat ik ervan vind

Nu ik merk dat Nomi het zo gezellig vindt om op school te lunchen, ben ik heel erg blij met het continurooster. Vooral met de slaapjes van Lenn en Elena is het ideaal. Als ik om 12 uur en om 1 uur naar school zou moeten om Nomi te halen en weer te brengen, zou het een flinke puzzel worden.

Op de dagen dat Lenn geen peuterspeelzaal heeft, kan ik hem naar bed doen wanneer ik wil. Vaak ligt Lenn dan voor 12 uur al in bed, zodat hij lekker anderhalf uur kan slapen. Rond 1 uur haal ik Elena meestal uit bed en voed ik haar, rond half 2 haal ik Lenn uit bed en daarna lopen we naar school om Nomi op te halen.

’s Middags wat meer tijd

We zijn rond kwart over 2 weer thuis en dan heeft Nomi nog een paar uurtjes om lekker te spelen of om iets anders te doen. Momenteel zijn we vrij veel thuis, omdat ik het nog best een uitdaging vindt om met een baby, een peuter en een kleuter ergens naartoe te gaan. Maar soms gaan we bijvoorbeeld even naar de kinderboerderij, een stukje wandelen of picknicken. Of we doen thuis gewoon iets leuks. Daar is altijd genoeg tijd voor.

Ook als Nomi met een klasgenootje wil spelen, is daar genoeg tijd voor. Meestal spelen ze ongeveer 2 uurtjes en daarna begint Nomi wel moe te worden. Na het spelen kijkt ze even televisie of speelt ze even lekker rustig.

Conclusie

Ik ben nu ontzettend blij dat we hebben gekozen voor een school met een continurooster. Het is soms al een hele onderneming om met drie kinderen twee keer naar school te lopen en het lijkt me niks om dat vier keer per dag te moeten doen. Wat mij betreft is het continurooster dus echt een uitkomst!

Hebben jullie een continurooster op school?

4 gedachten over “Het continurooster; onze ervaring

  1. Christa schreef:

    Hier in België gaan de meesten kindjes vanaf 2,5 jaar van 8.30u tem 15.30u naar school. Tussen de middag kunnen ze op school warm of boterhammen (van huis) eten. Dat zijn misschien lange dagen maar kleintjes kunnen meer aan dan je denkt.

  2. Elke schreef:

    Hier in Luxemburg is het middagpauze van 12 tot 2, en dat is wel erg lang. Dus mijn kindjes bleven ook op school om er te eten (warme maaltijd) zodat ze daarna met hun vriendjes konden spelen.
    School is hier van 8 tot 4 op ma/wo/vr en 8 tot 12 op di/do

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.