Ziek melden of ‘niet zo aanstellen en je gaat gewoon naar school’

ziek melden

‘Mam, ik heb buikpijn, mag ik thuisblijven?’ Ik hoor het hier vrij vaak. En dat zorgde wel voor een dilemma, want moet ik haar nou iedere keer thuis houden als haar een scheet dwars zit, of moet ik ietsje harder zijn en haar gewoon naar school laten gaan?

Buikpijn

Nou moet ik wel even vertellen dat Nomi vrij vaak buikpijn heeft. Als er iets spannends gaat gebeuren heeft ze 9 van de 10 keer buikpijn, maar meestal wil ze dan wel gewoon naar school. Maar soms ook niet. En vaak denk ik dan ‘ach, blijf maar even thuis.’

Wat ik ook lastig vind, is dat ik moeilijk kan inschatten waar de buikpijn vandaan komt. De kans is groot dat het door spanning komt, maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn. En ik zou me best schuldig voelen als ik haar naar school breng terwijl ze niet wil, en dat later blijkt dat ze echt ziek is.

Buikpijn door spanning

Gelukkig weet Nomi soms zelf wel dat ze buikpijn heeft omdat ze iets spannend vindt. Dan zegt ze zelf al ‘ik heb buikpijn maar ik ga wel naar school hoor.’ Vaak vertelt ze dan even aan haar juf dat ze een beetje buikpijn heeft, en dan gaat het meestal prima op school.

Vorig jaar aan het einde van het schooljaar had ze regelmatig buikpijn en ze was ontzettend moe, en ik denk dat ze gewoon heel erg toe was aan de vakantie. En toen dacht ik, tja, dan hou ik haar maar een dagje thuis. Want buikpijn kan wel door iets psychisch komen, maar alsnog kan ze er natuurlijk wel echt last van hebben.

‘Ach, blijf maar een dagje thuis’

Nou zit ik natuurlijk in een luxepositie, want ik werk vanuit huis. Dus als Nomi zich niet lekker voelt, kan ze gewoon bij me thuis blijven. Als ze aangeeft dat ze zich niet lekker voelt, probeer ik haar vaak nog we even over te halen om toch naar school te gaan. Dan spreek ik bijvoorbeeld met haar af dat we even samen naar juffrouw gaan om het te vertellen, en dat we erbij zeggen dat juffrouw mij mag bellen als het niet goed gaat en dat ik haar dan ophaal. Soms werkt dat, soms ook niet.

Misschien ben ik er wel iets te makkelijk in. Maar ze is nu nog best klein en als ze aangeeft dat ze zich niet zo lekker voelt, mag ze van mij best thuis blijven. Zolang ze er maar geen misbruik van gaat maken, dan. Maar dat lijkt ze momenteel nog niet te doen.

Rustdagje

En soms is zo’n rustdagje ook niet verkeerd voor een kind, denk ik. Zeker voor Nomi, als hooggevoelig meisje, is het allemaal best veel. Na school is ze regelmatig overprikkeld, dus ik snap wel dat ze een dagje rust soms goed kan gebruiken. En aangezien dat niet te vaak voorkomt, vind ik het wel prima zo en mag ze best zo nu en dan een dagje thuis blijven, ook als ze niet heel erg ziek is.

Hoe snel meld jij je kind ziek?

Een gedachte over “Ziek melden of ‘niet zo aanstellen en je gaat gewoon naar school’

  1. Milou schreef:

    Ik denk dat ik het net zoals jij zou doen. Mees is ook hooggevoelig dus ik houd hem liever een dagje meer, dan minder thuis. Ik ben een tijdje kleuterjuf geweest en ik begreep dit dan ook altijd volkomen. Moeders kunnen dat heel goed zelf inschatten en als kinderen aan hun tax zitten qua energie, pikken ze op school toch niks op. We komen uit een tijd waarin mensen hard moesten zijn. De “ah joh… stel je niet aan. Doorzetten!” mentaliteit. De “harde maatschappij”. Als we een samenleving willen waarin we allemaal wat beter voor elkaar zorgen, begint dat thuis. Dat vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.