Over advertorials, barterdeals en de kvk

advertorials

Misschien denk je nu, ‘Over wát?’. Nou, over advertorials, barterdeals en de KVK. Misschien zegt het je niet veel, maar ik ga het je allemaal uitleggen. Dit zijn onderwerpen waar ik heel veel vragen over krijg, waar veel onduidelijkheid over is en waar veel mensen ook behoorlijk negatief over zijn. Daarom wijd ik er vandaag een artikeltje aan!

Geld verdienen met bloggen

Hoe gaaf is het als je van je hobby je werk kunt maken? In 2012 begon ik met bloggen, niet wetende dat ik daar überhaupt ooit ook maar een euro mee zou verdienen. Ik heb het altijd leuk gevonden om te schrijven en daarom startte ik deze blog.

Barterdeals

Toen mijn blog ietsje groter werd, kreeg ik voor het eerst het aanbod om iets te reviewen. Ik kreeg een artikel in ruil voor een artikel erover. In het begin was dat vaak cosmetica, en ik voelde me hartstikke vereerd. Ik kreeg die producten gratis, en in ruil daarvoor schreef ik een eerlijke review.

In die tijd bestonden er nog veel minder blogs dan nu, en ik kreeg steeds vaker dingen aangeboden. Het bleef natuurlijk leuk, maar ik wilde niet overal meer op ingaan. Ik werd wat kritischer, en ik koos alleen voor dingen die ik bij mijn blog vond passen.

Inmiddels is kun je mijn blog toch wel een mommyblog noemen, dus sla ik de meeste barterdeals over cosmetica af. Alleen als het producten zijn die me echt aanspraken, schrijf ik er iets over. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om te schrijven over kinderproducten, of bijvoorbeeld kleding voor mezelf.

prijs

Advertorials

Toen ik een tijdje aan het bloggen was, kreeg ik opeens een voorstel om een artikel te schrijven met een link naar een website erin. Daarvoor wilden ze me wel betalen. Voordat ik terug mailde probeerde ik me er een beetje in te verdiepen, maar er was nog niet zo heel veel informatie over te vinden. Ik ging akkoord met een paar tientjes (ik weet niet meer precies wat het bedrag was) en ik vond het hartstikke gaaf.

Op dit moment werk ik nog steeds graag op deze manier samen met bedrijven. Niet omdat ik nou zo’n geldwolf ben, maar omdat ik hierdoor thuisblijfmoeder kan blijven. Ik verdien er geen bakken met geld mee, maar het zorgt er wel voor dat ik genoeg geld binnenkrijg om bijvoorbeeld boodschappen te doen en kleding te kopen.

PA/DA en seo

Maar waarom willen die bedrijven nou graag een linkje op mijn blog? Eerst dacht ik dat ze hoopten dat veel van mijn bezoekers op het linkje zouden klikken. Later kwam ik erachter dat dat niet het belangrijkste is. Het gaat ze om de seo. De wát? Nou heb ik er ook niet veel verstand van, maar dit heeft te maken met de vindbaarheid van de website. Als er veel linkjes geplaatst worden naar een website, wordt deze website beter vindbaar. En dat levert natuurlijk meer bezoekers op.

Dan heb je nog de PA en DA. Ik was al zeker 3 jaar aan het bloggen toen ik hier voor het eerst van hoorde. PA staat voor Page Authority en DA voor Domain Authority. Ook dit heeft weer te maken met vindbaarheid. Ik heb er te weinig verstand van om het goed uit te leggen, maar als je het interessant vindt kun je eens hier kijken. Om even terug te komen op die linkjes; dit linkje zorgt er weer voor dat die website beter wordt gevonden. Hier krijg ik trouwens niet voor betaald, deze zet ik erin omdat dat artikel het beter uitlegt dan ik zelf zou kunnen.

Hoe hoger de PA en DA, hoe waardevoller een linkje op de website is. Heeft je blog hoge waardes? Dan ben je dus interessant voor bedrijven!

Linkruil

Steeds meer bedrijven hebben interesse in linkjes in artikelen op blogs, en daarom is er iets anders bedacht: linkruil. Iets waar ik nooit op inga. Vaak wordt er een link naar jouw blog op een andere website geplaatst, en heb je er helemaal niks aan. Het kan zelfs in je nadeel werken, want links naar websites die niks met jouw blog te maken hebben, zijn alleen maar negatief. Ik zou bloggers dus adviseren om niet in te gaan op linkruils.

Negatieve reacties

Ik weet niet zo goed waarom, maar sommige mensen zijn erg negatief als ze horen dat ik geld verdien met mijn blog. Maar naar mijn mening is het niet anders dan een ander beroep. Ik steek behoorlijk veel uren in mijn blog, en dan is het best fijn als ik daar zo nu en dan wat mee verdien. Deze inkomsten zorgen ervoor dat ik al die uren in mijn blog kan blijven steken, en dat ik niet buitenshuis hoef te werken. Een luxe, als je het mij vraagt!

Kamer van Koophandel

En als je dan regelmatig wat bijverdient met je blog, kan het verstandig zijn om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Zelf ben ik nog niet ingeschreven en geef ik mijn inkomsten op als bijverdiensten als ik belastingaangifte doe. Maar nu ik steeds iets meer bijverdien, moet ik me eigenlijk wel gaan inschrijven. Dat ga ik dus binnenkort doen, en dat betekent dan mijn blog dan niet alleen maar een hobby is. Officieel ben ik dan een onderneming. Daar zullen jullie niks van merken, alleen achter te schermen zal er dan het een en ander veranderen.

Hopelijk hebben jullie nu wat meer duidelijkheid!

2 gedachten over “Over advertorials, barterdeals en de kvk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.