Bloggers zijn ook mensen

if you met yourself

Helaas lijkt het soms wel vergeten te worden dat er een persoon zit achter de artikelen op blogs. Lezers kijken naar een scherm en misschien ontstaat daardoor de verwarring, maar een blogger is geen computer. Een blogger is een mens van vlees en bloed, en met gevoelens.

Ik merk dat de blogwereld is veranderd. Toen ik net begon met bloggen, dacht ik helemaal niet na over wat voor reacties ik zou kunnen krijgen op een artikel. De reacties waren luchtig en nooit echt negatief. Dat is veranderd. Misschien doordat mijn blog persoonlijker is geworden, misschien om een andere reden.

Andere bloggers zullen het vast herkennen, de negatieve reacties van lezers en soms ook van collega bloggers. Vaak zijn ze niet gericht op het artikel, maar op de blogger zelf. Het zijn regelmatig dezelfde mensen die met commentaar komen. Soms feedback (waar naar mijn mening niks mis mee is) maar vaak valt het daar niet onder. Vaak is het gewoon beledigend. Op mijn blog verwijder ik dit soort reacties, ik heb namelijk geen zin in die negativiteit. Maar ook op social media kom je het tegen en ik vind het erg moeilijk om er niet op te reageren. 9 van de 10 keer reageert er binnen een paar minuten ook iemand anders op een negatieve reactie, om te vertellen hoe diegene het ermee eens is. Persoonlijk krijg ik daar een beetje een brugklas gevoel van.

Wat mij het meeste is bijgebleven, is de opmerking over dat Nomi een lelijke baby is. Dit was op Instagram en ik schrok echt toen ik dat las. Ik heb die persoon meteen geblokkeerd en een berichtje gestuurd over hoe belachelijk die opmerking was. Dat laatste had ik helemaal niet moeten doen, dat was natuurlijk zonde van mijn tijd en energie. Maar ik kan je vertellen dat het je raakt als je als kersverse moeder te horen krijgt dat je drie weken oude baby lelijk is.

Ook van negatieve opmerkingen over mij als moeder word ik niet blij. ‘Waarom laat je in godsnaam je kind inenten, ze kan wel doodgaan!’, ‘Je doet de hele dag niks, waarom maak je Nomi’s eten niet iedere dag vers?’, ‘Je bent een slecht voorbeeld voor je kind’.

Opmerkingen over mijn uiterlijk raken me minder, maar leuk is anders. Niemand wordt er blij van als er wordt gezegd dat je eruit ziet als een bible belt moeke of dat het niet verkeerd zou zijn om een paar kilo af te vallen (op dat moment was ik 8 weken zwanger en was ik toch echt met andere dingen bezig).

Misschien hoort het erbij, maar ik mis het bloggen zoals het een paar jaar geleden was wel eens. Natuurlijk heeft het te maken met het tijdperk van de social media, op die manier is het veel makkelijker om iets te zeggen dan recht in iemands gezicht. En ik snap echt niet waarom mensen mij blijven volgen op social media en mijn blog blijven lezen als ze alleen maar negatieve dingen te zeggen hebben. Dat is voor henzelf toch ook niet leuk?

Dus mensen, denk eens na over wie er aan de andere kant van dat scherm zit voordat je iemand beledigt. Bedenk eens wat je er zelf van zou vinden als je zo’n opmerking te zien zou krijgen. En bedenk of je dit ook in real life zou zeggen.

48 gedachten over “Bloggers zijn ook mensen

 1. PinkFairy schreef:

  Ze zeggen ook wel eens: als je negatieve reacties krijgt dan ben je een grote blogger. Helaas hoort het erbij, en ja heel veel mensen beseffen niet de impact van hun woorden. Ik ben alleen bang dat je er niks tegen kunt doen, behalve er zo weinig mogelijk aandacht aan te geven.

 2. BySilke schreef:

  Wow, ik wist niet dat het zo erg werd 🙁 Ik vind het wel heel goed dat je hierover een artikel plaatst. Maar ik vind het echt heel naar voor je! Het is inderdaad heel erg als mensen een blogger niet meer zien als een mens, terwijl ik vind dat bloggers juist het dichtst bij je staan dan op elk ander sociaal medium.. Bah! Hopelijk lukt het je om het je niet te hard aan te trekken en te beseffen dat het gewoon jaloezie is? Je hebt een leuk gezin, een gezonde baby en een grote blog, dus ik denk wel dat mensen daar jaloers op kunnen zijn.. Maar trek het je niet aan! Liefs 🙂

 3. Angela schreef:

  Ik reageer eigenlijk niet zoveel op blogs maar dit vind ik erg jammer.. Mensen die reageren met dat je een slechte moeder bent hebben wss zelf nog geen kind.. Ik lees graag je dagboekjes etc over Nomi en je bent een moeder die heerlijk geniet van haar dochtertje! En dat is wat belangrijk is, dat anderen dat niet begrijpen, moeten ze zelf weten. Maar je lieve trouwe lezers weten dat je het goed doet, en laat de mensen maar die via social media zulke dingen zeggen want niks is ervan waar!

 4. Nicole schreef:

  Je hebt helemaal gelijk! Het lijkt heel stoer om zo vanachter je pc een hatelijke opmerking te plaatsen, maar dat is het zeker niet. Vreselijk als je zulke dingen te horen krijgt. Mooi en dapper geschreven!

 5. Elisabeth schreef:

  Mooi verwoord! Ik denk dat mensen die commentaar geven van een persoonlijke aard dat niet inhoudelijk kunnen. Met andere woorden, ze zijn dom. Sorry voor dat persoonlijk getinte commentaar ;).

 6. Nicole schreef:

  De andere kant is natuurlijk dat jij (wij..) met bepaalde blogs ook weer mensen kwetsen. En daar reageren mensen dan op. Zo blogde iemand een keer dat 1 kind geen gezin is, maar pas met meerdere kinderen. Daar heb ik me ook over lopen opwinden. En dat ook even geuit.

  Ik krijg vaak reacties op de naam van ons zoontje. Allemaal Pretty Little Liars fans die vinden dat Spencer een meisjesnaam is en geen jongensnaam 😉 Allemaal tienermeiden dus. Daar kan ik nog wel de humor van in zien. En laatst toen ik pleitte voor een vuurwerkverbod, dat ik maar het land uit moest, hahaha. Dat was zo dom. Ik accepteer overigens wel alle reacties onder mijn blog, ik delete ze niet. Laat maar zien hoe dom sommige mensen zijn!

  • Malou schreef:

   Dat laatste is ook wel weer zo inderdaad. En als ik mensen kwets met een blog, mag dat best gezegd worden hoor. Dat is natuurlijk niet altijd leuk om te horen, maar dat vind ik anders dan ‘zomaar’ iemand beledigen.

   Dat stukje over dat 1 kind geen gezin is herinner ik me nog ja. Ik snap dat dat bij veel mensen in het verkeerde keelgat schiet, ik vind dat wij met zijn drietjes toch echt een gezin zijn.

   En dat tienermeiden Spencer een meisjesnaam vinden vind ik wel bijzonder ja. Grappig dat een televisieserie zoveel invloed heeft op dat soort dingen.

 7. Mamathiske's blog schreef:

  Wow! Dat mensen dat zomaar zeggen.. echt Bizar!! Wij leerde vroeger altijd als je niks aardigs kan zeggen moet je je mond houden. En daar blijf ik bij. Je dochter is super leuk! En inenten is niks mee!! En je ziet er goed uit! Ik hoop dat de negatieve reacties je niet in de weg gaan zitten met plaatsen van bloggen.

 8. Ashley schreef:

  Wow: ik schrik hier best wel van! Natuurlijk kan je niet voorkomen dat er negatieve reacties worden geplaatst, maar ik vind het echt te min van die mensen dat die een ander zo naar beneden willen halen. Hopelijk kan je nog steeds wel genieten van alle lieve complimentjes en zo de negatieve reacties achter je laten verdwijnen.

 9. Mariska schreef:

  Ik had niet verwacht dat de negatieve comments zo oplopen! Eerlijkheid wordt gewaardeerd maar als je het doet om iemand te kwetsen moet je dat gewoon niet doen, is wat ik vind. Mensen reageren hun negatieve gevoelens soms af wanneer ze lekker veilig achter hun schermpje zitten. Zo serieus moet je dat niet nemen. Makkelijk gezegd dan gedaan, dat weet ik.

 10. Yvonne van Loon schreef:

  Dit vind ik echt gewoon ronduit schofterig. Online lijken normen en waarden te verdwijnen. Respect voor een andere mening is soms gewoon ver te zoeken. Zooo jammer en triest. Goed dat je het aankaart. Kan niet vaak genoeg onder de aandacht worden gebracht!

 11. Wilma schreef:

  Je bent een hele mooie moeder met een pracht van een meid! Wees er maar lekker trots op, zo jammer dat anderen je onzeker maken. Sinds ik aan het bloggen ben heb ik nu twee negatieve reacties gehad en dat vond ik heel erg. Zo ben ik helemaal niet, waarom zeg je dat? Als je dat vindt zeg dan lekker niks.

 12. Bianca schreef:

  Ik ken het. Achter een schermpje durven mensen alles te zeggen. En waarom? Ik heb geen idee. Als je het ergens niet mee eens bent, klik dan weg. Geen probleem toch? Ik vind Nomi overigens een onwijs knap poppetje. Laat ze maar lullen. Vooral verder bloggen, ik lees met plezier!

 13. Mary-Lou schreef:

  Jemig, bizar zeg! Wat vreselijk lijkt me dat. Nou dan zal ik mij er alvast op voorbereiden. Ik vraag me trouwens af wat voor voldoening ze eruit halen door een ander zo te behandelen. Bah!

 14. Tineke schreef:

  Heel herkenbaar, ik mis het bloggen van een aantal jaar geleden ook wel eens. Die mensen die zulk soort opmerkingen plaatsen hebben waarschijnlijk niets beters niet te doen.
  Liefs

 15. Bianca schreef:

  Ik reageer zelden, maar leest trouw elke dag je blog. Gewoon omdat ik het leuk vind en als een artikel mn interesse niet heeft dan lees ik het niet. Je mening uiten is iets anders dan zomaar een negatieve reactie plaatsen. Denk maar zo er zijn een hoop trouwe volgers die niet reageren maar het super leuk vinden om je blogs te lezen. En dat zijn er vast meer dan degene die zomaar negatieve onzin uitkramen 🙂

 16. Angela - Mama met passie schreef:

  Wat heftig! Je bent een prachtige moeder en hebt een mooie dochter met een leuke naam. Het zou mij ook ontzettend pijn doen als ze over mijn dochter Naomi zouden zeggen dat ze lelijk is of een ander beledigende opmerking. Dat doet pijn, we zijn inderdaad mensen. Ik ben nu sinds eind oktober aan het bloggen en ook negatieve reacties gehad op dat ik zo afval. Ik kreeg daar persoonlijke mailtjes over en dat is echt niet leuk. Ik kan er ook niet aan doen dat ik door de borstvoeding zo afval, ik doe mijn best. Ik ben blij dat jij hier een blog over schrijft!

 17. Sherayda schreef:

  Wat ziek als je zo reageert! Nomi is een hartstikke mooi kindje! En je bent een hartstikke mooie en lieve mama! Zo lief als jij bent, wil ik later ook wel zijn! En ook super leuk dat je af en toe vlogt! Kijk het altijd met veel plezier! En je blogjes lees ik ook met veel plezier! Ga zo door! ?❤

 18. Isra schreef:

  Helemaal mee eens. ??

  Als je een reactie achterlaat moet je altijd nadenken of je dat ook IRL zou zeggen, maar volgens mij zijn velen associaal genoeg om dat wel te doen, jammer!

 19. Jacqueline schreef:

  Ik volg je blog nog niet zo heel erg lang, dat zou nu een week of twee zijn maar ik heb respect voor je dat je er naast het moeder zijn überhaupt nog tijd voor weet te vinden om ook nog eens elke dag wat te schrijven over je eigen leven. Plus dat het toch heel persoonlijk is en dat moet je ook maar net kunnen. Dus vooral zo doorgaan en trek je niet teveel van die negatieve berichten aan!

 20. Sabine schreef:

  Amen! Word persoonlijk ook niet goed van Jan en alleman met hun commentaar. Leven en laten leven toch?
  Mijn vader zei altijd: als je niks aardigs te zeggen hebt, zeg dan niks. Naar commentaar geven staat gelijk aan pesten, zelf vroeger genoeg gepest dus gewoon ermee kappen.

 21. Tips voor Papa's schreef:

  Bah wat vervelend! Ik heb (gelukkig) nog weinig met negatieve reacties te maken gehad, maar heb dan ook nog niet zoveel bezoekers op m’n blog. Behalve het artikel over zwarte piet deed nogal wat stof opwaaien; ik zat letterlijk tussen 2 vuren in: degene die voor en degene die tegen zwarte piet waren.
  Ik snap niet dat mensen op zo’n negatieve manier durven te reageren… Het raakt je toch ondanks dat je het probeert te negeren; hopelijk denken mensen wat meer na voordat ze weer een negatieve reactie plaatsen!

 22. Ester schreef:

  Je heb echt rotte appels online. Ieder heeft zijn mening en je mag die gerust uiten, maar hou het aub netjes. Mensen verliezen echt hun fatsoen met dat online masker. Verschrikkelijk !

  Bij mij heeft het bloggen net het averechts effect. “In’t echt” heb ik een grote mond en overal een antwoord voor klaar, maar online durf ik het amper nog hebben over ‘gevoelige’ onderwerpen omdat je weet welke reacties het kan uitlokken.

  Vorig jaar schreef ik een blogje over ’t feit dat mijn vriend 2 weken op congres ging naar Amerika en dat ik ertegenop zag, met twee peuters en een fulltime job. Amai … de reacties die ik toen kreeg. “Zaag niet mens.”

  What?

  Sindsdien ben ik veel minder gaan bloggen over mijn persoonlijke gedachten, twijfels en gevoelens :). Ik hou het vaker formeel en neutraal. Stom hé!

 23. Wendy schreef:

  Gelukkig heb ik daar eigenlijk helemaal nog geen last van. Heb één keer wel een berichtje gehad via mijn blog wat eigenlijk gewoon een doodsbedreiging was. Maar ik heb daar hard om gelachen en het weggewuifd. Heb als reactie een artikel op mijn blog geschreven. Ongeveer zoiets als wat jij nu hier hebt gedaan. Ik had een heel groot vermoeden wie er achter dat bericht zat en wist dat het vooral een grote mond was en meer niet. Later nog eens met een politieagent uit het dorp over gesproken, die was per toeval mijn artikel tegen gekomen. Als nog eens gebeurde moest ik maar even contact zoeken. Maar dat gebeurde dus niet.

 24. Nathalie schreef:

  Niet leuk! Inderdaad, zou je het in “real life” ook zeggen?
  Of wat zou je zelf van een dergelijke opmerking op je blog vinden, sommige mensen denken echt niet na. Het verbaasd me dat het zo veel en best heftig is!

  Eerlijkheid duurt het langst… maar soms kan je het dan beter gewoon voor je houden.

  Ik hoop dat de nare opmerkingen en reacties achterwege gelaten worden in het vervolg!

 25. Lindsay schreef:

  Ik reageer eigenlijk nooit op je blogs, maar lees ze altijd trouw! Heel jammer dat sommige mensen altijd zoveel nare opmerkingen moeten maken. Ik vind je een onwijs goede blogger en nomi een super leuk!

  Liefs Lindsay

 26. Daniëlle schreef:

  Wat ontzettend goed dat je hier eens over schrijft! Ik ben het helemaal met je eens! Meestal worden die reacties geplaatst vanuit jaloezie, dus bedenk maar eens wat voor fantastische moeder je bent ?

 27. shirley schreef:

  Belachelijk dat je zulke rare reacties heb gehad 🙁 klinkt als jaloezie…. jammer dat ze dat even “kwijt” moeten, ze zijn zelf vast perfect. Inderdaad geen tijd aan besteden, dat zijn ze echt niet waard.

 28. Priscilla schreef:

  Ik denk dat mensen die opmerkingen maken zoals je bent stom en je kind is lelijk om aandacht verlegen zitten ofzo. Ik heb dat ook wel eens gehad dat iemand zei dat mijn zoon een kutkind was.. gewoon heel random. Ik wil zoiemand dan eigenlijk het liefst op zijn smoel stompen maar dat gaat nu eenmaal niet. Nou dan lach ik er maar heel hard om want het slaat natuurlijk nergens op. Echt zielig als je de neiging hebt om zulke rare dingen zomaar te zeggen.

 29. Lifesabout schreef:

  Ik denk dat het met meerdere dingen te maken heeft. Ten eerste is het internet een veilige plek om maar van alles te vinden en te droppen. Ten tweede zit er denk ik ook jaloezie bij, al geven mensen dat nooit toe. Lekker je ding blijven doen en kin omhoog! Al lijkt mij dat niet altijd even makkelijk, vooral niet wanneer het om je meisje gaat. Xx

 30. Marguerita schreef:

  Nou, dat zijn inderdaad niet echt aardige opmerkingen… Ik heb zelf nog maar 1 keer een echt nare opmerking die nergens op sloeg als reactie gehad, maar vond dat wel echt vervelend. 🙁

 31. Linda schreef:

  Zelf gelukkig (nog) geen last van gehad. Snap ook niet waarom mensen doen, maarja (anoniem) van achter een schermpje is het natuurlijk wel heel makkelijk om commentaar op andere te geven.
  Ik vind het in ieder geval altijd leuk om je blog te lezen en de foto’s van Nomi te zien op IG.

 32. Roxanne schreef:

  Jeetje dat soort reacties zijn gewoon kinderachtig en onbeschoft. Ik zou nooit een kindje lelijk noemen. Al vond ik het. Dan zeg ik niks. Of iets wat ik wel leuk vind. Kwestie van opvoeding!

  Laatst zei ik iets over iemand op tv en toen vroeg mijn vriend me terecht of ik mijn kind zo op wil voeden. Nee. Dus ook daar ga ik op letten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.