DE VLUCHTELINGENDISCUSSIE

Vluchtelingen, gelukzoekers, asielzoekers.. Ik denk dat je deze discussie wel hebt meegekregen en waarschijnlijk heb je er al veel te veel over gelezen. Maar ik dacht, ach, laat ik er ook eens een stukje over schrijven.Je weet vast wel dat er op dit moment heel veel mensen zijn gevlucht uit gebieden waar het niet veilig is. En 99% van de Nederlanders heeft daar een mening over.

Op Facebook zie ik regelmatig teksten voorbij komen als ‘die gelukzoekers moeten terug naar waar ze vandaan komen’ en soms nog veel erger. Nou snap ik ten eerste niet wat er mis is met geluk zoeken. Dat doen we toch allemaal? Ten tweede vind ik het onmenselijk om mensen terug te sturen naar zo’n onveilig gebied.

Eigenlijk vond ik het aanbod van die miljardair best goed. Hij wilde een Grieks eiland kopen voor de vluchtelingen. Zo hebben zij een veilige plek waar ze welkom zijn, de xenofobische Nederlanders (of Europeanen) hoeven niet wakker te liggen omdat ze bang zijn dat hun baan wordt ingepikt en Griekenland kan ook wel een extra zakcentje gebruiken. Maar goed, ik snap ook wel dat dat in de praktijk niet helemaal haalbaar is.

In plaats van zoveel te roepen (of nou ja op Facebook te zetten) kunnen we ons ook eens proberen ons te verplaatsen in deze vluchtelingen. Wat zou jij doen, als het voor jou en je gezin niet meer veilig was op de plek waar je woont? Zou je er blijven, of zou je de gok nemen en met een bootje naar Europa gaan?

Ik heb er zelf ook over nagedacht en ik denk dat we het ons helemaal niet voor kunnen stellen hoe het daar nu is. We hebben het hier heel goed, veel beter dan de meesten denken, en we weten niet hoe het daar is. Wat ik wel weet, is dat iedereen recht heeft op een veilige plek om te leven.

Zoals Alvaro Soler zingt; Aquí todos estamos bajo el mismo sol, hier zijn we allemaal onder dezelfde zon.

Gerelateerde artikel:

9 gedachten over “DE VLUCHTELINGENDISCUSSIE

 1. Anoniem schreef:

  Ik lees lang niet al je artikelen (omdat ik nog niet bezig ben met moeder worden enzo) maar toen ik deze zag klikte ik meteen. Heel goed geschreven!

  Manon

 2. Dionne schreef:

  Ik vind je in dit artikel eerlijk gezegd te kortzichtig, ja iedereen wilt een beter leven en weg vanuit een gebied waar oorlog wordt gevoerd. Feit is alleen wel dat er op dit moment heel veel misbruik wordt gemaakt van de situatie door heel veel mensen die doen alsof ze uit Syrië o.i.d. komen en daar ligt nu net het probleem. Ik ben een voorstander van het helpen van mensen in nood, maar ook in strengere controles en maatregelen indien de regels niet worden nageleefd. Genoeg vrienden die bij vluchtelingenwerk werken om de mensen te helpen die het nodig hebben, alleen zitten er net iets te veel rotte appels tussen..

 3. Leonie schreef:

  Toevallig heb ik hier maandag nog een artikel over geschreven. Ik ben het met je eens dat je niet zomaar iedereen terug kunt sturen en dat ieder mens recht heeft op een veilige omgeving. Maar ik denk niet dat het realistisch is om iedereen op te vangen.

 4. sam schreef:

  Ik ben het met Dionne eens, teveel misbruikers zitten er tussen. Ze komen niet voor niks naar Europa, ze weten dat ze hier alles KRIJGEN terwijl wij alleen maar meer belasting mogen betalen. Ja wij hebben het hier goed maar daar hebben wij, onze ouders, grootouders, diens ouders etc hard voor gewerkt. Het word tijd dat andere landen ook eens voor zich zelf gaan zorgen, prima als daar ondersteuning voor nodig is van Europa en Amerika om daar de boel op orde te krijgen maar niet allemaal hier heen komen. Dat is de makkelijke weg, hebben onze grootouders ook niet voor gekozen in de tweede wereld oorlog.

 5. Sanae schreef:

  Wat een kortzichtige reacties.. Nederland, heel Europa eigenlijk, maakt het OOK onveilig voor die mensen daar door constant van alles te bombarderen. IS is amper slachtoffer van die bombardementen. Normale burgers zijn dat. Als je mee doet met die shit, moet je ook de verantwoordelijkheid dragen.

  En over ouders en grootouders die hard hebben gewerkt. Na WO2 werden gastarbeiders ingevlogen om het land op te bouwen. Nederland is voor een groot gedeelte weer opnieuw opgebouwd door niet-Nederlanders die kei hard hebben gewerkt op plekken die verre van veilig waren. Verdiep je in je eigen geschiedenis en in hetgeen wat gebeurt. Just saying tho.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.