De week van de lentekriebels

lentekriebels

Vandaag is het begonnen; de week van de lentekriebels. Het is een onderwerp waar bijna iedereen wel een mening over hebben en veel mensen zijn er niet zo enthousiast over. De school van mijn kinderen doet ook mee aan de lentekriebels en omdat ik van tevoren graag wilde weten waar het dit jaar over zou gaan, heb ik me er een beetje in verdiept.

Lentekriebels 2023

Twee jaar geleden hoorde ik niet zoveel over de lentekriebels, maar vorig jaar werd er heel veel over gediscussieerd. Sommige ouders wilden hun kinderen in de week van de lentekriebels niet naar school laten gaan en er gingen allemaal verhalen rond over wat ze tijdens de lessen zouden leren. Ik las dat kinderen in groep 3 al moesten leren hoe je een condoom om moest doen en dat ze zouden gaan leren hoe je moet masturberen.

Waar ging het over?

Daar bleek (gelukkig) niks van te kloppen. Mijn kleuter leerde tijdens de week van de lentekriebels over de verschillen tussen jongens en meisjes. In groep 3 werd er gesproken over stereotypen en iemand lief vinden. In groep 5 ging het over aanrakingen, zoals hij krijgen van een knuffel. De kinderen moesten bij verschillende aanrakingen aangeven of ze het prettig of niet prettig vonden. Ook leerden ze dat ze hulp mogen vragen als ze zich ergens niet prettig bij voelen.

Niks schokkends dus, maar juist hele goede onderwerpen. En ja, dat leren ze hier in huis ook wel, maar ik vind het prima dat daar op school over gepraat wordt. Je weet natuurlijk niet het er bij andere gezinnen aan toe gaat en misschien zijn deze onderwerpen voor sommige kinderen wel helemaal nieuw.

Ik biecht op…

Ik moet wel toegeven dat ik heel graag van mijn kinderen wilde horen wat ze tijdens de lessen precies hadden geleerd. We hadden van school al een uitgebreide mail ontvangen waarin werd verteld over de lessen, maar toch… Ik had zoveel (onzin) gelezen op social media en dat deed blijkbaar toch iets met me. Gelukkig hoorde ik van mijn kinderen ook niks geks en ze vonden de lessen hartstikke leuk.

De week van de lentekriebels 2024

Vandaag gaat de week van de lentekriebels van start en het thema is ‘weerbaar online’. Bij de kleuters zal het onder andere gaan over YouTube filmpjes en in de bovenbouw wordt gesproken over social media en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Het zal gaan over online pesten, wat in deze tijd een heel belangrijk onderwerp is.

Scholen mogen zelf invullen hoe de lessen er precies uitzien en misschien zijn sommige ouders daardoor bang voor de inhoud van de lessen. Als dat bij jou het geval is, zou ik gewoon even contact opnemen met school, want zij kunnen je vast vertellen waar de lessen over gaan.

Persoonlijk heb ik genoeg vertrouwen in de leerkrachten van mijn kinderen en ik kan me niet voorstellen dat ze iets gaan leren waar ik niet achter sta. Natuurlijk zal ik ze na schooltijd vragen wat ze precies geleerd hebben. Deels uit nieuwsgierigheid, maar ook om er thuis op in te kunnen haken. Waarschijnlijk zullen ze niet veel nieuws leren aangezien wij over zo ongeveer alle onderwerpen heel open zijn. Mochten ze toch met nieuwe informatie thuiskomen, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Hoe denken jullie over de week van de lentekriebels?

6 gedachten over “De week van de lentekriebels

  1. Kijkje in huis en tuin schreef:

    Ik zou als moederszijde ook mijn kids overhoren. Vooral toen er zo veel onrust over rond ging, maar eigenlijk is het een heel goed initiatief.

  2. Corrina Wassenaar schreef:

    Ik heb geen kinderen maar ik zou geen voorstander zijn van het vertellen van de bijtjes en. Bloempjes op school zonder dat je erbij bent
    Maar dat komt wellicht omdat ik geen kinderen heb en me niet zo er in kan verplaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.