Uitje; DOMunder in Utrecht

domunder

Laatst hadden Nomi en ik een concert op de planning staan en toevallig had school die dag een studiedag. Daarom besloten we er een gezellig dagje Utrecht van te maken, en ’s middags gingen we naar DOMunder. In dit artikel lees je daar meer over.

DOMunder in Utrecht

Bij DOMunder leer je over 2000 jaar geschiedenis van Utrecht, Nederland en Europa. Je maakt een reis door de tijd van de Romeinen, de middeleeuwen en je komt steeds dichterbij de tijd van nu. Er wordt verteld over de verwoestende storm van 1674 waarbij het schip van de Domkerk ingestort is en het Domplein ontstond. Vervolgens ga je met een zaklamp onder de grond en bekijk je de geschiedenis met eigen ogen.

Informatie over de geschiedenis

rondleiding dom

De rondleiding begint op de plek waar de Romeinen een straat hadden aangelegd en deze plek ligt op dit moment onder de grond. Een vrijwilliger van DOMunder vertelt over de geschiedenis van deze plek, wat heel interessant is. Nomi heeft tijdens de geschiedenislessen op school geleerd over de Romeinen, dus dit sloot daar heel mooi bij aan.

Wat ook (vooral voor kinderen) erg leuk is, is dat je dingen aan mag raken. In de meeste musea is dat niet de bedoeling, maar hier wordt je juist aangemoedigd om dingen aan te raken. Je kunt bijvoorbeeld voelen hoe zwaar de verschillende stenen zijn die in de tijd van de Romeinen werden gebruikt om gebouwen te bouwen.

Onder de grond met een slimme zaklamp

Daarna ga je naar de volgende locatie en die bevindt zich onder de Domtoren. Het Domplein is het hoogste stukje van Utrecht, omdat er telkens weer bovenop de ingestorte gebouwen nieuwe gebouwen zijn gebouwd. Daarom moet je eerst met een trap naar beneden om naar de plek te gaan waar de gebouwen vroeger stonden. Onder de grond leer je nog veel meer over de geschiedenis. Je neemt een slimme zaklamp mee, waar een oortje aan vast zit. Met de zaklamp kun je alles goed bekijken en als je op de zaklamp op een zendertje richt, hoor je via je oortje een verhaal over wat je ziet. Ook wordt er een film afgespeeld waardoor je nog meer leert over deze plek, en je ervaart hoe het was om de storm van 1674 te beleven.

Praktische informatie

Voordat de rondleiding begint, meld je je bij de Utrecht Winkel op het Domplein, waar je tickets gescand worden. Kaartjes kosten € 14,00 voor volwassenen en € 10,00 voor kinderen. Het is verstandig om van tevoren te reserveren via de site van DOMunder, want er kunnen maximaal 25 mee per rondleiding.

Ben jij al eens bij DOMunder geweest?

8 gedachten over “Uitje; DOMunder in Utrecht

  1. Linda schrijft 't op schreef:

    Wat een leuk en leerzaam dagje weg. Als je spulletjes mag aanraken dan maakt het nog meer indruk, vooral als het gaat over de geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.