Een paar tips van een luie huisvrouw

luie huisvrouw

Het huishouden is niet mijn hobby, maar het moet natuurlijk wel gebeuren. Nou denk je misschien; als thuisblijfmoeder heb je genoeg tijd om je huis helemaal schoon en netjes te hebben. Nou… dat valt behoorlijk tegen! Oké, ik zou ’s avonds natuurlijk kunnen gaan poetsen in plaats van op de bank gaan zitten, maar daar heb ik aan het einde van de dag écht geen zin meer in. Gelukkig lukt het me over het algemeen wel om mijn huis enigszins schoon te houden. Netjes niet, maar wel schoon. Vandaag heb ik een paar tips voor je, van mij, als luie huisvrouw!

Als het binnen 1 minuut kan…

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik dingen die binnen 1 minuut gedaan kunnen worden, meteen doe. Glazen in de vaatwasser zetten, de eettafel netjes maken, met een doekje over het aanrecht gaan… Dat is allemaal zo klaar, maar als je het niet doet, blijft het allemaal liggen. Sinds ik deze ‘regel’ heb ingevoerd, ziet mijn huis er een stuk beter uit.

Telkens iets meenemen

Loop je van de kamer naar de keuken en zie je onderweg speelgoed op de grond liggen? Pak het dan op, en leg het neer waar het hoort. Of loop je naar boven en kom je de sokken tegen die je baby de dag ervoor heeft uitgetrokken? Neem het meteen even mee, dan ben je er vanaf!

Samen poetsen

Soms ben je misschien juist langer bezig als je je kinderen laat helpen in het huishouden, maar soms kunnen ze ook best goed helpen. Nomi en Lenn vinden het hartstikke leuk om samen te poetsen. Soms maken ze hun eigen kinderstoel mooi schoon, of ze poetsen een tafel of een kastje. Vervolgens zijn ze helemaal trots op het resultaat (‘kijk mama, hij glimt helemaal!) en het scheelt jou weer wat poetswerk.

Uitbesteden

In principe moeten Nomi en Lenn hun eigen speelgoed opruimen. In de praktijk gebeurt dat niet altijd, maar als ze het wel doen, scheelt het een heleboel. Ik probeer het een beetje leuk voor ze te maken, we gaan bijvoorbeeld wel eens dansend opruimen. Dat duurt iets langer dan ‘gewoon’ opruimen, maar ze vinden het een stuk leuker!

Stapels met schone was

Op zich heb ik helemaal geen hekel aan wassen, maar wel aan het opruimen. Daardoor blijft de schone was vaak lang op zolder liggen en dat stapelt zich natuurlijk allemaal op… Ook daar heb ik een ‘regeltje’ voor. Iedere keer dat ik op zolder kom (en dat is vrij vaak, want Nomi’s slaapkamer is op zolder) ruim ik iets op. Soms is het maar één ding, soms een wasmand vol. En zo zorg ik ervoor dat niet de hele zolder vol ligt met schone was.

Standje strijkvrij

Ik had altijd al een vreselijke hekel aan strijken en een paar jaar geleden ben ik ermee gestopt. Of nou ja, grotendeels dan. Kledingstukken die echt gestreken moeten worden, strijk ik wel. Maar de rest absoluut niet. Ik heb een wasmachine met een strijkvrij wasprogramma en dat werkt hartstikke goed!

Iets doen terwijl je wacht

Sta je te wachten totdat je thee klaar is? Pak dan vast een deel van de vaatwasser uit. Wil je je kind van school halen, maar ben je eigenlijk nog iets te vroeg? Stofzuig dan nog even snel. Let er maar eens op; er zijn best veel momenten waarop je ergens op staat te wachten, en best even snel iets kunt doen.

Maak het jezelf makkelijk

Ik ben niet iemand die uitgebreid het vieze speelgoed gaat schoonmaken met een sopje. Hier gaat alles wat de vaatwasser in kan, ook de vaatwasser in. Speelgoed dus, maar ook dingen als waxinelichthouders gaan hier gewoon in de vaatwasser. Scheelt een hoop tijd!

Om het jezelf nóg makkelijker te maken, kun je eventueel een ultrasone reiniger kopen. Hiermee kun je nog veel meer dingen schoonmaken, zoals bijvoorbeeld brillen, cd’s of sieraden. Handig!

Ben jij ook een luie huisvrouw? En heb je nog schoonmaaktips?

13 gedachten over “Een paar tips van een luie huisvrouw

 1. rachel schreef:

  ooh nee ik ben het tegenovergestelde haha poetsen is gewoon een hobby van mij en alles moet hier spik en span zijn en huis word ook elke dag gedaan!
  de enige tip die ik heb is zorg dat je er een routine in krijgt dan hoef je niet alles elke keer groots te doen 😉

 2. corrina schreef:

  Ik ben niet de mien dobbelsteen van onze samenleving. Ik vind een schoon en opgeruimd huis wel belangrijk. Gelukkig een lieve man die ook een deel van de taken voor zijn rekening neemt. Als ik moet kiezen tussen badkamer soppen of notulen van de vergadering uitwerken dan wordt het het laatste
  Dus dank voor de tips en leuke verhaal

 3. Jouvence schreef:

  Handige tips! De ene keer ben ik ontzettend lui en de andere keer heb ik zo’n opruim/schoonmaak bui, hier maak ik dan goed gebruik van 😉 Ik ben zo iemand die ook van hot naar her loopt. Iets terug leggen in het wc kastje en dan f de wc schoonmaken, dan op plaats A wat terug leggen om daar vervolgens weer wat te zien liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.