Een school uitkiezen voor je kind; zo pak je dat aan

school kiezen

Zelf vond ik het best lastig om een basisschool uit te kiezen voor onze kinderen. Ik heb een hele tijd getwijfeld en zelfs toen ik Nomi had ingeschreven, was ik nog niet helemaal overtuigd van mijn keuze. Mijn voorkeur ging eigenlijk uit naar een basisschool die wat verder weg was, maar uiteindelijk kozen we toch voor de basisschool in onze wijk. Achteraf ben ik heel blij met die keuze, want deze basisschool bevalt erg goed. Vandaag vertel ik je wat meer over hoe je het aan kunt pakken als je op zoek gaat naar een school voor je kinderen.

Locatie

Vooral bij een basisschool is de locatie belangrijk. Je zult je kinderen zeker de eerste jaren naar school moeten brengen en op moeten halen, en dan is het wel fijn dat de basisschool een beetje in de buurt is. Als je kinderen niet ver hoeven te lopen of te fietsen, kunnen ze in de hogere klassen ook alleen naar school gaan. Verder is het voor je kinderen leuk dat hun klasgenootjes in de buurt wonen.

Schooltype

Ga je voor een openbare school of kies je bijvoorbeeld voor Daltononderwijs? Of vind je geloof belangrijk bij de keuze van een school? Als je op zoek bent naar een middelbare school, is er ook veel keuze. Wil je je kind niet naar een hele grote middelbare school met grote klassen laten gaan, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor SvPO. Dit staat voor School voor Persoonlijk Onderwijs. Als je kiest voor de school SvPO, kies je voor een school met kleinere klassen, minder huiswerk, veel focus op de Engelse taal, korting op taalreizen, et cetera. Het is zeker de moeite waard om je er eens in te verdiepen. Je kunt ook veel informatie vinden op de SvPO Facebook pagina.

Het onderwijs

Wat natuurlijk ook heel belangrijk is, is het onderwijs zelf. Ik wilde bijvoorbeeld graag weten vanaf welke groep de kinderen Engels krijgen en hoeveel focus er ligt op sociaal-emotionele ontwikkeling. Iets waar ik zelf op dat moment nog niet aan dacht, maar wat later wel belangrijk bleek te zijn, was het beleid qua herfstleerlingen. Gaan herfstleerlingen na hun eerste zomervakantie naar groep 1, of meteen door naar groep 2? Dat verschilt heel erg per school en het kan handig zijn om daar van tevoren wat meer over te weten.

Schooltijden

Wat voor mij belangrijk was, was een continurooster. Dat leek me fijn voor de kinderen, en ook ideaal qua middagslaapjes van Elena. Toen ik Nomi en Lenn laatst vertelde dat ik vroeger tussen de middag naar huis ging om een boterham te eten, vonden ze dat maar raar. Ze zijn natuurlijk ook niet anders gewend, maar ik denk dat dit voor veel kinderen erg fijn is.

Gevoel

En het laatste punt is je eigen gevoel bij de school. Ik ben naar open dagen geweest, ik heb een gesprekje gehad met de directeur, en daardoor kreeg ik een goed gevoel bij de school. Ik wil je sowieso adviseren om de school een keer van binnen te hebben gezien voordat je een keuze maakt, dan heb je een beter beeld bij de school.

Waar heb jij de schoolkeuze op gebaseerd?

Een gedachte over “Een school uitkiezen voor je kind; zo pak je dat aan

  1. G.T. schreef:

    Ik woon in een klein dorp met maar 1 school… Dus daar zijn we begonnen en alleen bij hele grote bezwaren zouden we verder kijken. (Dat was niet nodig)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.