Lang of kort kleuteren?

lang of kort kleuteren

Nomi is op 10 november jarig en ze is dus een herfstkind. Bij kinderen die tussen 1 oktober en 31 december jarig zijn, wordt er gekeken of ze na anderhalf jaar kleuteren toe zijn aan groep 3. Best een lastige keuze, als je het mij vraagt. Inmiddels begint de zomervakantie bijna en we hebben samen met Nomi’s juf een keuze gemaakt.

Van groep 0 naar groep 1

Toen Nomi op school begon, was ze groep 0. Op veel scholen gaan herfstkinderen na hun eerste zomervakantie automatisch naar groep 2, maar bij Nomi op school is dat niet zo. Ze begon in groep 1, maar ze mocht zo nu en dan meedoen met groep 2. Dat ging hartstikke goed en ze deed steeds vaker mee met groep 2. Vanaf afgelopen winter doet ze helemaal mee met groep 2, maar op papier is ze nog steeds groep 1.

Lang kleuteren voor de sociaal-emotionele ontwikkeling

Een voordeel van lang kleuteren is dat het goed is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. Ze kunnen zich in de kleuterklas nog even wat verder ontwikkelen, waardoor ze wat sterker groep 3 binnenkomen. Ze zijn dan niet de kleinste van de klas, maar juist één van de oudsten en dat zou voor Nomi wel fijn kunnen zijn.

Maar…

Al snel bleek dat Nomi eigenlijk alleen maar speelt met kinderen uit groep 2. Ze heeft nauwelijks aansluiting met de kinderen uit groep 1. En is het dan verstandig om haar in de kleuterklas te laten, zonder haar vriendjes en vriendinnetjes, met kinderen waar ze weinig mee heeft? Ik denk het persoonlijk niet.

Toe aan groep 3

Nomi is erg leergierig en ze heeft echt uitdaging nodig. Ze kan al een beetje lezen en schrijven en ze pakt regelmatig een leesboekje. Op school maakt ze haar werkjes goed, haar cito scores zijn goed en ze vindt het erg leuk om nieuwe dingen te lezen. Als ze weinig leert, vindt ze het niet leuk op school. Dan komt ze uit school met opmerkingen als ‘we moesten alleen maar spelen’. Ze vindt het best leuk om te spelen hoor, maar daarnaast wil ze ook graag werkjes maken.

‘Veel te makkie’

Tijdens de lockdown werd het ook weer erg duidelijk dat ze echt uitdaging nodig heeft. In het begin maakte ze haar werkjes wel, maar na een tijdje begon ze te klagen dat ze telkens hetzelfde moest doen. ‘Ik weet wel hoe die woordstukjes moeten en ik wil dat niet meer doen’, was haar opmerking. Het begon haar te vervelen en ze was toe aan iets anders. Ook is alles ‘veel te makkie’ volgens haar.

Onze keuze

Een tijdje geleden hebben we samen met de juf afgesproken dat Nomi na de zomervakantie naar groep 3 gaat. Nomi’s juf was het er mee eens en ze denkt dat Nomi groep 3 wel aan kan. Ze zal één van de jongsten zijn en ze vindt het niet leuk dat zij pas in november 6 jaar wordt, en de andere kinderen al eerder. Maar in groep 2 blijven ziet ze ook niet zitten.

Ik vind het best spannend en ik ben erg benieuwd hoe ze het straks gaat vinden. Ze kan best onzeker zijn, maar ik denk dat ze het heel fijn zal vinden in groep 3. Ze vindt de kleuterklas erg druk en in groep 3 zitten de kinderen wat meer aan hun tafeltjes, dus dat zal wat rustiger zijn. Ze blijft lekker bij haar vriendjes en vriendinnetjes en daar is ze ook erg blij mee.

Het is dus spannend, maar ik denk dat dit voor haar het beste is. Ik denk dat het voor veel kinderen absoluut goed is om lang te kleuteren, maar een kind als Nomi, die het liefst de hele dag dingen aan het leren is, lijkt me lang kleuteren geen goede optie. Daarnaast is het ook een beetje een gevoelskwestie, en hier hebben wij het beste gevoel bij.

4 gedachten over “Lang of kort kleuteren?

 1. Daphne schreef:

  Goede keuze denk ik! Bij ons begint de afweging al in augustus, bam direct na de zomervakantie, wij hebben een septemberkind, het was ook snel duidelijk en hij gaat ook naar groep 3. Wel heel
  Jammer dat één van zijn vriendjes niet mee gaat.. maar drie klassen gaan samen gevoegd worden dus nieuwe ronde….

 2. Linda Meester schreef:

  De oudste is een herfstkind die heeft kort gekleuterd. Doordat ze in feite groep 2 oversloeg heeft ze de oproep van de schoolarts gemist (technisch puntje)
  Wettelijk gezien is de datum 1 januari voor automatische overgang. Het langer kleuteren heeft zeker gevolgen. Die liggen wat verder in de toekomst en voornamelijk bij het vervolgonderwijs.

 3. Chantal schreef:

  Wij hebben net gisteren gesprek met juf gehad over onze zoon. Die is in januari 5 geworden. Ook hij gaat na anderhalf jaar kleuteren door naar groep drie. Zijn juf had goed door dat het soms niet goed stil zitten vanuit verveling komt. De taal- en rekentoets heeft hij heel erg goed gemaakt. We vinden het wel ook spannend, want hij is nog zo klein. Ik herken veel van wat je schrijft. Mijn zoontje was tijdens de lockdown ook regelmatig boos en dan wilde hij die stomme makkelijke kleuropdrachtjes niet meer doen. Hij trekt ook meer op met de oudere kindjes in de klas. Ik ben erg benieuwd hoe het nu met je dochter gaat in groep 3.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.