Het einde van Nomi’s borstvoedingsperiode

borstvoeding dreumes

Volgende maand wordt Nomi 2 en de World Health Organisation adviseert om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven. Toen het tandemvoeden een tijdje geleden hartstikke goed ging, dacht ik dat we die 2 jaar wel zouden halen. Ik dacht dat ik na haar tweede verjaardag zo ongeveer zou stoppen, maar dat is toch iets eerder gebeurd.

Ik vond het tandemen de laatste tijd best lastig. Nomi dronk alleen nog ’s ochtends, maar ze werd telkens wakker net voordat Lenn honger zou krijgen. En als ze wakker was, wilde ze meteen drinken. Lenn wakker maken om eerst te drinken vond ik niet zo’n goed plan, en Nomi was het er niet zo mee eens dat ze soms even moest wachten. Als ik Nomi eerst liet drinken was Lenn daarna zo’n 45 minuten aan het drinken (terwijl hij normaal hooguit 20 minuutjes drinkt), omdat ik dan niet veel melk meer had. Met als gevolg dat Nomi heel veel aandacht ging vragen omdat ik zo lang met Lenn op schoot zat. Ook dat was dus geen succes.

stoppen met borstvoeding

Daarnaast was ik er zelf ook wel een beetje klaar mee. Terwijl ik het hartstikke mooi en knap vind dat andere vrouwen hun peuters nog voeden, vond ik Nomi er te groot voor worden. Ook had ik het idee dat het voor Nomi meer gewoonte was dan dat ze het echt graag wilde. Als Bart haar uit bed haalt en hij zegt dat hij een broodje met chocopasta voor haar gaat maken vraagt ze totaal niet om ‘mama dinke’.

Afgelopen vrijdag was Nomi’s timing om te drinken weer ontzettend slecht en ik besloot haar geen borstvoeding te geven. Ze vroeg het een paar keer en ze was even een beetje chagrijnig toen het niet mocht, maar toen ik haar vroeg of ze een broodje met chocopasta wilde was dat over.

De dag daarna ging ik naar Stichting Babyspullen en ik was al weg voordat Nomi wakker was. Bart haalde haar uit bed en ze vroeg nergens naar. Toen ik dat hoorde, leek me dit een goed moment om echt te stoppen. Zondag en maandag vroeg ze nog om ‘dinke’, maar toen ik zei dat dat klaar was vond ze het prima.

Dinsdagochtend haalde ik Nomi uit bed en ze vroeg nergens om. Ja, na een tijdje vroeg ze ‘water?’. We hebben altijd een rietjesbeker boven staan voor als ze ’s nachts of ’s ochtends vroeg dorst heeft, en die wilde ze hebben. Aan de ene kant was ik blij, want het stoppen ging dus hartstikke makkelijk. Aan de andere kant voelde het ook wel gek dat ze niet meer bij me hoefde te drinken. Ik heb haar ruim 22 maand gevoed en ik moet er wel even aan wennen dat ze nu geen borstvoeding meer krijgt.

Om de borstvoeding te vervangen wilde ik haar gewone melk geven. Uit een rietjesbeker of uit een tuitbeker wilde ze het niet hebben, maar uit een flesje wel. Eigenlijk is ze daar veel te groot voor, maar als ze op die manier melk drinkt vind ik het prima. Ze komt dan bij me op de bank zitten en daar drinkt ze haar flesje. Zo hebben we toch nog dat drinkmomentje samen.

Heb jij borstvoeding gegeven? En hoe lang?

18 gedachten over “Het einde van Nomi’s borstvoedingsperiode

 1. Tineke schreef:

  Ik vind het knap van je hoor, dat je het zo lang volgehouden hebt! Ik mis het nog steeds een beetje.. het was zo knus! Misschien mag ik over een paar jaar wel weer borstvoeding 🙂 Jij hebt natuurlijk nog een mini 😀

 2. Nathalie schreef:

  Ik wil het ook afbouwen maar het lukt niet echt. Knap dat je het zolang heb volgehouden. Drinksessies van 45 minuten heb ik nog nooit meegemaakt trouwens. Meestal is het het tussen de 5 en 15 minuten wel klaar, van het begin af aan,

 3. Marije schreef:

  Heel knap dat je zo lang borstvoeding hebt gegeven en zelfs nog een tijdje hebt kunnen tandem voeden. Ik heb 13,5 maand bv gegeven. Ik ben toen gestopt, omdat ik zwanger was van nr 2 en de bv koste mij teveel energie (ik was dag en nacht misselijk en moest ook veel spugen). Onze dochter van 21,5 maand drinkt nu ook nog pap uit de fles. Wij vinden dat niet erg. De rest van de dag drinkt ze uit een tuitbeker en gewone beker. Gewoon niet bij het cb vertellen?

 4. Angela - Mama met passie schreef:

  Heel knap dat je het zolang gedaan hebt! Ik heb 14 maanden borstvoeding gegeven toen mijn dochter stopte. Ik vond dat een heel moeilijk moment en er hebben veel tranen gevloeid, maar het was haar keuze, dus ik kon niet anders dan dat accepteren. Wel gaaf dat je ook nog hebt kunnen tandemvoeden! Melk lust Naomi helaas niet, maar ze eet iedere dag yoghurt of kwark, kaas en altijd boter, dus ze komt wel aan haar producten denk ik zo.

 5. Ester schreef:

  Ik vind het super dat je zo lang borstvoeding hebt kunnen geven aan je dochter. Je bent een voorbeeld voor velen :). Wat fijn dat het zo vlot verliep, zowel voor jou als voor haar. Hopelijk lukt het bij Lenn net zolang.

 6. Mirella schreef:

  Super dat jullie het zo lang hebben volgehouden! En fijn dat het stoppen relatief makkelijk ging. Nomi is volgens mij een pientere meid die al veel snapt.

 7. Linda schreef:

  Top dat je het zo lang volgehouden hebt. Ik voed Elaiza nu ruim 21 maanden en ze drinkt zeker nog 4 x per dag. Voornamelijk voor en na het slapen.
  Gewone melk of karnemelk heeft ze ook een tijdje het liefste uit een flesje willen drinken,, maar heb die nu gewoon weggedaan en ze accepteert nu ook rietjesbeker of glas.

 8. Wendy van Bodegom schreef:

  Goed van je hoor, zo lang bv! Mag je trots op zijn! Mijn zoontje is even oud als Nomi, hij heeft helaas niet zo lang bv gehad. Maar hij drinkt ook nog steeds z’n melk uit een fles omdat hij het ergens anders niet uit wil! 🙂 komt vanzelf 🙂

 9. Nancy schreef:

  Wat heb je het ontzettend goed gedaan!
  Ik heb m’n zoontje 16 maand gevoed. Vanaf een jaar alleen nog smorgens en savonds. Met 14 maand van m’n oudste werd ik zwanger van de tweede. Met 16 mnd was de melk op en ik er ook wel zat van maar het was ook wel prima zo. Ook had ik wel heel apart gevoel hoor en traantje gelaten! De tweede elf maanden gevoed! Ik wilde wel langer maar hij zelf niet. Heel ander kind en wilde echt zelf eten! Eet nu ook nog steeds beter dan m’n eerste! Geweldige tijd het voeden! Zo bijzonder en zo mooi! Geniet er van met Lenn! Groetjes Nancy

 10. Alicia Hofman-Voshol schreef:

  Wat goed zeg, je kunt echt wel trots op jezelf zijn! Wij zijn inmiddels 13 maanden onderweg en nu wel bewust aan het minderen aangezien ze echt nog vaak dronk. Als het naar ochtend, middag en avond (en snachts) gaat ben ik al blij!

 11. Christa l schreef:

  Mooi verhaal. Afscheid nemen is lastig. Bijzonder dat je het zo lang hebt volgehouden. Hier was ze 14 mnd. En heeft vrij.lang een flesje als compensatie gehouden. Liefst lekker bij mij op schoot. Ons momentje. Geniet er dus van. ?

 12. Alice schreef:

  Ik heb zelf alleen de eerste 6 weken borstvoeding gegeven. Dat moest ik dan wel eerst kolven, vandaar dat ik ook gestopt ben. Julius is niet zoveel jonger dan Nomi, en hij krijgt iedere ochtend en avond nog een flesje warme melk. ’s Avonds is dat echt zijn rustpunt voor hij gaat slapen en ’s ochtends moet hij juist even opstarten. Dus dat blijft voorlopig ook nog wel zo.

 13. Shalina schreef:

  Super goed dat je het zo lang hebt volgehouden! Als ik dat kon had ik dat zeker ook gedaan echt een voorbeeld!! Ik heb bij me dochtertje maar 3 maanden borstvoeding gegeven. Daarna overgestapt op flesvoeding. Inmiddels is ze 2,5 en drinkt s’morgens nog pap uit en flesje en lust helemaal geen gewone melk. Van de cb mag ik gerust nog een flesje geven in de ochtend omdat ze helemaal niet zwaar is. Ik geef nu weer ongeveer 7 weken borstvoeding en zal binnenkort ook weer stoppen ivm school alleen zijn de krampjes heel heftig bij overstappen van flesvoeding. Wat heb jij gedaan tegen buikkrampjes bij Lenn ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.