HOE DOE JIJ JE VOOR OP SOCIAL MEDIA?

perfect

Laatst kwam ik een bericht tegen over Essena O’Neil, een 18 jarig meisje die haar geld verdiende met haar Instagram account. Vorige week heeft ze haar foto’s verwijderd en zei ze dat het allemaal nep was. Ze maakte tientallen foto’s voordat ze er één goed genoeg vond, vervolgens gingen daar meerdere filters overheen en dan pas plaatste ze hem op Instagram. Hier kun je het hele artikel lezen.

Natuurlijk is het sneu voor haar dat ze die druk voelde om perfecte foto’s te posten, en dat ze bang was dat haar foto’s niet goed genoeg waren. Maar dan denk ik, ze is er zelf mee begonnen. Niemand heeft haar gevraagd om alleen maar perfecte foto’s te posten. Ik snap wel dat als je er eenmaal mee bent begonnen, je niet opeens ‘normale’ foto’s gaat posten en dat je er (zeker als je 18 bent) behoorlijk onzeker door kunt worden.

En er zijn natuurlijk nog veel meer accounts zoals die van Essena. Ik vind de foto’s hartstikke mooi, maar ik heb niet echt de behoefte om die accounts te gaan volgen. Het voelt alleen als plaatjes kijken, niet alsof je een persoon volgt. En dat laatste vind ik juist zo leuk om te doen. Ik vind het leuk om te zien hoe iemands leven er echt uitziet, dus ook de minder leuke dingen.

Mijn eigen account is verre van perfect. Ik plaats gewoon foto’s van dingen die ik doe, en daarnaast plaats ik heel veel foto’s van Nomi. Zo nu en dan zet ik een selfie online, maar die zijn verre van perfect. Ik moet trouwens wel toegeven dat ik vaak meerdere selfies maak en daarna kies ik de beste uit. Dat geldt ook voor foto’s van Nomi, maar dat komt omdat ze behoorlijk beweeglijk is. Maar Nomi staat natuurlijk altijd perfect op foto’s 😉

Hoe echt is jouw Instagram account?

11 gedachten over “HOE DOE JIJ JE VOOR OP SOCIAL MEDIA?

 1. Sas schreef:

  Goede post om te lezen. Dat ‘moeten’ lijkt steeds meer een ding te worden met social media en bloggers. Ik doe er zelf niet aan mee. Mijn accounts (en blog) zijn écht. Ik probeer me niet beter voor te doen dan ik ben en plaats zeker ook dingen die niet ‘iedereen’ zou plaatsen > omdat het niet perfect is. De perfecte blogs en accounts volg ik zelf niet, aangezien het daar het persoonlijke mis. Dat is JUIST waarom ik een blog of account wil volgen: door de persoon er achter en de imperfecties van de personen.

 2. Bettie schreef:

  Essena dacht dat als ze mooie foto’s maakte en daarvoor veel likes en volgers kreeg, dat ze dan gevoel had dat ze er toe deed. Maar zij is daar niet de enige in. Ik denk dat er veel mensen zijn die denken dat ze bij 100k followers zich goed en speciaal gaan voelen. Maar dat dat gewoon niet het geval is.

  Ik post nooit foto’s van dingen die ik niet doe, dus het is wel echt voor mij. Ik neem ook geen 300 selfies tot ik eindelijk een mooie heb voor de likes. :p

 3. Wendy schreef:

  Ik denk wel dat mijn Instagram account behoorlijk echt is. Ik ben wie ik ben en daar ben ik trots op. Maar ik snap wel dat sommige het gevoel hebben perfect te moeten zijn en dus heel nep worden op Social Media. Ik zie het bij mijn jongste nichtje (14). Het lijkt bij die leeftijd wel te gaan om de meeste likes. Als je maar 10 likes krijgt op je foto, dan ben je veel minder dan iemand die bijvoorbeeld 50 likes op zijn/haar foto krijgt. Dus gaan ze van alles proberen om die likes toch te krijgen. Nog een extra filter er overheen, iets sexyer en zoveel mogelijk tags gebruiken zodat zoveel mogelijk mensen je vinden. Gelukkig is mijn nichtje zelf redelijk ‘down to earth’ en laat ze zich niet heel erg beïnvloeden door zulke dingen, maar er zijn vast zat jonge meisjes (en jongens) die daar enorm onzeker van worden.

 4. Sylvie schreef:

  Leuk onderwerp! Ik doe wel mijn best om alleen positieve en mooie plaatjes te delen op Instagram, niet omdat mijn hele leven positief en mooi is, maar omdat dat wel de dingen zijn die ik wil delen. Natuurlijk met het risico om voor “nep” of blij ei te worden aangezien, maar dat neem ik dan maar voor lief 🙂

 5. Kim | Kimsbloglife schreef:

  Hmm inderdaad heel jammer dat sommige meiden hier echt zo extreem in zijn en zich er dan onzeker door gaan voelen… Terwijl ze anderen net onzeker maken door hun perfecte foto’s. Maar wel knap van het meisje dat ze er nu voor durven uitkomen is en ermee gestopt is. Zelf voel ik ook wel die druk om perfecte foto’s te posten, zeker als blogger… Maar mijn Instagram is wat een mix. Ik probeer de foto’s wel mooi te maken en dagdagelijkse minder fotogenieke dingen deel ik tegenwoordig eerder op Snapchat, maar als ik zin heb om iets op Instagram te delen doe ik dat gewoon, ook al ‘past het niet in mijn feed’…

 6. Kirsty schreef:

  Ik heb het ook meegekregen van Essena en ik moet zeggen dat ik niet zo goed weet wat ik ervan vinden moet. Ik snap dat je op die leeftijd meer beïnvloedbaar bent, maar alsnog kiest ze er zelf voor. En om dan meteen alle social media als slecht en fake te beschrijven vind ik ietwat overdreven; voor haar was het fake en niet fijn blijkbaar, maar dat heeft wellicht ook te maken met het feit dat ze op zo’n jonge leeftijd al zoveel volgers had; dat lijkt mij gewoon moeilijk om mee om te gaan , omdat ze zichzelf dan nog moet leren kennen zeg maar.
  Mijn Instagram account vind ik zelf niet fake, hoewel ik er wel vooral positieve foto’s deel en foto’s van dingen die ik leuk of mooi vind en dan zo af en toe een selfie tussendoor. Ik wil mensen graag een fijn en positief gevoel geven met mijn account en dat vind ik eigenlijk helemaal niet fake. Niemand heeft zin om een zeuraccount te volgen denk ik 😛

 7. Channah schreef:

  Ik heb dit inderdaad al super veel voorbij zien komen: super interessant! Het verbaast me alleen niets trouwens, het is natuurlijk ook allemaal veel mooier gemaakt dan het daadwerkelijk is, zo jammer, want het creëert zo’n verkeerd beeld van de realiteit.

 8. jeapiebel schreef:

  Echt sneu idd. Maar zij is pas 18 maar ik kan het best begrijpen. Al zeg ik niet dat het goed is. Ik zie ook vaak vrouwen die foto’s eerst bewerken voor ze gaan posten. Jammer dat wij als vrouw zoveel druk voelen om er perfect uit te zien op de social media. Ik bewerk mijn lichaam en mijn gezicht niet. Al probeer ik wel de mooiste foto van mijzelf te posten. Wie wil er nou lelijk op de foto verschijnen? Dat kan ik ook weer niet voorstellen.

 9. Linda schreef:

  Ik volg ook geen 1 model die alleen foto’s plaatst om te laten zien hoe mooi ze is.
  Ik volg bijv. wel Doutzen Kroes. Erg leuk om te volgen: super mooie vrouw, maar wel echt zichzelf. Post natuurlijk ook foto’s van zichzelf in campagnes (logisch) maar ook gewoon van haar normale leven. Ik vind dat echt een super goed voorbeeld van hoe het ook kan bij een bekend persoon! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.