Hoera, je baby is geboren! Maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen?

regelen

Toen ik zwanger was van Nomi, probeerde ik uit te zoeken wat ik allemaal moest regelen wanneer ze geboren was. En ik zag door de bomen het bos niet meer… Wat nou als we iets vergeten? Hebben we echt overal wel een gedacht? Vandaag heb ik voor jullie een checklist met een aantal dingen die je moet regelen als je baby geboren is.

1. Geboorte aangifte

Dit is waarschijnlijk niet iets wat je vergeet. Binnen 3 dagen na de geboorte van je kind moet je kindje aangegeven worden. Dit moet in de gemeente waar je baby is geboren. Als je in een ziekenhuis buiten je woonplaats bevalt, moet je baby daar dus aangegeven worden. Soms kan dit ook in het ziekenhuis, dat scheelt je weer wat tijd.

2. Geboortekaartjes

Dit is natuurlijk niet verplicht, maar bijna iedereen verstuurt ze. Het is handig om tijdens je zwangerschap alvast een kaartje uit te kiezen, dan hoef je na de geboorte alleen nog maar een paar dingen aan te passen. Zelf heb ik tijdens mijn zwangerschap ook alvast de enveloppen geschreven en daar was ik in mijn kraamweek erg blij mee!

3. Kinderbijslag aanvragen

De gemeente geeft de geboorte van je kind door aan de Sociale Verzekeringsbank. Binnen 4 weken na de aangifte ontvang je een bericht van de SVB. Daarin staat dat je via ‘Mijn SVB’ kinderbijslag aan kunt vragen. Bij je tweede kind hoef je dit niet te doen, dan gaat het automatisch.

4. Zorgverzekering aanpassen

Als het goed is heb je je zwangerschap al doorgegeven bij je zorgverzekering. Bij veel verzekeringen krijg je dan tijdens je zwangerschap een kraampakket. Zo gauw je kind een burgerservicenummer heeft kun je je kind bijschrijven bij je zorgverzekering. Zorg dat je dit doet voordat je kindje 4 maanden is, want vanaf die leeftijd is het verplicht. Doe je dit niet, dan kunnen medische kosten voor je eigen rekening komen. En dat kan een duur grapje worden!

Kinderen zijn tot hun 18e gratis verzekerd. Je verzekerd ze dan via je eigen verzekering (of die van je partner). Daarom kan het handig zijn om je zorgverzekering aan te passen, zodat je kind ook wat uitgebreider verzekerd is. Mocht je kind dan bijvoorbeeld fysiotherapie nodig hebben, dan hoef je dat niet zelf te betalen.

5. Andere verzekeringen

Vergeet ook je andere verzekeringen niet. Je aansprakelijkheidsverzekering, je reisverzekering, je inboedelverzekering. En je wil er waarschijnlijk liever niet aan denken, maar denk toch ook eens aan een uitvaartverzekering.

6. Kinderopvang en kinderopvangtoeslag aanvragen

Gaat je kind naar het kinderdagverblijf of gastouder? Regel dat dan op tijd, eigenlijk kun je dit het beste al tijdens je zwangerschap regelen. Na de geboorte kun je bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen.

7. Identiteitsbewijs

Mocht je van plan zijn om met je baby naar het buitenland te gaan, dan is het belangrijk dat hij of zij een identiteitsbewijs heeft. Stel dat je in het buitenland medische zorg nodig hebt, dan heeft je kind een eigen identiteitsbewijs nodig.

8. Ouderschapsverlof

Na je zwangerschapsverlof kun je ervoor kozen om ouderschapsverlof op te nemen. Dit verlof is onbetaald, maar sommige werkgevers betalen je salaris gedeeltelijk door. Je kunt ouderschapsverlof opnemen voor een kind tot zijn of haar achtste verjaardag. Dit is trouwens niet alleen voor moeders, ook vaders kunnen ouderschapsverlof opnemen.

6 gedachten over “Hoera, je baby is geboren! Maar wat moet je eigenlijk allemaal regelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.