Toen ik zwanger was van Nomi, probeerde ik uit te zoeken wat ik allemaal moest regelen wanneer ze geboren was. En ik zag door de bomen het bos niet meer… Wat nou als we iets vergeten? Hebben we echt overal wel een gedacht? Vandaag heb ik voor jullie een checklist met een aantal dingen die je moet regelen als je baby geboren is.
1. Geboorte aangifte
Dit is waarschijnlijk niet iets wat je vergeet. Binnen 3 dagen na de geboorte van je kind moet je kindje aangegeven worden. Dit moet in de gemeente waar je baby is geboren. Als je in een ziekenhuis buiten je woonplaats bevalt, moet je baby daar dus aangegeven worden. Soms kan dit ook in het ziekenhuis, dat scheelt je weer wat tijd.
2. Geboortekaartjes
Dit is natuurlijk niet verplicht, maar bijna iedereen verstuurt ze. Het is handig om tijdens je zwangerschap alvast een kaartje uit te kiezen, dan hoef je na de geboorte alleen nog maar een paar dingen aan te passen. Zelf heb ik tijdens mijn zwangerschap ook alvast de enveloppen geschreven en daar was ik in mijn kraamweek erg blij mee!
3. Kinderbijslag aanvragen
De gemeente geeft de geboorte van je kind door aan de Sociale Verzekeringsbank. Binnen 4 weken na de aangifte ontvang je een bericht van de SVB. Daarin staat dat je via ‘Mijn SVB’ kinderbijslag aan kunt vragen. Bij je tweede kind hoef je dit niet te doen, dan gaat het automatisch.
4. Zorgverzekering aanpassen
Als het goed is heb je je zwangerschap al doorgegeven bij je zorgverzekering. Bij veel verzekeringen krijg je dan tijdens je zwangerschap een kraampakket. Zo gauw je kind een burgerservicenummer heeft kun je je kind bijschrijven bij je zorgverzekering. Zorg dat je dit doet voordat je kindje 4 maanden is, want vanaf die leeftijd is het verplicht. Doe je dit niet, dan kunnen medische kosten voor je eigen rekening komen. En dat kan een duur grapje worden!
Kinderen zijn tot hun 18e gratis verzekerd. Je verzekerd ze dan via je eigen verzekering (of die van je partner). Daarom kan het handig zijn om je zorgverzekering aan te passen, zodat je kind ook wat uitgebreider verzekerd is. Mocht je kind dan bijvoorbeeld fysiotherapie nodig hebben, dan hoef je dat niet zelf te betalen.
5. Andere verzekeringen
Vergeet ook je andere verzekeringen niet. Je aansprakelijkheidsverzekering, je reisverzekering, je inboedelverzekering. En je wil er waarschijnlijk liever niet aan denken, maar denk toch ook eens aan een uitvaartverzekering.
6. Kinderopvang en kinderopvangtoeslag aanvragen
Gaat je kind naar het kinderdagverblijf of gastouder? Regel dat dan op tijd, eigenlijk kun je dit het beste al tijdens je zwangerschap regelen. Na de geboorte kun je bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen.
7. Identiteitsbewijs
Mocht je van plan zijn om met je baby naar het buitenland te gaan, dan is het belangrijk dat hij of zij een identiteitsbewijs heeft. Stel dat je in het buitenland medische zorg nodig hebt, dan heeft je kind een eigen identiteitsbewijs nodig.
8. Ouderschapsverlof
Na je zwangerschapsverlof kun je ervoor kozen om ouderschapsverlof op te nemen. Dit verlof is onbetaald, maar sommige werkgevers betalen je salaris gedeeltelijk door. Je kunt ouderschapsverlof opnemen voor een kind tot zijn of haar achtste verjaardag. Dit is trouwens niet alleen voor moeders, ook vaders kunnen ouderschapsverlof opnemen.
Handig lijstje zeg! Dat zijn er nog best veel. Ik kan me eigenlijk niet eens herinneren wat wij destijds allemaal moesten doen.
Wat een handig lijstje! Volgens mij heb ik niet eens alles gedaan ook nog haha
leuk om te lezen! Helaas is het voor mezelf niet meer bruikbaar 🙂
Ga je ook zingen voor je baby? Is heel goed hoor! Kijk hier waarom: https://yoo.rs/64566bd83a68ff614e46b7db936c4142/blog/band-tussen-moeder-en-baby-wordt-versterkt-door-zingen-1521748742.html?Ysid=88861
Zo’n lijstje had ik van tevoren ook wel willen zien! Super handig voor alle nieuwe papa’s en mama’s!
Ja je moet een boel regelen, gelukkig hadden wij dit wel aardig op tijd gedaan
Wat een lijst zeg, fijn dat je het even opsomt!