Nomi’s eerste mobiele telefoon

eerste telefoon

Ja jongens, ik heb er aan toegegeven; Nomi heeft haar eigen telefoon. Of nou ja, ze heeft mijn oude telefoon gekregen, en daar is ze heel erg blij mee. Al maandenlang zeurde ze erover. Veel klasgenootjes hebben een eigen telefoon, en tja, dan wil zij dat natuurlijk ook. Uiteindelijk heb ik gezegd dat ze mijn oude telefoon mag gebruiken, maar we hebben er wel duidelijke afspraken over gemaakt.

Nu al een eigen telefoon?

Voor mijn gevoel is ze wel heel jong voor een eigen telefoon, ze is namelijk net 7 jaar. Maar tijden veranderen, en kinderen krijgen steeds eerder een eigen telefoon. Omdat ze zo jong is, mag ze absoluut niet zelf beslissen wat ze ermee doet en wanneer ze hem gebruikt.

Afspraken

Daarom hebben we daar een aantal afspraken over gemaakt. Met de meeste dingen was ze het wel eens, maar er waren ook regels waar ze nogal van baalde

1. Geen simkaart

Ik vind het niet nodig dat Nomi kan bellen met haar telefoon, dus er zit geen simkaart in. Ze zal hem toch bijna alleen thuis gebruiken (of misschien een keertje bij familie), dus aan een wifi verbinding heeft ze meer dan genoeg.

2. Ze mag niet zomaar iets downloaden

‘Maar mag er dan ook Tiktok op?’, vroeg ze me al snel. Dat gaat dus absoluut niet gebeuren. Ik weet dat er best veel kinderen van haar leeftijd wel Tiktok op hun telefoons hebben, maar ik vind Nomi echt veel te jong. Er zijn zoveel verschillende dingen te zien op Tiktok en sommige dingen zijn echt niet geschikt voor kinderen. Andere apps mag ze ook niet zelf downloaden. Als ze graag een nieuwe app wil, overlegt ze dat met ons en dan kijken we of dat geschikt is voor haar.

3. Leerzame spelletjes

Iets wat ze wel eens op mijn telefoon deed, was oefenen met de tafels. Dat kan ze nu op haar eigen telefoon doen. Ik heb er nog een paar rekenspelletjes opgezet, wat spelletjes over topografie en andere leerzame dingen. Verder wilde ze graag een spelletje op haar telefoon die ik ook regelmatig speel, en die heeft ze nu ook. Want het hoeft natuurlijk ook weer niet alleen maar leerzaam te zijn.

4. De telefoon blijft ’s avonds beneden

Het liefst wil Nomi de telefoon ’s avonds mee naar bed nemen, maar dat gaat echt niet gebeuren. Overdag mag ze de telefoon wel een keer mee naar boven nemen, maar ik wil niet hebben dat ze tot ’s avonds laat spelletjes speelt op haar telefoon.

5. Niet te vaak op de telefoon

Het is natuurlijk erg verleidelijk om urenlang spelletjes te doen op haar telefoon, maar dat is niet de bedoeling. Dus als ik tegen haar zeg dat ze de telefoon weg moet leggen, doet ze dat zonder te zeuren. En tot nu toe gaat dat prima!

Goed met de teleoon omgaan

Ze heeft de telefoon nog maar net, en tot nu toe gaat het goed. Nomi wil graag een nieuw smartphone hoesje om de telefoon, en daar kunnen we wel een keertje naar gaan kijken. Verder vroeg ze of ze een oplader op haar kamer mocht hebben, in de hoop dat ik was vergeten dat ze haar telefoon ’s avonds niet mee naar bed mag nemen. Van vriendjes en vriendinnetjes hoort ze ook van alles over accessoires voor haar telefoon, en als het aan haar ligt, bestellen we vandaag nog AirPods Pro inclusief een AirPods Pro hoesje. Helaas voor haar gaat dat allemaal nog niet gebeuren!

Hoe oud was jouw kind toen hij of zij een telefoon kreeg?

Een gedachte over “Nomi’s eerste mobiele telefoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.