Schermtijd voor mijn kleuter, peuter en baby

schermtijd

Onze kinderen groeien op met schermen. Ze weten niet beter dan dat er overal in huis schermen zijn en ze kunnen zich ook niet voorstellen dat het er vroeger nog niet was. En hoewel ik vind dat het gewoon bij deze tijd hoort, wil ik ook niet dat ze té veel in schermen zitten te kijken. Daarom hebben wij er afspraken over en vandaag deel ik die met jullie.

Schermtijd

Vooral Lenn is gek op televisie kijken en als het aan hem ligt, staat de hele dag de televisie aan. Momenteel kan hij uren kijken naar ‘Casper en Emma‘, maar ik wil niet dat de televisie de hele dag aanstaat.

Wanneer staat de televisie aan?

Als de kinderen ’s ochtends beneden komen, mogen ze best even televisie kijken. Zelf vond ik het vroeger ook altijd leuk om voor school even televisie te kijken. Ze kijken er trouwens niet altijd naar, soms zijn ze ook gewoon lekker aan het spelen. Vervolgens brengen we Nomi naar school en op maandag en donderdag gaat Lenn naar de peuterspeelzaal.

Als Lenn niet naar de peuterspeelzaal gaat, wil hij ’s ochtends graag televisie kijken. Dat mag, maar niet de hele ochtend. Vaak stel ik na een tijdje voor om even te gaan tekenen of knutselen en meestal wil hij dat wel. Even iets anders dan de hele tijd in het scherm kijken.

Als Nomi ’s middags uit school komt, gaat de televisie ook vaak aan. Zij is dan meestal wel toe aan een rustmomentje en ze zit dan lekker op de bank televisie te kijken. Nomi is daar vaak na een tijdje wel weer klaar mee en dan gaat ze iets anders doen. Lenn soms ook, maar lang niet altijd. Maar na een tijdje gaat de televisie dan toch echt uit.

Aan het einde van de middag staat de televisie soms nog even aan, maar vaak ook niet. Het ligt eraan wat de kinderen aan het doen zijn. Als Nomi met een klasgenootje heeft gespeeld en dus nog geen rustmomentje heeft gehad, kijkt ze dan vaak even televisie.

Vervolgens gaan we eten en daarna blijft de televisie uit. Er mag dan nog gespeeld worden, maar ze kijken ’s avonds geen televisie meer. Op dat moment is Bart ook thuis en spelen Nomi en Lenn vaak met hem, en dan vind ik het niet nodig om de televisie aan te zetten.

Andere schermen

Tablets

Een paar maanden geleden kwam Nomi erachter dat we een tablet in huis hebben. Die hebben we al jaren, maar zij wist dat niet. We gebruiken hem zelf ook bijna nooit, maar toen Nomi hem zag, wilde ze er meteen een spelletje op doen. We hebben een paar spelletjes gedownload en die heeft ze een paar keer gespeeld, maar de laatste tijd vraagt ze er bijna nooit meer om. Als ze bij mijn schoonouders is, gaat dat trouwens heel anders. Daar speelt ze regelmatig spelletjes op de tablet.

Telefoons

Wij hebben in huis de regel dat Nomi en Lenn niet met onze telefoons spelen. Er staan geen spelletjes voor ze op en ik vind ook niet dat ze al met een mobiele telefoon te hoeven spelen. Nomi denkt er trouwens anders over, als het aan haar ligt, krijgt ze de nieuwste iPhone voor haar vijfde verjaardag. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Zo nu en dan mogen ze wel foto’s kijken op mijn telefoon, maar daar houdt het dan ook wel mee op.

Laptops

Lenn kijkt totaal nog niet om naar laptops, maar Nomi sinds ze op de basisschool zit wel. Daar krijgt ze computerles, waardoor ze nu een beetje weet hoe ze met een laptop om moet gaan. Zo nu en dan doet ze een spelletje op één van onze laptops, maar alleen spelletjes die echt geschikt zijn voor kleuters. Haar favoriete spelletje is ‘Aap aankleden‘, en dat mag ze wel eens op mijn laptop doen.

Schermtijd voor een baby?

Nomi keek als baby nooit televisie. Doordat ik zelf overdag niet vaak televisie kijk, zag ze hem ook nauwelijks aanstaan. Pas toen ze wat groter was, zette ik de televisie wel eens voor haar aan.

Bij Lenn en Elena is dat natuurlijk heel anders. Zij zien vanaf dat ze heel klein zijn al regelmatig een televisie die aanstaat, omdat die voor Nomi (en Lenn) aanstond. Daardoor kijken ze op veel jongere leeftijd al televisie, want ze kijken al snel mee. Lenn vond de televisie al leuk toen hij nog geen halfjaar oud was en dat is nooit veranderd. Elena kijkt wel eens mee, maar zij heeft er wat minder interesse in.

Ik neem eigenlijk geen maatregelen om de kinderen als baby minder televisie te laten kijken. In deze tijd zien ze toch regelmatig (televisie)schermen. En ik zie dat ook niet als iets slechts, zo lang het maar niet te veel wordt.

Dit is dus hoe wij ermee omgaan. Als ik heel eerlijk ben, zou de televisie eigenlijk wel iets vaker uit mogen. Maar ik ben er soms een beetje laks in, want ze vinden het zo leuk om televisie te kijken. En stiekem vind ik het ook wel fijn dat ze soms even lekker rustig op de bank zitten!

Hoe ga jij om met schermtijd?

6 gedachten over “Schermtijd voor mijn kleuter, peuter en baby

 1. Saskia schreef:

  Noa heeft de tv nu met zijn 2 maanden ook al ontdekt. Als wij hem ’s avonds aan hebben staan vind hij het prachtig alle bewegingen op het scherm te volgen. Wel na een bepaalde tijd zet ik het uit of maak ik dat hij niet meer kan kijken. Dit om de prikkels voordat hij gaat slapen niet teveel heeft van de tv. Het is inderdaad een beetje de generatie van nu en je houdt het toch niet tegen, zolang je er maar bewust mee omgaat.

 2. Carmen schreef:

  Dat deze generatie opgroeit met schermen, is volgens mij geen aansporing om ze er dan maar van jongs af aan veel mee in aanraking te laten komen. Zeker de hele kleintjes begrijpen niet eens wat ze zien, dus er wordt ook weinig gestimuleerd behalve passief prikkels ontvangen. Mijn zoons (2 en 4 jaar) kijken maximaal 20 minuten tv per dag. Ze zijn het ook niet anders gewend en vragen er ook niet uit zichzelf om. Natuurlijk zou het voor mij soms lekker makkelijk zijn om ze er vaker voor te zetten (ze vinden het namelijk wel leuk en zitten dan even stil zodat ik rust heb), maar ik voel me daar niet prettig bij. Het is aan elke ouder om daar zelf keuzes in te maken. 🙂

  • Malou schreef:

   Dat is ook niet wat ik zeg 😉 Maar ik ga niet tegen mijn peuter en kleuter zeggen dat ze geen televisie meer mogen kijken, omdat hun zusje dan ook een televisie aan ziet staan.

   Super dat je doet waar jij je goed bij voelt, ik denk dat het in de opvoeding altijd goed is om je eigen gevoel te volgen.

 3. Carmen schreef:

  Nee dat deed ik ook niet, toen de jongste baby was keek hij gewoon mee met z’n broer (die toen twee was). Ik geloof ook niet dat tv kijken echt slecht is, maar het positieve effect ervan (voor kinderen onder de zeven) is ook nooit bewezen. Ik denk dus dat het niet zoveel kwaad kan, mits ze niet uren op een dag kijken. Dat lijkt me vooral zonde van alle andere dingen die ze in die tijd hadden kunnen doen/leren. Maar ook dat is aan de ouders zelf om te beslissen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.