Televisie kijken: vroeger versus nu

Weet je nog dat je vroeger de tv gids erbij pakte om te kijken wat er op de televisie kwam? En als er niks leuks op kwam, tja, dan keek je maar niks. Een heel verschil met nu! Tegenwoordig kijk ik bijna alleen nog maar televisie online, dus er is altijd wel iets om te kijken.

Televisie kijken: vroeger

‘Waar is de tv gids gebleven?’ Want tja, als je die niet had, had je geen idee wat er op tv kwam. Ik weet nog dat ik meteen in de tv gids keek als hij binnenkwam, om te kijken of er nog leuke dingen op zouden komen. ‘Oh yes, die film wil ik zien!’ of ‘Jaa, Idols begint bijna weer!’. Veel mensen keken toen nog naar dezelfde dingen, want je had veel minder opties dan nu. En de volgende dag bespraken we dan op het schoolplein wat we hadden gekeken en wat we ervan vonden.

Televisie kijken: nu

De afgelopen jaren ben ik steeds minder vaak gaan kijken wat er op televisie is. Ik kies steeds vaker voor tv kijken via internet. Het is zelfs zo dat ik vaak niet eens meer weet wat er op televisie komt. De programma’s waar ik nog wel eens naar kijk, zijn Ik Hou Van Holland en Expeditie Robinson. En dat laatste waren we laatst zelfs helemaal vergeten! Om 20.30 bedacht ik me opeens dat het op televisie was, maar toen hadden we dus al bijna de helft gemist. Dat besloten we toen maar terug te kijken via NLZIET.

NLZIET

Met NLZIET kun je online televisie kijken op je mobiel, tablet, smart tv of laptop. Je kunt 24/7 live kijken naar de 34 zenders van NPO, RTL en SBS en daarnaast kun je series en programma’s tot een jaar terugkijken en je kunt zelfs een aantal programma’s vooruit kijken! Dit kost € 7,95 per maand en je kunt het voor € 0,01 een maand uitproberen.

Wij probeerden het uit en ik kijk nu regelmatig televsie via NLZIET. Hierdoor hoefden we Expeditie Robinson dus niet te missen en momenteel ben ik Chateau Meiland aan het kijken. Voor de kinderen is het ook erg leuk, want er staan hartstikke veel kinderprogramma’s op. Laatst hebben Nomi en Lenn lekker Sesamstraat zitten kijken!

Bingewatchen

Eén van de grootste voordelen van online televisie kijken, is wat mij betreft het bingewatchen. Met veel series hoef je niet telkens een week te wachten totdat je de nieuwe aflevering kunt kijken, je kunt gewoon lekker verder kijken. Wij bingewatchen regelmatig series, laatst hebben we bijvoorbeeld het laatste seizoen van Vis a Vis in een paar dagen uitgekeken. Die serie is wat mij betreft trouwens echt een aanrader, en wat is het jammer dat het nu afgelopen is!

Hoe ik als kind televisie keek

Wij hadden vroeger natuurlijk niet zo heel veel keuze qua televisie kijken. Zelf keek ik ’s avonds Sesamstraat, op zaterdagochtend keken we naar Telekids, ik was groot fan van de serie Madelief… En als je niet thuis was op het moment dat het op tv kwam, had je pech. Tenzij je het had opgenomen natuurlijk. Maar over het algemeen keek je programma’s gewoon op het moment dat het werd uitgezonden.

Hoe Nomi en Lenn televisie kijken

Nomi en Lenn kennen dat helemaal niet. Vooral Lenn denkt wel eens dat je ieder programma op elk moment kunt kijken. En als ik zeg dat het er nu niet op is, kijkt hij me verbaasd aan. ‘Maar ik wil dat nú zien!’, is zijn reactie dan.

Net als Bart en ik, kijken Nomi en Lenn ook veel televisie online. Lenn is momenteel helemaal fan van Casper en Emma en Nomi heeft laatst Frozen voor de 9280ste keer gezien. Ik laat ze vaak zelf uitkiezen wat ze willen kijken, de ene keer Lenn, en de andere keer Nomi. Nomi kiest vaak wel geschikte dingen uit, terwijl ik Lenn nog wel eens een beetje moet sturen. Hij kiest namelijk regelmatig dingen uit die veel te eng zijn voor een driejarige, dus dan kiezen we samen even iets anders. En dan vinden we eigenlijk altijd wel iets leuks!

Zij groeien dus op met een hele andere manier van televisie kijken dan wij. Wat ik trouwens helemaal niet erg vind, want ze kunnen nu op ieder moment kijken wat ze willen. Natuurlijk staat niet de hele dag de televisie aan, maar we hoeven bijvoorbeeld nooit thuis te blijven omdat ze een bepaald programma op televisie komt. Want als we er niet zijn, kijken we het gewoon terug!

Kijk jij vaak online televisie?

7 gedachten over “Televisie kijken: vroeger versus nu

  1. Leslie schreef:

    Ik kijk tegenwoordig vooral op netflix, of in de tv-theek van mijn provider. En wat op TV wordt uitgezonden en wat ik niet op de andere plaatsen kan vinden neem ik op of kijk ik terug wanneer het mij uitkomt. Ja, het is inderdaad allemaal makkelijker geworden, maar soms stel ik mezelf de vraag of het niet té gemakkelijk is. Ik zal oud worden zekers? 😉

  2. Nicole Orriëns schreef:

    Ja, eigenlijk alleen maaar zelfs sinds mijn man in een vlaag van optimisme al onze Digitenne opzegde omdat we glasvezel zouden krijgen. Dat hebben we nog steeds niet dus kijken we al een jaar lang tv via internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.