TIPS VOOR BEGINNENDE BLOGGERS

Ik krijg regelmatig berichtjes van meiden die net zijn begonnen met bloggen, met verschillende vragen. Vaak gaat het om links ruilen, maar ik krijg bijvoorbeeld ook wel eens de vraag of ik tips kan geven hoe ze meer bezoekers of volgers krijgen. Daarom besloot ik een artikeltje te schrijven met tips voor meiden (of jongens natuurlijk) die net zijn begonnen met bloggen.

Ten eerste, ik ben geen pro ofzo. Ik blog nu twee jaar, dus ik heb wel wat ervaring, maar er zijn echt heel veel mensen die meer van bloggen weten dan ik. Toch vind ik het leuk om jullie wat tips te geven.
Ga (en blijf) bloggen omdat je het leuk vindt
Bloggen moet je doen omdat je het leuk vindt, en niet alleen om een grote blog te krijgen, geld te verdienen of gratis producten te krijgen. Het moet ook geen verplichting worden, het is voor mij nog steeds gewoon een hobby. 
Bloglovin’
Ik denk dat dit de belangrijkste tip is voor beginnende bloggers; maak een Bloglovin’ account aan. Hierdoor kunnen mensen je volgen en zo blijven ze op de hoogte van je nieuwe artikelen. 
Let op je spelling
Iedereen maakt fouten en dat maakt ook niet uit. Maar als artikelen vol staan met dt-fouten, ‘me’ in plaats van ‘mijn’, ‘jou’ in plaats van ‘jouw’ en dat soort dingen, wordt het irritant. Ben je zelf niet zo goed in spelling? Laat je artikelen dan door iemand anders controleren, zo leer je er zelf ook van. 
Bezoek andere blogs (en laat een reactie achter)
Zo zien anderen dat jij ook een blog hebt, en waarschijnlijk krijg je hierdoor meer bezoekers. Lees de artikelen van anderen wel en laat geen reactie achter met maar een woord, je zou het ook niet leuk vinden als anderen dat bij jou doen. 
Schrijf regelmatig een nieuw artikel
Zelf probeer ik twee artikelen per dag online te zetten, maar ik snap heel goed dat dat niet voor iedereen haalbaar is. Als je fulltime op school zit en daarna nog werkt, heb je niet veel tijd over. Een artikel per dag is ook prima, en daardoor komen mensen regelmatig terug op je blog. 
Social media
Maak een Twitteraccount aan, maak een Facebookpagina die mensen kunnen liken, maak een Instagramaccount, et cetera. Persoonlijk vind ik het heel leuk om andere bloggers op Twitter te volgen. 
Schrijf zo nu en dan persoonlijke artikelen
Bezoekers vinden het leuk om te weten wie jij bent. Zelf merk ik dat persoonlijke artikelen vaak veel gelezen worden en ik krijg er ook best veel reacties op. Je hoeft echt niet je hele levensverhaal te vertellen, maar zo nu en dan een dagboekje, persoonlijke update of tag vind ik altijd heel leuk om te lezen.
Probeer zelf goede foto’s te maken
Dit is voor mij ook een leerpunt hoor, ik haal regelmatig foto’s van internet. Dit probeer ik minder te doen, maar bij bepaalde artikelen kan het niet anders. ‘Inspiratie’ artikelen bijvoorbeeld, dat kan eigenlijk niet met eigen foto’s, maar ik vind het heel leuk om ze te maken. Daarom blijf ik het doen, maar bij andere artikelen probeer ik zo vaak mogelijk zelf foto’s te maken. Toen ik net blogde, haalde ik bijna alle foto’s van internet, nu steeds minder. Het maken van goede foto’s is best moeilijk en ik snap dat niet iedereen geld (over) heeft voor een goede camera. Maar met een simpele camera kun je ook veel, zorg bijvoorbeeld voor goed (dag)licht, een goede compositie, et cetera. 
Vraag niet meteen om gratis producten
Webshops zien je aankopen, een meisje die net een paar weken blogt en meteen vraagt om gratis producten. Samenwerkingen kunnen ontzettend leuk zijn, maar de eerst tijd gebeurt dit niet of nauwelijks. Als je blog wat groter is, vinden bedrijven jou wel, of kun je zelf eens een mailtje sturen naar een bedrijf.
Vertel mensen in je omgeving over je blog
Ik krijg ontzettend veel positieve reacties van mensen uit mijn omgeving, best veel mensen lezen zo nu en dan mijn blog. Dat had ik van tevoren echt niet verwacht en soms ben ik echt verbaasd wie mijn blog allemaal leest. Je kunt ook zo nu en dan een artikel op je Facebookpagina zetten, zodat je Facebookvrienden zien dat je blogt. 
Organiseer een winactie
Winacties doen het altijd erg goed, en vaak zorgt het voor meer bezoekers en volgers. Je hoeft echt niet iets heel duurs weg te geven, een make-up artikel doet het vaak erg goed. 
Probeer op perslijsten te komen
En dus niet om gratis producten te krijgen, maar om op de hoogte komen van nieuwe collecties, producten et cetera. Wacht hier wel even mee, maar als je een tijdje blogt, zijn er vast wel bedrijven die je op de perslijst willen zetten. Stuur een mailtje met daarin wat informatie over je blog en vraag of het mogelijk is om op de perslijst te komen. Als je een mail krijgt met informatie over bijvoorbeeld een nieuwe collectie, kun je daar een artikel over schrijven. 
Wees origineel
Dat is natuurlijk moeilijk, omdat er ontzettend veel blogs zijn. Als je al veel artikelen voorbij hebt zien komen over bijvoorbeeld een nieuwe collectie, schrijf er dan niet over. Mensen vinden het niet leuk om vaak hetzelfde te lezen. Probeer iets anders te bedenken en schrijf daar een artikel over.
Verwacht niet teveel
Ook als je deze tips opvolgt, moet je niet meteen verwachten dat je binnen no-time honderden volgers krijgt. Een blog groeit in het begin niet zo hard, maar het is zonde om te stoppen omdat de bezoekersaantallen tegenvallen. 

25 gedachten over “TIPS VOOR BEGINNENDE BLOGGERS

 1. Kirsty schreef:

  Leuke tips! Ik heb elke dag een nieuw artikel op mijn site staan en ik denk dat dat voor nu goed is. In de toekomst zou ik graag twee artikels per dag online zetten, maar ik heb er door school nu simpelweg geen tijd voor.

 2. Tessa schreef:

  Super tips, ik ben zo slecht in spelling, dat weet ik ook van mezelf maar door te oefen leer ik veel πŸ™‚ Iemand die het controleert is ook wel handig πŸ™‚
  Liefs,

 3. Niesca schreef:

  Handige leuke tips! ik ben nog steeds een beginnerde blogger maar ik doe het nog steeds met veel liefde en plezier πŸ™‚ Maar toch vraag ik mezelf wel eens af doe ik het allemaal wel goed vinden mensen mij leuk genoeg

 4. Goldenstorm schreef:

  Vind dat "om gratis artikelen" vragen sowieso iets raars, want als je het daarvoor doet kan je net zo goed meteen stoppen. Het leuke aan bloggen en nieuwe blogs ontdekken is dat je meer mensen leert kennen en misschien ooit op een event wordt uitgenodigd! Omdat je schrijven leuk vind. Bedankt voor je tips!

 5. Floor Daasvand schreef:

  Vooral die laatste is een hele belangrijke! Ik merk namelijk dat veel beginners na een week of 2 weken al stoppen omdat het tegen valt en ze teveel ervan hadden verwacht. Het duurt namelijk als beginner even voor je er een beetje tussen komt πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.