Wat je niet wil horen na een keizersnee

keizersnee

Nomi is geboren met een geplande keizersnede, omdat ze in een stuit lag. De keizersnede is me op zich best meegevallen, maar de periode daarna niet echt. Het herstel duurt lang en je krijgt regelmatig dingen te horen die (op zijn zachts gezegd) niet zo leuk zijn. En daar besloot ik een overzichtje van te maken.

Dit wil je niet horen na een keizersnee

1. Lekker makkelijk zeg, zo’n keizersnee!
Klopt, de keizersnede zelf is inderdaad makkelijk, daar hoef je weinig voor te doen. De periode daarna (en vooral de eerste dagen) zijn niet bepaald makkelijk.

2. Het lijkt me heerlijk om de eerste dag alleen maar in bed te liggen.
Huh? Het leek me juist heerlijk om meteen zelf voor je kindje te kunnen zorgen, in plaats van vanuit je bed te kijken naar hoe anderen dat doen.

3. Wees maar blij dat je geen weeën hebt gehad.
Ik geloof echt wel dat dat heel veel pijn doet, maar toch ben ik er nog steeds benieuwd naar. Na een keizersnee heb je trouwens wel naweeën, dat wordt vaak vergeten.

4. Het is zeker wel fijn dat je niet vloeit?
Ik weet niet waarom mensen dat denken, maar ik verloor stolsels zo groot als mandarijnen (sorry, too much information). Dus als je deze vraag voor de zoveelste keer hoort, wordt het wel vervelend.

5. Wees maar blij, ik kon de eerste dagen na de bevalling nauwelijks zitten.
Zitten voelde inderdaad best fijn, want dan staat er weinig druk op de wond. Staan, lopen en liggen was een heel ander verhaal, ik voelde me minstens 80 jaar oud.

6. Een natuurlijke bevalling is heel bijzonder hoor!
Dat lijkt me ook, daarom vind ik het heel jammer dat ik dat niet heb meegemaakt. En dan kan het best vervelend zijn om iedere keer weer te horen hoe mooi een natuurlijke bevalling is. Hopelijk wordt baby nummer 2 wel op de natuurlijke manier geboren.

7. Ik snap niet dat je hebt gekozen voor een keizersnee.
Nomi lag in een onvolledige stuit, dus een stuitbevalling werd me afgeraden. En dat zag ik sowieso ook niet zo zitten trouwens.

8. Vind je het niet jammer dat je niet echt bevallen bent?
Na 14 maanden kan ik nog steeds heel slecht tegen deze opmerking. Sommige mensen vinden een keizersnee blijkbaar geen bevalling.

Wat vond jij niet leuk om te horen na je bevalling?

18 gedachten over “Wat je niet wil horen na een keizersnee

 1. Lilian schreef:

  Ik heb een keizersnede zelf nooit meegemaakt, maar überhaupt opmerkingen maken over een keizersnede en een bevalling vind ik niet kunnen. Je weet namelijk nooit hoe het aankomt, ook al bedoelt iemand het goed!
  Lilian onlangs geplaatst…Old VS. NewMy Profile

 2. PinkFairy schreef:

  Ben het zooooo met je eens! Over alle punten. Vond het zelf eerst ook jammer, had een spoed keizersnee en baby lag ook in stuit. Maar achteraf gezien heeft alles zijn voordelen. Al betrap ik mezelf soms ook op het feit dat ik het een operatie ga noemen en niet zo snel een bevalling… Stom hé… Komt denk ik ook mede door dat soort opmerkingen.
  PinkFairy onlangs geplaatst…New hair – back to darkMy Profile

 3. Elisabeth schreef:

  Echt zo raar dat mensen een keizersnede geen echte bevalling vinden. En hoe dom bem je als je denkt dat je niet vloeit na een keizersnede. Halloooooo. Niet alleen de wond van de placenta maar die van de keizersnede! Ik hoop met je mee dat nr 2 een vbac wordt 🙂
  Elisabeth onlangs geplaatst…Opeens een koortsstuip…My Profile

 4. Assie schreef:

  Als eerst nog van harte gefeliciteerd .

  12 jaar geleden heb ik ook ongeplande keizersnede gekregen doordat onze zoon ook in onvolkome stuitligging lag. Het zelf niet baren voelde als falen, als of ik het zelf niet had af gemaakt… Maar aan de andere kant was ik gelukkig dat m’n kind geen zuurstof gebrek heeft gehad wat een grote kans als je toch op natuurlijke manier wilt bevallen van onvolkome stuit. Het duurt echt wel 6 weken voor je weer de oude bent. Dat is met natuurlijke bevalling echt sneller (ik spreek uit ervaring nummer 2 is wel op natuurlijke manier te wereld gekomen)
  Laat je niet te veel lijden wat andere zeggen. Keizersnede is zware buikoperatie met alle naweeën zoals gewone bevalling. Ook vond ik dat binding met m’n eerste zoon langer duurde, denk zelf dat het komt dat ik hem niet meteen bij me heb gehad. Geniet van je lieve klein baby

 5. GWEN schreef:

  Na twee keizersnedes en de laatste met mega mega naweeën twee dagen vind ik een ks zelf ook echt een fijne makkelijke weg. En erna, nou dat nam ik voor lief. Ik ben hele blij met mij ks en was ook mega blij dat de tweede weer in stuit lag, maar ik weet dat ik ene uitzondering ben. Ik mis nergens her natuurlijke bevallen of dat willen ervaren nl.

 6. Lisette schreef:

  Inderdaad! Wat een domme lui. Goddank werd bij mij 14 jr geleden net op tijd ontdekt dat ik niet 1 maar 2 kindjes zou krijgen. Deze waren zo klein dat ze een normale bevalling nooit zouden overleven. Het ergste wat iemand tegen mij zei : ik wil NOOIT een keizersnee anders heb ik net zo’n afschuwelijk litteken als jij??!!!!! Nu heb ik 2 geweldige kinderen, wat is er mooier dan dat!

 7. anna schreef:

  Heb drie kinderen allen met een keizersnee
  Drie keer je buik open heeft tot gevolg dat je geen kinderen meer mag soms na twee al.
  Herstel is anders behalve dat je bent bevallen en ja dat ben je toch echt ook na een keizersnee, heb je ook aan het herstel van een operatie 2e niveau omdat behalve de buitenkant binnen ook is gesneden.
  Bij mijn derde kind heb ik me volledig afgesloten voor de bekende opmerkingen en iedereen gelaten.
  Weeën ik heb ze gehad bij mijn eerste en derde kind vooral bij de eerste niet zo een beetje ook 12 uur lang tot de arts ingreep omdat het met mijn zoon niet goed ging. Dan wil je niet horen de volgende dag “kwam je er toch nog makkelijk vanaf”????? makkelijk had een bloedtransfusie nodig zoveel bloed had ik verloren.
  Het lijkt me geweldig hoor dat oerinstinct om je kind geboren te laten worden, maar als dat er echt niet in zit en, bij mij bleek dat ik een afwijking in het bekken heb, dan is dit de manier om een kind te baren net zo intens en net zo mooi en bijzonder als een natuurlijke bevalling.

 8. Maud schreef:

  Na 8uur weeën en 1.5 uur persen kwam mijn zoon niet. Ik had geen ruggenprik gehad en omdat ik pers weeën had kon ik me niet ontspannen waardoor ze deze niet gezet kregen. Ik ging dus onder narcose. Krijg je een aangekleed kind in je armen en mijn man en ik hebben hem beide niet geboren zien worden.
  Wat andere zeggen over die band met je kindje herken ik ook heel erg. Ook het gevoel van falen dat je het niet zelf kon doen.

  Toen mensen op bezoek kwamen kreeg ik te horen ach ja als je in Afrika had gewoond was je nu dood geweest. Daar heb je echt wat aan, aan zo’n opmerking.

  Inderdaad wat je schrijft dat mensen er zo makkelijk over doen. Handig toch een keizersnede. Mensen beseffen niet dat je een grote operatie hebt gehad waarbij al je buikspieren enzo doorgesneden worden.. ook dat moet herstellen mensen!

  Inderdaad 6 weken herstel maar ook dat je geen auto mag rijden. Zat gevangen in mijn eigen huis. Woonde op een bovenwoning met trappen en tillen mag ook niet de eerste 6 weken dus sjouw je kindje maar eens in de maxi cosi met je kinderwagen naar beneden. Keizersnede valt niet mee!! Hij wordt inmiddels bijna 2 en denk er nog vaak aan terug! Inderdaad mede door opmerkingen van andere!
  Gelukkig heb ik lieve vriendinnen die wel begrijpen dat het niet makkelijk is zo!

 9. Elise schreef:

  Een keizersnede is wel een buik operatie die vaak onderschat wordt hoor !! Ten 1e was mijn meisje 2 mnd te vroeg , ik had zowel voor als na de tijd nog weeën. De keuze voor een k.snede wordt vaak niet zelf gemaakt meestal moet het bij mij ook een voorliggende placenta .en ja een normale bevalling is natuurlijk het mooiste maar ja als het niet anders kan is het niet anders daarnaast was de mijne ook nog veelste vroeg bevalling onderbroken met als gevolg dat je er psychisch ook een tik van krijgt ook nog bij mijn eerste ! En met een keizer snee blijft je tegenwoordig ook niet zolang meer op bed liggen hoor kortom een keize snee is helemaal niet zo makkelijk

 10. Claudia schreef:

  Nooit een keizersnede gehad, 2 kindjes op de natuurlijke manier. Helaas ging het met de eerste bijna fout omdat de arts vond dat ik best gewoon kon bevallen. Hadden ze maar ingegrepen, dan had mijn oudste het niet zo moeilijk gehad tijdens de geboorte en hadden de gevolgen niet zo zwaar geweest…..

  Toch “makkelijk” dat de mogelijkheid bestaat, en dat moeders een gezond kindje kunnen krijgen dmv een keizersnede….al geloof ik meteen dat de herstelperiode zwaar en langer is dan bij vaginaal bevallen. De opmerkingen vind ik compleet flauwekul. Mijn kinderen zijn allebei binnen 4 uur geboren, en ook dan krijg je opmerkingen zoals: ” lekker hoor zo snel” , ze vergeten wel dat mijn kind het bijna niet gehaald had. Dus hoe dan ook…….opmerkingen kunnen mega kwetsend zijn!!!

 11. Giny koning schreef:

  Dank je voor dit overzicht. Ik heb helaas 3 keizersnedes gehad omdat na de eerste bleek dat ik een te smal en gedraaid bekken heb. Bij de eerste ben ik overigens wel natuurlijk begonnen maar na 8 uur weeën een spoed keizersnede geworden dus. De andere twee een geplande. Ik vind het heel jammer dat ik niet weet hoe het voelt om natuurlijk te bevallen. En ja ook genoeg vervelende opmerkingen gehad. Ik voelde me echt naar en geen echte vrouw. Het moest echt een plekje krijgen. Nu ben ik trots op mijn littekens die we mijn ‘nooduitgang’ noemen….

 12. Tania schreef:

  Hier 4x keizersnede gehad en het herstel na een keizersnede is idd niet te onderschatten.
  Gelukkig heb ik (denk ik) niet echt met vervelende opmerkingen te maken gehad, of ik luisterde er niet naar.
  Wat ik het vervelendst vond, was idd dat je niet gewoon uit je bed kan na ‘de bevalling’ om gewoon voor je kindje te zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.