Wat kun je met je kleuter doen tijdens de quarantaineweken? – 25 tips

quarantaineweken

Sinds gisteren zijn de scholen gesloten en de kans is groot dat je je kinderen de komende tijd zult moeten vermaken. Normaal gesproken gaan we tijdens vrije dagen regelmatig even ergens naartoe, maar nu doen we dat natuurlijk niet. Verder dan de achtertuin kom ik voorlopig niet met de kinderen en ik wil niet dat ze zich te veel gaan vervelen, want dan zijn ze niet te genieten. Zondagavond ben ik meteen begonnen met het maken van een lijstje, met daarop dingen die we de komende tijd kunnen gaan doen. En aangezien er vast ouders zijn die wel wat tips kunnen gebruiken, deel ik mijn lijstje vandaag met jullie!

1. Houd het schoolse ritme aan

Wij hebben besloten om de dagen er zo ongeveer hetzelfde uit te laten zien als wanneer Nomi naar school gaat. Dus; ’s ochtends gewoon op tijd aankleden, ontbijten, even televisie kijken en dan wat schoolse dingetjes gaan doen. Om half 10 eten we fruit, om 12.00 uur een boterham, we gaan regelmatig even de tuin in… Zo voorkom je verveling!

2. Regelmatig naar buiten

We hebben heel veel geluk met het weer, dus je kinderen kunnen lekker buiten spelen. We blijven wel in de tuin, want tja, quarantaine. Momenteel is Lenn ook nog verkouden, dus we vermijden sociaal contact. Maar ook in de tuin kunnen ze zich prima vermaken, en ik vind het helemaal niet erg dat het dan even lekker rustig is in huis!

3. Knutselen met brooddeeg

Dit is iets wat ik als kind altijd heel erg leuk vond, en Nomi en Lenn vinden het nu ook geweldig. Brooddeeg (of zoutdeeg) maak je met twee kopjes bloem, een kopje zout en een kopje water. Kinderen kunnen er heerlijk mee kleien en ze zijn er een hele tijd druk mee. Als het gebakken is, kunnen je kinderen het verven, en zo heb je meteen weer een nieuwe activiteit.

4. Gekleurd zout maken

Nog iets wat ik zelf als kind deed en Nomi en Lenn vinden het ook erg leuk; gekleurd zout maken. Hiervoor heb je een glazen potje, zout en stoepkrijt nodig. Met het stoepkrijt kleur je het zout in, je doet telkens een laagje zout in het potje en zo krijg je een heel mooi effect!

5. Veters leren strikken

Om het een beetje educatief te houden, kun je je kind nieuwe dingen leren. Veters strikken bijvoorbeeld. Zelf heb ik het Nomi een tijdje geleden al geleerd, toen het een heel weekend slecht weer was en we thuis zaten. Maar dit is er natuurlijk ook een mooi moment voor!

6. Leren klokkijken

Eén van mijn doelen voor de komende weken is om Nomi te leren klokkijken. We hebben laatst samen een klok gekocht en ze kan het al een klein beetje, maar ik denk dat we nog wel wat uurtjes kwijt zijn voordat ze het goed kan. Eventueel kun je eerst zelf een klok knutselen, en dan oefenen met klokkijken.

7. Engels leren (of een andere taal)

Op veel scholen krijgen kinderen vanaf groep 1 al Engels en daar kun je thuis natuurlijk ook wat mee doen. Wij hebben geoefend met de kleuren en bepaalde voorwerpen in het Engels. Nomi en Lenn bedenken dan zelf dingen waarvan ze het Engelse woord willen leren en dat vinden ze hartstikke leuk!

8. Spullen zoeken in een bepaalde kleur

Het thema bij Lenn op de peuterspeelzaal is kleuren en daar gaan we thuis gezellig mee verder. Ik noem een kleur, en hij moet iets zoeken in die kleur. Zo leert hij de kleuren wat beter en het is hartstikke leuk om te doen. Voor Nomi maak ik het iets moeilijker, door haar iets te laten zoeken waar twee verschillende kleuren inzitten.

9. Spullen zoeken met een bepaalde letter

Dit is voor Lenn nog erg lastig, maar voor Nomi is het goed te doen. Ik zeg bijvoorbeeld dat ze iets moet zoeken met de letter b, en zij pakt een boek. Zo zijn we op een speelse manier bezig met letters leren.

10. Vergeten speelgoed pakken

Wij hebben een groot deel van het speelgoed boven staan, soms op plekken waar Nomi en Lenn niet komen, zoals op zolder. Dit is een mooi moment om dat er weer eens bij te pakken, zodat ze kunnen spelen met speelgoed waar ze al lang niet meer mee gespeeld hebben.

11. Oefenboekjes

De kans is groot dat je wel een oefenboekje in huis hebt liggen. Zo niet, dan kun je zelf dingen uitprinten, bijvoorbeeld via Heutinkvoorthuis. Daarmee ben je lekker leerzaam bezig!

12. Samen uitgebreid lunchen

Een mooie manier om je kinderen te vermaken én ze te leren om zelf hun brood te smeren, is door lekker uitgebreid te lunchen. Dek de tafel en laat je kinderen zelf hun brood klaarmaken. Eventueel kun je van tevoren zelf broodjes bakken!

13. Rekenen met blokken

Kleuters kunnen al een beetje rekenen en dat kun je ook doen met blokken. Leg een paar blokken neer en vraag je kleuter hoeveel het er zijn. Vervolgens leg je er een paar bij of je haalt er een paar weg, en dan vraag je hetzelfde.

14. Voorzetsels leren

Voorzetsels of kastwoordjes zijn goed te begrijpen voor een kleuter. Pak een stoel en vraag je kind om erop/erachter/ernaast/eronder/et cetera te gaan staan, zitten of liggen. Hartstikke leuk!

15. Iets bakken

Bak koekjes, een cake, een taart… Net waar je zin in hebt! Probeer bijvoorbeeld deze bananencake eens!

16. Helpen in het huishouden

Kleuters kunnen best veel en daarom kunnen ze best helpen in het huishouden. Laat ze helpen met het ophangen van de was, het inpakken van de vaatwasser, stofzuigen, et cetera.

17. Sokken bij elkaar zoeken

Mijn kinderen vinden het altijd hartstikke leuk; ‘verdwaalde sokken bij elkaar zoeken. En ik vind het helemaal niet erg om dat uit handen te geven!

18. Schoenen poetsen

Toen ik een tijdje geleden hoorde dat Lenn op de peuterspeelzaal schoenen had gepoetst, dacht ik, dat kan thuis ook! Ik zet buiten een emmer met een sopje en een paar sponsen neer en ze vinden het hartstikke leuk om hun schoenen en laarzen weer mooi schoon te maken.

19. Een spelletje doen – of een nieuw spelletje leren

Samen een spelletje doen is erg gezellig. Er bestaan veel leuke spelletjes voor kleuters, bijvoorbeeld het spel Bunny Hop. Dit is ook een mooi moment om een nieuw spel te leren. Wistj je bijvoorbeeld dat je kinderen vanaf 5 jaar prima kunt leren schaken?

20. Apenkooi in de woonkamer

Ken je het nog van vroeger? Apenkooi! Dat kun je best in je woonkamer doen, door je meubels een beetje te verplaatsen en wat kussens op de grond te leggen. Je kinderen zullen het vast ontzettend leuk vinden!

21. Tekenen of knutselen

Kleuters hebben een grote fantasie en als je ze een papier en een paar stiften geeft, maken ze er vast iets moois van. Of pak er wat knutselspullen bij, dat vinden ze vast ook leuk!

22. Puzzelen

Puzzelen is leerzaam én leuk, en geschikt voor veel verschillende leeftijden.

23. Samen koken

Aan het einde van de middag kun je samen met ze beginnen met koken. Laat ze bijvoorbeeld groente snijden, dat wordt vast een succes! En ze leren er ook nog eens hartstikke veel van.

24. Televisie kijken

Natuurlijk wil je je kinderen niet de hele dag televisie laten kijken, maar soms kan het best even. Oh, en wist je dat vanaf vandaag Frozen 2 te zien is op Disney+?

25. Laat ze zelf iets bedenken

Waarschijnlijk hebben je kinderen zelf ook wel ideeën over wat ze willen doen, dus laat ze zelf iets bedenken. Je kunt ook vragen om iets op te noemen wat ze op school leuk vinden om te doen, en misschien kun je dat thuis wel doen!

Heb jij nog ideeën om te doen in deze weken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.