Welke financiële zaken moet je regelen voor je baby?

baby

Door Petra – Als je een baby krijgt, zijn er veel dingen die je moet regelen. Zo moet je niet alleen de juiste spullen aanschaffen voor je kindje, maar zijn er ook financiële zaken die je moet regelen. Ben jij in verwachting en wil je de komst van jouw baby zo goed mogelijk voorbereiden? Lees dan in dit artikel welke financiële zaken je moet regelen voor en na de geboorte van jouw kindje.

Verzekeringen
Als je een baby krijgt, moet je dit altijd zo snel mogelijk doorgeven aan de verzekeringsmaatschappijen waar je diverse verzekeringen hebt afgesloten. Het gaat hierbij om de zorgverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering, de rechtsbijstandverzekering, de reisverzekering, de levensverzekering, de uitvaartverzekering en de ongevallenverzekering. Geef je door dat je een kindje krijgt, dan laat de verzekeringsmaatschappij zelf weten of je nog iets moet regelen voor je baby.

Kinderbijslag en kindgebonden budget
Iedere ouder heeft recht op kinderbijslag. Enkele weken nadat je kindje geboren is en je aangifte hebt gedaan van de geboorte, krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Deze brief gebruik je om kinderbijslag aan te vragen, waar je zelf verantwoordelijk voor bent.

Tot een bepaald inkomen kun je van de overheid ook nog kindgebonden budget krijgen als extra tegemoetkoming voor jouw kindje. Hoeveel kindgebonden budget je krijgt, is afhankelijk van het aantal kinderen dat je hebt, de leeftijd van je kind of kinderen en het inkomen dat je samen met je partner verdient.

Kinderopvangtoeslag
Gaat je kind naar een geregistreerde kinderopvang, dan kom je ook nog in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Dit zal je niet meteen na de geboorte regelen omdat je het kindje dan nog een paar maanden thuis houdt, maar als je al snel weer gaat werken moet je dit wel regelen. Hoeveel toeslag je krijgt om de kinderopvang te betalen, is afhankelijk van je inkomen na aftrekposten en het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat.

Sparen voor je kindje
Tot slot kun je voor of na de geboorte ook een spaarrekening voor je kind openen, zodat je voor hem of haar kunt sparen. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar wel een aanrader als je later de hoge studiekosten van je kind wil betalen, wil bijdragen aan de aanschaf van een auto of een huis of gewoon geld achter de hand wil houden voor je kind.

4 gedachten over “Welke financiële zaken moet je regelen voor je baby?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.