De bevalling opwekken; feitjes en fabels

bevalling opwekken

Aan het einde van de zwangerschap kun je waarschijnlijk niet wachten tot je eindelijk je kindje zult zien. Vanaf 37 weken is je baby in principe klaar om geboren te worden en voor mij was dit dan ook een mooie mijlpaal. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog een week of vijf moet wachten.. Dan wil je de natuur graag een handje helpen en je hoort van alles over hoe je zelf de bevalling kunt opwekken. Maar wat werkt er nou echt?

De bevalling opwekken

Seks?

‘Bij de moeder van de buurvrouw van mijn vriendin begonnen de weeën meteen nadat ze seks had gehad’. Dat soort verhalen hoor je regelmatig. Seks kan de bevalling opwekken, doordat je baarmoeder samentrekt. Maar aan het einde van de zwangerschap trekt je baarmoeder regelmatig samen, dus de kans dat het echt weeën opwekt is klein. Sperma bevat een stofje dat ook weeënopwekkend is, maar dan heb je er minstens een liter van nodig…

Ananas?

Ook ananas bevat een stofje dat de weeën op kan wekken. Dit zit vooral in het hart van de ananas, maar je moet heel wat ananassen verslinden voordat dit effect heeft.

Tonic en bitter lemon?

Dit bevat hetzelfde stofje als de ananas, maar het is niet haalbaar om er zoveel van te drinken dat het echt werkt. Helaas!

Pittig eten?

Het lijkt me niet de fijnste manier, maar dit schijnt wel te kunnen werken. Als je erg pittig eet, zet je je darmen extra aan het werk en je baarmoeder kan deze bewegingen overnemen. Daardoor kun je weeën krijgen. Maar of je nou met darmkrampen wil bevallen is een tweede..

Wonderolie?

Ook dit stimuleert de darmen en daardoor je baarmoeder. De geleerden zijn er nog niet over uit of dit een veilige manier is, dus zelf zou ik het niet zo snel doen. Het zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je baby in het vruchtwater poept.

Beweging?

Bewegen is natuurlijk nooit verkeerd en als je hoogzwanger bent kan het weeën opwekken. Let wel op dat je niet té veel gaat doen, je moet natuurlijk wel naar je lichaam blijven luisteren.

Je tepels stimuleren?

Als je tepels gestimuleerd worden (bijvoorbeeld door ze te masseren of door voor de bevalling al te beginnen met kolven) komt er een hormoon vrij dat de weeën kan opwekken. Deze manier schijnt wel eens te werken en daarom wordt het geadviseerd om pas te gaan kolven als je 37 weken zwanger bent.

Heb jij geprobeerd om zelf de bevalling op te wekken? En had het effect?

7 gedachten over “De bevalling opwekken; feitjes en fabels

 1. Leonie van Mil schreef:

  Ik heb niks zelf geprobeerd, want ik geloof er niet zo in. Ik heb best veel pittig gegeten en er werden helaas geen weeën bij mij mee opgewekt. Iemand zei een keer tegen mij dat persen op de wc ook weeën kan opwekken. Ik heb het nooit uitgeprobeerd. Maar wie weet werkt dat. 😉
  Ik ben eigenlijk wel benieuwd of jij zelf iets hebt geprobeerd?

  • Malou schreef:

   Ik probeer een beetje te bewegen, maar dat lukt nauwelijks doordat de baby op een zenuw ligt. Verder had ik nog een beetje hoop dat ik niet over de 40 weken zou gaan doordat ik nog borstvoeding geef, maar aangezien ik morgen uitgerekend ben heb ik de hoop opgegeven haha.

 2. Nina schreef:

  O, dat pittige eten kan ik normaal gesproken wel hebben. Maar in de zwangerschap smaakte alles intenser, dus dat liet ik maar. Ik ben gaan lopen, zeker toen twee dames met dezelfde datum eerder bevielen dan ik. Het haalde niets uit, ik werd met 41+6 ingeleid. Succes nog even met de laatste loodjes.

 3. Merel schreef:

  Niet geprobeerd, maar beide keren begon de bevalling wel na een intiem onderonsje haha. Maar goed, denk dat het vooral heel belangrijk is dat je ontspannen bent en de baby zin heeft om te komen. Zodra ik bij de laatste losliet dat ik graag wilde bevallen, was ze er binnen een dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.